Măsura 21 VEGETAL: Până la 5.000 euro/fermă pentru 0,1-10 hectare: condiții, culturi, acte necesare, termen cereri
Angelica Lefter -Măsura 21 de sprijin pentru fermierii afectați de pandemia COVID-19 aduce un ajutor considerabil și fermierilor din vegetal care cultivă anumite culturi agricole. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat astăzi, miercuri – 23 septembrie, publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19. Alături de crescătorii de bovine, ovine sau caprine, de ajutorul din fonduri europene pot beneficia și fermierii care au cultivat legume, care au livezi sau care produc cartofi.
- Măsura 21 – sprijin pe hectar: condiții de eligibilitate
- Măsura 21 Vegetal: Când și unde se depun cererile
- Măsura 21 Vegetal: sume forfetare pentru plata pe suprafață
- Măsura 21 Vegetal: sume forfetare pentru plata pe suprafață
- Măsura 21 Vegetal: cum se calculează ajutorul pe fermă
- Măsura 21 Vegetal: acte necesare
- Măsura 21 Vegetal: controale și sancțiuni
- Măsura 21 Vegetal: când se fac plățile
Măsura 21 – sprijin pe hectar: condiții de eligibilitate
-
- Trebuie să fie fermieri activi. Producătorii agricoli care pot accesa Măsura 21 trebuie să fie în primul rând fermieri activi care pot avea în exploatare suprafețe agricole, dar și ferme mixte. De precizat că deși pot accesa ajutorul atât pentru suprafețele din vegetal, cât și pentru animale, fermierii nu pot depăși plafonul de 7.000 de euro pe fermă din cumularea liniilor de sprijin din Măsura 21.
- Trebuie să fie înscriși la APIA cu cod unic de identificare
- Trebuie să aibă cerere unică de plată depusă la APIA în 2020.
- Trebuie să fi depus la APIA cerere unică de plată în campania 2020, pentru una sau mai multe culturi aferente următoarelor coduri de cultură (APIA):
- 351 (Legume proaspete anuale în câmp)
- 353 (Tomate)
- 354 (Castraveți)
- 251, 253 (Cartofi)
- 359, 360, 361, 362, 363 (Legume în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză, vinete)
- 355, 356, 357, 358 (Legume în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză )
- 654 (Caiși și zarzari)
- 655 (Piersici)
- 656 (Cireși și vișini)
- 801 (Zmeur)
- 802 (Coacăz)
- 803 (Căpșuni)
- 804 (Alți arbuști fructiferi)
- 971 (Teren sub sere și solarii cultivat)
- Fermierul trebuie să aibă o suprafață minimă de 0,1 ha/parcelă legume, fructe cultivate în spații protejate (sere şi/sau solarii)
- Fermierul trebuie să aibă o suprafață minimă de 0,3 ha/parcelă legume cultivate în câmp, fructe și cartofi.
Solicitantul poate beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii).
Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.
Măsura 21 Vegetal: Când și unde se depun cererile
Pentru Măsura 21, în cazul tuturor fermierilor, solicitările se depun la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură unde aceștia au depus și cererea unică pe acest an. Cererea se poate depune personal sau prin reprezentant, iar în condițiile din această perioadă, se acceptă transmiterea documentațiilor la APIA și prin fax, e-mail sau ale mijloace electronice.
”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Cererile depuse ulterior perioadei stabilite nu vor fi luate în considerare pentru plată, fiind neeligibile.
Măsura 21 Vegetal: sume forfetare pentru plata pe suprafață
Sprijinul pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație se acordă în formă de plată forfetară, după cum urmează:
a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi
- între 0,3 Ha – 1 Ha: 700 euro
- între 1,01 Ha – 3 Ha: 1.200 euro
- între 3,01 Ha – 5 Ha: 3.000 euro
- între 5,01 Ha – 10 Ha: 4.000 euro
- peste 10 Ha: 5.000 euro
b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)
- între 0,1 Ha – 0,29 Ha: 700 euro
- între 0,3 Ha – 0,5 Ha: 1.200 euro
- între 0,51 Ha – 1 Ha: 3.000 euro
- între 1,01 Ha – 2 Ha: 4.000 euro
- peste 2 Ha: 5.000 euro
Măsura 21 Vegetal: cum se calculează ajutorul pe fermă
În cadrul sectorului legume, fructe și cartofi, sprijinul se va acorda cumulat pentru codurile de cultură din categoria legume cultivate în câmp, fructe și cartofi și cumulat pentru codurile de cultură din categoria legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii). Astfel, un solicitant care deține, spre exemplu, 0,3 ha piersici, 0,5 ha cartofi, 0,2 ha tomate în solarii și 0,1 ha castraveți în sere, acesta va beneficia de sprijin după cum urmează: -pentru piersici și cartofi (0.8 ha legume cultivate în camp, fructe și cartofi) de 700 euro -pentru tomate în solarii și castraveți în sere (0,3 ha legume, fructe cultivate în spații protejate) de 1.200 euro.
În cazul în care un fermier are o exploataţie mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic – specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibiliate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7.000 euro/fermier/exploatație.
Măsura 21 Vegetal: acte necesare
Fermierii care solicită ajutorul excepțional prin Măsura 21 pentru suprafețe agricole trebuie să depună o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), împreună cu
- coordonatele bancare / trezorerie. Copia documentului menționat mai sus trebuie depusă doar dacă aceasta prezintă modificări față de documentul depus la cererea unică 2020.
- procură notarială și o copie a CI / BI a reprezentantului (dacă este cazul).
Măsura 21 Vegetal: controale și sancțiuni
După campania de depunere a cererilor, APIA va face și o serie de controale. Astfel, pentru sectorul legume-fructe și cartofi se va verifica suprafața aferentă culturii de legume, fructe în spații protejate; legume cultivate în câmp, fructe și cartofi pentru care se solicită sprijin.
În cazul nerespectării de către solicitanți a condițiilor de acordare a Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, aceștia sunt obligați la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării sprijinului, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Cererea de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional este respinsă de la plată în următoarele situații:
- Cererea este depusă în afara termenului legal;
- Nu au fost atașate la cerere toate documentele generale și specifice;
- Beneficiarul a refuzat controlul la fața locului;
- În urma controlului administrativ și/sau la fața locului rezultă că beneficiarul nu se încadrează în limitele minime/maxime menționate în ghid.
Măsura 21 Vegetal: când se fac plățile
Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.
Bugetul Măsurii M21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 este de 150.000.000 euro, alocat din bugetul UE, fondurile fiind alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).