• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Gavrilă Tuchiluș a renunțat să mai întoarcă brazda: ”Semănăm grâul ca în cenușă, nu a plouat din luna mai!”

    Roxana Dobre -

    Fermierul Gavrilă Tuchiluș este pregătit să înceapă un nou an agricol, o nouă campanie de însămânțări care speră că va fi incomparabil mai bună ca cea care se încheie. Agricultorul gălățean a semănat deja 2.000 de hectare de grâu pentru care a aplicat o tehnologie care să mențină ”bruma” de apă care se mai află stocată în sol. ”Semănăm ca în cenușă, nu a plouat din luna mai”, spune agricultorul.

    Gavrilă Tuchiluș a transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO două filmări în care explică, din exploatații diferite care este tehnologia pe care o aplică pentru a însămânța în condițiile actuale de secetă.  Deși ploile au lipsit în zona Galațiului fermierul continuă lupta cu seceta și speră că prin cunoștințele de aplicare a tehnologiei ”ca la carte” va reuși să înceapă în forță noul an agricol. Soiurile de grâu românești dar și fertilizarea cu gunoi de grajd rămân ”așii” din mâneca lui Gavrilă Tuchiluș!

    ”22 septembrie. Suntem la Agrimat Matca (ferma care îi aparține n.r), sola de grâu de la pădure semănăm bazele: Glossa, Otilia, Izvor, soiuri românești. Este amplasat grâul după porumb, fertilizat anul trecut cu gunoi de grajd. I-am asigurat un agrofond bun, mergem cu viteza (tractorului n.r) la evitarea oricărui risc, sămânța se adună la adâncimea pe care ne-o dorim și poate Dumnezeu ne ajută să vină și ploile în zona noastră. Uitați ce este (praf n.r) în spatele tractorului și nu numai”, explică fermierul în primul filmuleț transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    În cea de-a doua filmare, realizată tot pe 22 septembrie Gavrilă Tuchiluș spune că seamănă ”ca în cenușă”. ”22 septembrie. Agraria Est, ferma lui Andrei (Andrei Tuchiluș – fiul fermierului Gavrilă Tuchiluș n.r). Am început să semăn grâul, cu un mecanizator foarte bun. Semănăm ca în cenunșă, nu a plouat din luna mai”, explică fermierul.

    Fermierul îi va transmite situația din teren ministrului Adrian Oros

    Șeful de la agricultură are programată pentru astăzi o vizită în județul Galați. La una dintre întâlniri va participa și fermierul Gavrilă Tuchiluș care vrea să îi transmită ministrului situația ”din teren” a fermierilor din zonă. ”Astăzi la ora 17 ne întâlnim cu ministrul Oros, ce să-i spun, că eu am semănat 1. 000 de hectare de rapiță și n-a ieșit un bob, semăn acum grâu la capul gol zi și noapte, ce să vorbim? Uzură maximă.  Anul acesta avem curajul să însămânțăm, lucrăm specific perioadei cu utilaje care nu întorc brazda, scule de la firma Horsh în speță. Am fertilizat și semănăm aproape 2.000 de hectare de grâu. Ce se va întâmpla, nu știu! Dacă lucrurile vor sta așa în primăvară, chiar nu mai scoatem utilajele din curte!”, spune cu amărăciune fermierul.

    Gavrilă Tuchiluș mai subliniază că sectorul vegetal a fost foarte afectat în acest an deși agricultorii au respectat tehnologiile ca la carte. ”Deci lucrări se fac cu costuri incomensurabile, cu uzura din partea utilajelor, consumul inclusiv al oamenilor, dar în condiții de stres, căldură și așa mai departe. Nu putem spune nimic de sectorul vegetal anul acesta, deși am făcut tehnologie performantă, hibrizi performanți, utilaje performante, oamenii sunt pregătiți, numai că factorul limitativ în zona noastră este factorul apă! În zona în care avem amenajată o suprafață de 300 de hectare, din sistemul de irigare al statului să spunem, pentru că apa nu a ajuns la timp din n considerente, am dat doar o singură udare și am făcut 370 de kilograme, de ce nu a ajuns apa? Pentru că apa a fost dirijată de domnii primari care au deschis canale de kilometri întregi, care sunt pline de vegetație în care s-au găsit 2 fermieri influenți și au cumpărat 2 motopompițe și au irigat de acolo”, a mai spus fermierul gălățean.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds