• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA: Fermieri respinși de la plata ajutoarele pentru culturile afectate de secetă!

    Roxana Dobre -

    Agricultorii care au avut pierderi din cauza secetei pedologice primesc banii alocați de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie, că în urma verificărilor efectuate au fost declarate eligibile 28.081 de cereri. La finalul campaniei de depunere a cererilor erau înregistrate 28.455 de dosare ceea ce înseamnă că 374 de cereri au fost tăiate de la plată.

    Directorul APIA Buzău, Claudia Stelea, a declarat că potrivit verificărilor efectuate în teren, la nivelul județului Buzău circa 69.000 ha cultivate cu grâu, rapiță, orz au fost afectate în proporții diferite de secetă. Peste 2.000 de agricultori au înregistrat pagube, unii dintre ei fiind în situația de a nu recupera nici măcar banii investiți pentru înființarea culturilor. Peste 1.800 dintre aceștia au depus cereri la APIA sperând că vor fi despăgubiți de stat. Majoritatea cererilor au fost acceptate, doar 7 fiind respinse.

    “Conform actului normativ, pentru pierderile cauzate de seceta pedologică ce a afectat culturile din toamna anului 2019, la nivelul APIA Centrul Județean Buzău am înregistrat 1854 de cereri din care 1847 au fost aprobate pentru plată. Cereri respinse au fost 7: 2 fiind pentru depunerea în afara termenului, respectiv 15 septembrie 2019, și 5 pentru neîndeplinirea procentului de minim 30% suprafață calamitată din suprafața totală a culturii respective”, a declarat pentru șansanews.ro, directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

    Reprezentanții APIA au făcut deja calculele iar banii ar urma să ajungă în conturile fermierilor până la jumătatea acestei săptămâni.

    ,,Suprafața totală aferentă celor 1847 de fermieri este de 67.000 ha din 69.000 ha înregistrate prin procesele verbale de constatare a pagubelor. Suma totală a ajutorului este de 62.582.302 de lei din care se acordă 82% procent în această etapă pentru încadrarea în bugetul alocat, respectiv 50.957.484 de lei. Am încheiat perioada de autorizare la plată. Bugetul a fost repartizat centrelor județene APIA. Vom trece la etapa de completare a ordinelor de plată, astfel încât sperăm ca cel târziu până miercuri fermierii să aibă banii în conturile pe care dumnealor le-au declarat în cererile de solicitare de ajutor”, a subliniat Claudia Stelea, director APIA Buzău.

    Cuantumul ajutoarelor primite de fermieri variază între 772 lei/ ha și 1002 lei/ ha, în funcție de cultura afectată de lipsa precipitațiilor.

    Reamintim că APIA a informat miercuri că  în urma verificărilor efectuate au fost declarate eligibile 28.081 de cereri de plată, pentru o suprafață calamitată totală de 1.120.540,40 hectare. Mai mult decât atât, în data de 22.09.2020, APIA a efectuat plata pentru un număr de 17.951 fermieri cu suma de 498.526.688 lei, iar în data de 23.09.2020, pentru un
    număr de 9.353 de fermieri, cu suma de 334.739.193 lei.

    ”Plata va continua în ritm accelerat, toți fermierii declarați eligibili urmând a fi plătiți în zilele următoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură asigură pe această cale fermierii că acordă o importanță deosebită finalizării cu celeritate a plăților, tot personalul fiind mobilizat atât la nivelul centrelor județene, cât și la nivelul aparatului central”, a subliniat agenția de plăți.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an