• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENT INTERN APIA! Decizie luată ca micii fermieri să acceseze cei 7.000 euro/fermă!

    Roxana Dobre -

    Clarificările pe care funcționarii APIA le-au primit astăzi de la conducerea centrală a instituției. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat de ieri, joi 2 octombrie, astăzi s-a desfășurat o video-conferință între conducerea APIA Central și funcționarii din țară pe marginea Măsurii 21, în cadrul căreia pot fi accesate sume de până la 7.000 euro pentru fermierii din sectorul zootehnic, legumicultori și pomicultori.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă pune la dispoziție integral clarificările pe care funcționarii APIA le-au primit astăzi pentru a le pune în aplicare de luni, 5 octombrie, când se reia campania de depunere a cererilor pentru Măsura 21.

    ”Vă transmitem următoarele clarificări cu privire la eligibilitatea fermierilor care au depus și primit sprijin doar pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). Regulamentul 1307 art. Articolul 9 Fermierul activ și legislația națională menționează și impun verificări pentru respectarea condiției de fermier activ doar pentru  plăți directe. Ca urmare un fermier doar cu ANT care are cuantumul plăților directe “zero” deci sub 5000 euro => condiție respectată.

    Fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, calculate potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat, denumit în continuare Regulamentul nr. 639/2014, plăți care nu ar fi depășit cuantumul de 5.000 euro, și care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă în cadrul exploatației sale, definită potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) lit. c)d) și e), este fermier activ și poate beneficia de plăți directe”, sunt indicațiile transmise de APIA în teritoriu.

    În informarea APIA se mai arată și care sunt schemele care nu fac parte din plătile directe și ”practic sunt exceptate de la verificarea condițiilor de fermier activ”:

    Plățile compensatorii

     De precizat că aceeași explicație a fost dată și ieri, joi 1 octombrie de directorul APIA, Adrian Pintea. Acesta a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că micii fermieri, cei care au încasat sub 5.000 de euro au din start calitatea de ”fermier activ” indiferent de schemele pentru care a încasat banii.

    Adrian Pintea a subliniat că acei crescători de animale care nu au trecut teren în declarația APIA, ci doar animale, pot depune începând de luni – 5 octombrie, cerere pentru accesarea sprijinului. Mâine, vineri 2  octombrie, șeful APIA va ține o nouă video-conferință cu funcționarii din țară pentru a lămuri toate spețele pe care aceștia le au în legătură cu primirea cererilor pentru acest sprijin.

    ”Fermierii pot să beneficieze de ajutorul pentru Măsura 21 și dacă au, spre exemplu, ANT 7 sau ANT 8 (scheme de Ajutor Național Tranzitoriu, achitat din bugetul național, n.r.), persoane fizice, pentru că au depus o cerere unică la APIA și au fost eligibili. Dar condiția este la persoana fizică să nu depășească suma de 5.000 euro/exploatație pentru că atunci trebuie să depună acea declarație de la ANAF. Dacă tot am suspendat depunerea cererii pentru că am ”corectat” pentru legumicultori o serie de coduri și suprafața minimă de 0,03 ha pentru parcela de legume, am decis să oprim doar pentru data de 2 octombrie depunerea și pentru zootehnie pentru că banii se împart la toate sectoarele și nu este corect ca unii fermierii să depună și alții nu, trebuie să aibă toți șanse egale. În consecință, mâine dimineață vom efectua o nouă video-conferință cu toate județele pentru a lămuri toate problemele și întrebările legate de acest sprijin pentru că au venit foarte multe spețe și din partea funcționarilor APIA”, a precizat directorul APIA pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Reamintim că cererile de solicitare pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional  pentru sectoarele bovine, ovine/caprine și legume-fructe și cartofi din măsura M21 se depun în perioada 25.09.2020-23.10.2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd