• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Clubul Fermierilor Români, întâlnire la MADR! Se discută îmbunătățirea Submăsurii 17.1 – Prime de asigurare, ca mai mulți fermieri să acceseze banii europeni!

    Roxana Dobre -

    Clubul Fermierilor Români anunță printr-o informare transmisă către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a continuat și săptămâna trecută demersurile pentru prezentarea propunerilor preluate de la fermieri pentru îmbunătățirea ghidului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) referitor la Submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor și apreciază deschiderea autorităților privind dialogul susținut pe acest subiect.

    ”Joi, 17 septembrie, a avut loc la MADR o întâlnire a delegației Clubului Fermierilor Români cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, AFIR și Direcția Generală Dezvoltare Rurală – AMPNDR, pentru a discuta probleme-cheie legate Submăsura 17.1 privind subvenționarea asigurărilor agricole, precum și despăgubirile pentru fermierii afectați de seceta pedologică. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa Clubului Fermierilor Români, într-un demers comun cu Clubul Fermierilor Român Broker de Asigurare, cu sprijinul ministrului agriculturii, Adrian Oros”, se arată în textul citat.

    Care au fost subiectele dezbătute

    Conform Clubului Fermierilor Români, în cadrul întâlnirii de lucru între reprezentanții MADR-AMPNDR, AFIR și delegația Clubului, au fost prezentate concret situații identificate de fermieri în această perioadă de depunere a proiectelor de finanțare pe Submăsura 17.1. și contractare a polițelor de asigurare.

    ”Participanții au urmărit identificarea soluțiilor potrivite pentru corectarea unor aspecte legate de prevederile Ghidului pentru Submăsura 17.1, care să fie în avantajul fermierilor, pentru evitarea unor posibile pierderi la fermieri. Subiectele de dialog au inclus: Situațiile întâmpinate de către fermieri în asigurarea suprafețelor exploatate, în conformitate cu prevederile Ghidului, recolta 2020, opiniile fermierilor privind prevederile Ghidului SM 17.1, sesiunea 2, situații apărute în asigurarea culturilor și impuse de către asiguratori. Opiniile fermierilor sau probleme întâmpinate la depunerea cererilor de finanțare de către fermieri”, se mai arată în informarea transmisă către Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Concret, Clubul Fermierilor Români a venit cu exemple punctuale de dificultăți întâmpinate de fermieri, pentru care au prezentat și soluții/propuneri pentru rezolvarea acestora.

    ”Caz concret prezentat de fermier: Am asigurat împotriva fenomenelor extreme (grindină, vânt puternic, îngheț târziu de primăvară etc., dar fără secetă) cultura de grâu 2019-2020, la producția de 6000 kg. Am plătit prima aferentă nivelului de asigurare. A venit seceta și, în apropierea recoltatului, o suprafață de grâu a fost afectată de grindină. Am chemat asigurătorul care a stabilit producția la 1200 kg/ha, potențial obtenabilă prin calculul spicelor scuturate, număr de boabe scuturate și număr de boabe rămase pe spic, diferența dintre 6000 kg și 1200 kg fiind pusă pe seama secetei. Am început recoltatul cu asigurătorul de față și producția realizată a fost de 900 kg/ha. S-a luat în calcul franșiza de 10% din cele 6000 kg asigurate și s-a ajuns la concluzia că nu mă încadrez la despăgubire. Ceea ce vreau să semnalez este că eu nu am putut modifica nivelul asigurării în momentul în care am constatat că nu voi ajunge la cei 6000 kg. Prima este plătită pentru cei 6000 kg și voi accesa submăsura 17.1 pentru a subvenționa acest nivel de primă. Eu am plătit o primă pentru o producție care nu se mai poate obține niciodată în câmp, iar statul subvenționează aceasta primă a unei asigurări care cu greu ar fi putut intra în vigoare. Atât eu, cât și statul pierdem. Câștigă asigurătorul”, a fost unul dintre cazurile prezentate în cadrul întâlnirii.

