Plată la APIA doar pe baza declarației pe proprie răspundere!
Roxana Dobre -Premieră la APIA unde o plată pentru fermieri va fi achitată doar în baza cererii, a declarației pe proprie răspundere și a verificărilor pe care le efectuează funcționarii agenției de plăți. Fermierii care depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) cererile pentru ajutorul excepțional COVID-19 trebuie să completeze și o declarație pe proprie răspundere în care să bifeze o serie de puncte cu care sunt sau nu de acord pentru primirea banilor. Funcționarii APIA vor să știe dacă fermierii încasează banii pentru mai multe sectoare sau dacă dețin numărul necesar de animale pentru a fi eligibili.
Fermierii mai trebuie să semneze următoarele obligații:
-Să respecte condițiile de eligibilitate specifice de, acordare a sprijinul temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine;
– Să depună o singură cerere de plată a sprijinului temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, pentru bovine cu vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020, la centrul judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru toate exploatațiile de creștere a bovinelor cu coduri ANSVSA deținute, pe raza căruia am sediul social sau am domiciliul, după caz sau la centrul județean / local unde am depus cererea unică de plată pentru anul 2020, indiferent de unitățile administrativ teritoriale pe raza cărora sunt situate și înregistrate acestea.
-Să prezinte la depunerea cererii de plată a sprijinului documentele generale obligatorii și specifice pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional pentru care solicit plata ;
-Să respecte legislaţia Uniunii Europene şi naţională în vigoare cu privire la Măsura 21 în sectorul bovine.
APIA poate solicita și alte documente justificative pe lângă cele anunțate
În plus fermierii trebuie să mai semneze că au luat la cunoștință că pentru stabilirea eligibilității cererii de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional, instituțiile implicate în gestionarea măsurii pot solicita beneficiarului documente justificative suplimentare în orice moment.
Fermierii mai semnează și că sunt de acord ca structurile abilitate au dreptul de a verifica informaţiile din dosarul cererii de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine, precum și documentele aflate în legătură cu aceasta dar și că în cazul unui fals în declarații se pedepseşte conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, datele înscrise în formularul de cerere de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine şi în documentele anexate
sunt reale, corecte, complete și perfect valabile.
”Nu se acordă nicio plată dacă se stabilește că au fost create artificial condiţii pentru obţinerea plăţilor, cu scopul de a obţine un avantaj contrar obiectivelor conform art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul constatării unor nereguli/fraude, instituțiile implicate în gestionarea măsurii vor întreprinde, după caz, demersurile legale. Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea plăţilor pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine, precum şi înscrierea cu intenţie în formularul cererii a informaţiilor incomplete/ neconforme cu realitatea, pot atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plată”, se mai precizează în Ghid.
Fermierii trebuie să notifice în scris APIA în termen de 5 zile lucrătoare dacă apar modificări
Ghidul Măsurii 21 mai prevede că fermierii trebuie să notifice în scris centrului judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în termen de 5 zile lucrătoare, de la data emiterii documentelor, orice modificări privitoare la informaţiile declarate în cerere, anexând documentele justificative pentru aceste modificări.
Fermierii se mai angajează să prezinte documente suplimentare solicitate de instituțiile implicate în gestionarea cererii de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine, în termenele stabilite de aceastea și semnează că sunt de acord sau nu ca datele din cererea de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine și documentele anexate să fie introduse în baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, procesate şi verificate în vederea calculării plăţii transmise autorităţilor responsabile în vederea elaborării de studii statistice.
Mai mult, fermierii trebuie să bifeze că sunt de acord să permită accesul autorităţilor implicate în gestionarea măsurii, pentru efectuarea controlului la faţa locului. În cazul în care se refuză efectuarea controlului la fața locului, cererea de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional va fi respinsă de la plată conform art. 59 alin. (7) din Regulamentul UE nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin măsura Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor se acordă bani fermierilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.
Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.
Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, sectorulului legume-fructe și cartofi, însoțite de documentele generale și specifice, pot fi depuse la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.
În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 284/23.09.2020, cererile de sprijin se depun la centrele județene/locale ale APIA începând cu data de 25 septembrie 2020, până la data de 23 octombrie 2020. Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de ero.