• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore!

    Roxana Dobre -

    Peste  100 de hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins cu greu din cauza vântului puternic! Pompierii s-au luptat 12 ore cu flăcările care au izbucnit duminică la prânz, pe raza localității Stâlpu, județul Buzău. Focul a fost stins după mari eforturi ale salvatorilor dar a lăsat pagube însemnate în urmă: 107 hectare cu porumb nerecoltat.

    Peste 25 de pompieri cărora li s-au alăturat și voluntarii de la Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență Stâlpu au reușit să stingă flăcările abia după 12 ore de muncă. S-a intervenit atât cu autospeciale cu apă cât și cu utilaje agricole. Din păcate, incendiul, care inițial a fost anunțat doar la o suprafață de vegetația uscată, a cuprins și hectare întregi cultivate cu porumb. Este vorba despre 107 hectare cu porumb nerecoltat.

    Potrivit www.sansanews.ro, paguba este destul de mare pentru fermierii din zonă în condițiile în care producția așteptată de pe această suprafață era cuprinsă între 500 și 2000 de kilograme la hectar, și aici recolta fiind diminuată de secetă. Practic, incendiul i-a lăsat pe fermieri și fără sămânța ce urmau să o folosească pentru următoarea cultură.

    Reamintim că arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este interzisă. Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri aferentă standardului GAEC 6 se referă la interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

    Pentru a întări măsurile de verificare a respectării GAEC 6.2. de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare nr. P 205/10.04.2019 // 2330/GM/08.04.2019 // 2848/08.04.2019 cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, pentru protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor.

    Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentanţii GNM/IGSU localizează incendiul prin intermediul unei aplicaţii informatice pusă la dispoziţie de către APIA, iar între reprezentanţii GNM/IGSU şi cei ai APIA având loc schimbul de informaţii referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresa), momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora), respectiv natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor. Informaţiile sunt transmise prin e-mail, însoţite de marcarea zonei în care s-a produs arderea miriştilor şi a resturilor vegetale ori a vegetaţiei pajiştilor permanente (print-screen-ul din aplicaţia informatică). Reprezentanţii APIA întreprind vizite în teren, identifică şi comunică reprezentanţilor GNM/IGSU datele de contact ale fermierului/fermierilor pe terenul căruia / cărora a avut loc arderea, efectuează verificări la faţa locului în scopul întocmirii raportului/rapoartelor de control şi realizează fotografii relevante.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an