    Propunerea Clubului Fermierilor Români este ca fermierii să poată încheia un act adițional la contractul de asigurare prin care să se mărească (sau să se micșoreze) producția în polița de asigurare, prima pentru această diferență fiind neeligibilă. ”În cazul în care producția obtenabilă este mai mică decât cea eligibilă, să se accepte ca polița să fie eligibilă, dovadă fiind Inspecția de Risc realizată de către Asigurător. Menționăm că în prima neeligibilă sunt incluse și riscul de incendiu din orice cauză, alunecări de teren, răscumpărare franșiză atinsă.
    Ghidul actualizat nu permite aceste modificări ale polițelor care se subscriu cu Submăsura 17.1, motiv pentru care unii fermieri nu accesează fondurile alocate prin această Submăsura”, au transmis fermierii prezenți la întâlnire.

    Un alt caz semnalat este cel al fermierilor care au avut riscul de secetă pedologică și au fost despăgubiți la culturi de toamnă pentru costuri de reîntoarcere. ”Conform declarației APIA, suprafețele reîntoarse din riscuri asigurate nu se mai regăsesc înregistrate la APIA , dar fermierii au plătit o asigurare destul de costisitoare pentru acest risc și nu o pot subvenționa deoarece suprafața nu mai apare în APIA. Suprafața pe care a fost întoarsă cultura, fermierul o poate cultiva doar cu altă specie care este subvenționată, conform declarației APIA. Fermierul declară la APIA doar suprafețele care sunt în cultură la momentul depunerii declarației, conform regulilor APIA. Astfel de fermieri plătesc riscuri eligibile cum este seceta pedologică, dar nu pot subvenționa asigurarea pe această suprafață deoarece hectarele exploatate nu mai apar în declarația APIA. Dovada acestor suprafețe reîntoarse se face pe baza documentelor emise de către Asigurător (proces verbal pentru constatarea daunei, decont de daună). Este unul dintre motivele pentru care fermierii nu doresc riscul de secetă pedologică sau cei care au încheiat acest risc nu au făcut contracte pentru Submăsură 17.1, cunoscând faptul că polița nu este eligibilă în cazul în care se reîntoarce cultura”, au semnalat fermierii.

    Soluția propusă de aceaștia este ca în cazul în care fermierul are dovezi de la Asigurător și din contabilitate pentru suprafețele reîntoarse, din riscuri eligibile să poată să-și subvenționeze și această primă de asigurare. ”În cazul în care fermierul are cultură dublă pe aceeași suprafață și polițele sunt eligibile, să fie subvenționate ambele contracte, ținând cont că în declarația APIA nu poate declara decât o singură cultură pe suprafața exploatată, dar există dovadă de la Asigurător, dovadă în contabilitate, respectiv deviz tehnologic, jurnal de recoltă și alte documente care atestă exploatarea suprafețelor. Fermierul declară la APIA doar suprafețele care sunt în cultură la momentul depunerii declarației, respectiv în luna mai, conform regulilor APIA”.

    Se dorește ca un număr cât mai mare de fermieri să acceseze banii din asigurare

    Clubul Fermierilor Români subliniază că demersurile făcute de Club și Broker urmăresc îmbunătățirea condițiilor de accesare a Submăsurii 17.1, pentru ca un număr cât mai mare de fermieri să acceseze această subvenție europeană.

    ”Concluziile întâlnirii: temele expuse în adresa Clubului au fost dezbătute punctual și vor face subiectul unei noi întâlniri, după dezbaterea lor de către AMPNDR cu Comisia Europeană, conform regulamentului european. Temele abordate pot fi aduse drept clarificări sau modificări la Ghidul Solicitantului pentru sesiunea 3, recolta 2021, dar după aprobarea Comisiei Europene”, se mai arată în textul citat.

    Participanții la discuții au fost: din partea AFIR: Claudiu Coadă, Cătălin Robu, Mihai Tuinea, AMPNDR: Daniela Rebega, Dana Ștefan și delegație Club: Florian Ciolacu (Club), Georgiana Rusu (Broker asigurare), Gheorghe Preda  (Geo & Costi Agrostar), Cătălin Vătămănescu (Agromad Crops), Ciprian Andrei Olteanu (Casa Agro Farm), Claudiu Jurubiță (Magistral Agro Proiect). 


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!