• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte!

    Angelica Lefter -

    Fermierii care au în exploatație pierderi cauzate de animalele sălbatice pot invoca forța majoră la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Conform unor modificări legislative publicate în Monitorul Oficial astăzi, luni – 21 septembrie, dacă suprafețele agricole sunt distruse de faună de interes cinegetic sau animalele declarate pentru subvenție sunt omorâte de sălbăticiuni, producătorii agricoli nu pierd subvențiile APIA cu condiția să anunțe funcționarii agenției de plăți despre evenimentul din ferma lor.

    Anexele Ordinului 52/2020 emise de Ministerul Agriculturii în acest an și care includ și modelul-tip de cerere de plată la APIA, suferă o serie de modificări. Una dintre acestea îi vizează pe fermierii care au de suferit din cauza animalelor sălbatice. Fie că au culturile distruse sau animalele omorâte, producătorii agricoli pot invoca forța majoră pentru a evita tăierea de la subvenții.

    Iată de spune noul act normativ publicat în Monitorul Oficial:

    ”La Secțiunea ”Cazurile de forță majoră/circumstanțe excepționale/circumstanțe naturale”, după al doilea paragraf se introduce un nou paragraf, cu următorul cuprins:

    ”De asemenea, distrugerea de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, a culturilor agricole, a terenurilor agricole și a animalelor domestice aflate sub angajamente de mediu și climă (măsura 10 – agromediu și climă, măsura 11 – agricultura ecologică și măsura 13 – plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice) reprezintă caz de forță majoră dacă sunt notificate la APIA și documentele justificative sunt depuse de către beneficialii măsurilor, în termen.”

    Documente obligatorii pentru a justifica forța majoră

    De precizat că invocarea forței majore pentru culturile distruse sau animalele omorâte se face prin depunerea la APIA a documentului ”emis de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, respectiv Procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic și de stabilire a răspunderii civile și a despăgubirii”.

    La fel ca și în cazul celorltate situații în care fermierii pot invoca forța majoră, termenul de depunere de documentelor este de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să trimită respectiva notificare. În cazul în care există o diferenţă mai mare de 15 zile lucrătoare, fermierul sau, după caz, moştenitorul legal desemnat completează o scrisoare justificativă pentru întârziere.

    Alte situații de forță majoră în fermă

    Conform art 2 alin. 2 din Regulamentul UE nr. 1306/2013: ,,In special, în următoarele cazuri „forţa majoră” şi „circumstanţele excepţionale” sunt recunoscute:
    (a) decesul beneficiarului;
    (b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
    (c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
    (d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă;
    (e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
    (f) exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii”.

    Citiți și: FORȚĂ MAJORĂ ÎN FERMĂ! Ce trebuie să faceți pentru A NU PIERDE SUBVENȚIA APIA! 


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ajutoarele de minimis pentru fermieri – majorare la 50.000 de euro pe fermă Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata