• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț floarea-soarelui 2020. Cât încasează fermierii la finele campaniei de recoltare

    Ionel Văduva -

    Preț floarea-soarelui 2020, o surpriză la finele campaniei de recoltare atât pentru traderi, cât și pentru fermieri. Pe fondul secetei care a afectat serios producțiile din multe ferme care furnizau semințe pe piața românească, tot din acea zonă vin semnale că semințele oleaginoase sunt într-o apreciere considerabilă, prețurile negociate în prezent cu fermierii mari fiind în jurul a 1.900-2.000 de lei pe tonă.

    Bursa Română de Mărfuri, prețuri locale pentru floarea-soarelui 2020

    Datele centralizate de către autorități indică un nivel de preț pentru floarea-soarelui mult mai mic pe plan local. Bursa Română de Mărfuri (BRM) a publicat prețurile medii pentru cultura de floarea-soarelui în ultimele săptămâni. Cotațiile au fost calculate pe baza datelor la nivel județean din Sistemul Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA), puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceste date sunt coroborate cu informațiile privind tranzacțiile din piață, obținute prin colaborarea principalelor asociații profesionale din domeniul agricol, precum și cu prețurile de export din portul Constanța. Dacă nu se precizează detalii, prețurile sunt valabile în condiția de livrare Ex Warehouse, fără costuri de livrare, adică la comercializarea directă de către fermier.

    Prețurile locale pentru floarea-soarelui conform BRM în săptămâna 17-23 septembrie 2020

    Prețurile locale pentru floarea-soarelui conform BRM în săptămâna 10-16 septembrie 2020

    La traderi, prețurile sunt mai mari

    Potrivit precizărilor făcute pentru Ziarul Financiar de Sergiu Gorban, proprietarul traderului de cereale Transylvania Invest, preţul pentru floarea-soarelui a crescut în două săptămâni de la 1.450 lei tona, la 1.900 lei/t. Și asta în condițiile în care, Gavrilă Tuchiluş, asociat al Agrimat Matca, a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că tona de floarea-soarelui a ajuns să se comercializeze cu o sumă de aproximativ 2.000 lei tona.

    „Niciunde în ţară nu sunt zone cu recolte peste aşteptări. În sud-est sunt zone cu producţii de 0%. Anul 2020 este incomparabil cu ceilalţi ani. În plus, preţul pentru floarea-soarelui a crescut în două săptămâni de la 1.450 lei tona la 1.900 lei tona şi uleiul deja s-a scumpit, deoarece România este cel mai mare producător din UE, iar din cauza secetei se aşteaptă cantităţi mai slabe. Se estimează o scădere a recoltei de 30% la nivel naţional”, a declarat Sergiu Gorban, proprietarul traderului Transylvania Invest.

    La un calcul simplu, potrivit datelor vehiculate de traderul arădean, prețurile s-au majorat în doar 14 zile cu 31%, iar estimările privind producția vorbesc despre o scădere de recoltă cu minimum 30%. Un joc al cifrelor, specific anilor cu volatilitate.

    Diferență mare între prețul din primăvară și cel la recoltare

    Într-o declarație făcută de fermier pentru ZF, din punct de vedere al producției agricole, judeţul Galaţi este aproape de calamitare totală.

    „Am făcut la floarea-soarelui 1.200 kg/ha, adică 20-25% dintr-o producţie normală. Dar am avut zone şi cu o producţie de 300-500 kg/ha. Autorităţile au zis că ne sprijină cu bani pentru culturile de grâu şi orz, din care nu a mai rămas nimic, dar încă nu am primit ajutor”, spune Gavrilă Tuchiluş, asociat al Agrimat Matca.

    Potrivit precizărilor făcute pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO tot de către Tuchiluș, la momentul vânzării producției către un renumit procesator, prețul tonei de floarea soarelui high-oleic era mai mic cu 0,40-0,50 bani pe kilogram.

    „Noi am avut un contract cu compania Prutul încă din luna februarie și, la vremea când am obținut noi floarea-soarelui, am obținut un preț bun datorită faptului că am cultivat high-oleic, iar procentul de ulei a fost foarte bun și am obținut pentru momentul acela cel mai bun preț 1,6 lei/kilogram. Sigur că acum a trecut de 2-2,1 lei. (…) Știu că 2 lei este prețul acum, dar efectiv marfă nu este pentru că lumea nu și-a făcut programul”, a mai menționat reprezentantul Agrimat Matca.

    Performanță pe linie, de ambele părți

    Agrimat Matca cultivă cereale pe 4.500 de hectare și deține un șeptel de 1.500 de bovine. Compania citată are o cifră de afaceri de 24 milioane de lei 2019.

    În 2019, Transylvania Invest a tranzacționat peste 200.000 de tone de cereale și a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 174 milioane lei, în creștere cu 7% față de anul precedent, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, conform datelor publice.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor