• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsura 21 POMI FRUCTIFERI. Lista speciilor pomicole care pot încasa ajutor de până la 5.000 de euro

    Ramona Dascălu -

    Lista speciilor de pomi fructiferi care pot încasa ajutor de până la 5.000 de euro! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat ieri, miercuri – 23 septembrie, că se va acorda un sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19, prin Măsura 21, și fermierilor care au livezi.

    După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat ieri măsura 21 de sprijin temporar cu caracter excepțional în contextul crizei generate de epidemia de coronavirus, mai mulți pomicultori ne-au întrebat dacă se acordă ajutor și pentru plantațiile de gutui, pentru cele de măr, păr sau pruni. Pe lista plantațiilor eligibile nu se regăsesc însă și aceste specii. În schimb, însă, se acordă sprijin pentru zarzări, caiși, piersici, cireși și vișini.

    Măsura 21 Pomi fructiferi. Condiții de eligibilitate

    Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional, în sectorul legume-fructe, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 hectar, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

    Condiții specifice sectorului fructe:

    De asemenea, trebuie menționat că cei care solicită acest sprijin trebuie să fie fermieri activi, adică să o fi încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019, iar în cazul în care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 să îndeplinească prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

    Măsura 21 pomi fructiferi. Când și unde se depun cererile pentru solicitarea sprijinului

    Cererile se depun la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020. Cererea se poate depune personal sau prin reprezentant, iar în condițiile din această perioadă, se acceptă transmiterea documentațiilor la APIA și prin fax, e-mail sau ale mijloace electronice.

    Cererile depuse ulterior perioadei stabilite nu vor fi luate în considerare pentru plată, fiind neeligibile.

    Măsura 21 pomi fructiferi. Acte care trebuie depuse la APIA

    Pomicultorii care solicită ajutorul excepțional prin Măsura 21 pentru livezi trebuie să depună o cerere la APIA, însoțită de următoarele documente:

    Măsura 21 pomi fructiferi. Sumele de bani pe care le pot încasa pomicultorii

    Sprijinul pentru sectorul fructe/exploatație se acordă în formă de plată forfetară, după cum urmează:

    Măsura 21 pomi fructiferi. Controale și sancțiuni

    După campania de depunere a cererilor, APIA va face și o serie de controale. Astfel, pentru sectorul fructe, reprezentanții autorității competente vor verifica suprafața aferentă fructelor cultivate în câmp pentru care se solicită sprijinul.

    În cazul nerespectării de către solicitanți a condițiilor de acordare a Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, aceștia sunt obligați la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării sprijinului, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

    Cererea de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional este respinsă de la plată în următoarele situații:

    Măsura 21 pomi fructiferi. Termenul limită până la care urmează să fie făcute plățile

    Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

    Bugetul Măsurii M21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 este de 150.000.000 euro, alocat din bugetul UE, fondurile fiind alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!