• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Băncile nu-i iartă pe fermieri! ”M-au anunțat că mă trec ca rău-platnic în Centrala Riscului Bancar!”

    Ionel Văduva -

    Recuperarea datoriilor pare să fi devenit o prioritate a băncilor, în relația cu fermierii debitori afectați de secetă. Romeo Burciu, un fermier gălățean, i-a transmis ministrului Agriculturii, Adrian Oros, că o instituție financiară cu care lucrează a trecut la recuperarea datoriilor pe care acesta le-a acumulat, din cauza efectelor pe care seceta le-a avut asupra afacerilor sale.

    „Lucrez 150 de hectare de teren, iar cheltuielile totale din acest an se ridică la 434.000 lei. Am încasat 10.500 lei pe un rest de rapiță și sunt beneficiarul unui teanc de procese verbale de calamitare 100%. În urmă cu o săptămână m-a vizitat de la bancă și m-a întrebat cum am de gând să-mi achit datoriile. Nu cerem clemență, nu vrem pomană, dar măcar să găsim un cadru legal de înghețare a acestor datorii pe o anumită perioadă de timp. Vă spun personal ce mi-a răspuns banca. Zic: «Pot să vă plătesc jumătate din datorie? Jumătate vrem s-o reeșalonăm!», iar cei de acolo au răspuns: «Nu-i niciun fel de problemă, dar ținem să vă anunțăm că vă trecem la Centrala Riscului Bancar ca rău-platnic», s-a plâns ministrului Oros fermierul gălățean.

    Acesta a adăugat că, odată intrat în Centrala Riscului de Credit, cinci ani de zile nu se mai poate apropia de credite sau, dacă reușește, costurile sunt „usturătoare”. În plus, o societate cu datorii nu mai poate avea acces la fonduri europene.

    „Ce-i mai grav, niciunul dintre noi nu ne vom putea apropia de proiecte cu fonduri europene. Fiind o societate cu probleme, nu putem accesa bani europeni. Chiar i-am întrebat pe bancheri: «Ați întâmpinat fermieri care v-au dat țeapă?», iar răspunsul lor a fost: «Nu!». Atunci? Domnul ministrul (n.r. – Adrian Oros) a spus că s-au făcut demersurile, dar Banca Națională a dat un aviz negativ. Să înțeleg că Banca Națională a României sau a cui? Haideți să fim serioși. Băncile au luat de la noi. De la mine, în fiecare an, încasează 50.000 lei doar comisioane, dobânzi și alte mărunțișuri. Mi se pare normal ca atunci când suntem parteneri la câștig, să fim parteneri și la pierderi”, a mărturisit cu amărăciune în glas producătorul agricol.

    Ministrul Oros: Nu putem face decât presiuni publice

    În cadrul unei conferințe care a avut loc la Galați, față în față cu fermierii locali, ministrul de resort i-a răspuns lui Burciu că problemele semnalate de el au fost înainte atât Asociației Române a Băncilor (ARB), cât și Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și reprezentanților Băncii Naționale a României (BNR).

    În ciuda unor mici rețineri constatate în cadrul întâlnirilor, Oros crede totuși că raționamentele băncilor sunt de a-și păstra partenerii de afaceri aflați la ananghie și spune că va continua să pună presiune publică pe aceste instituții financiare, astfel încât agricultorii să nu falimenteze.

    „Cel puțin asta mi s-a părut mie, că multe dintre bănci au realizat faptul că nu este nici pentru ele un câștig ca unii din partenerii lor de afaceri, buni, cum am spus – că derulând prin ei toate operațiunile, în fiecare an, de la fiecare, băncile încasează niște bani frumoși – nu și-ar dori ca partenerii lor de afaceri să dispară de pe piață, la fel cum nu ne dorim noi, ca și minister, să falimenteze fermierii că atunci, până la urmă, cine mai face agricultură? Noi ne încăpățânăm și mergem împreună cu presiunea asta, dar mai mult decât prin presiune publică, prin ce declarăm, prin ce facem, nu putem face pe bănci, că n-avem pârghii să facem această presiune”, a mai precizat ministrul de resort.

    BNR nu ar vedea cu ochi buni reglementările unor relații contractuale dintre bănci și fermieri

    Tot joi, 24 septembrie, la conferința din Galați, Adrian Oros a recunoscut că, până în prezent, în marja discuțiilor privind relația dintre fermierii afectați de secetă și instituțiile financiare, a avut nu mai puțin de trei întâlniri cu reprezentanții acestora din urmă.

    El a mărturisit că, în circuitul de avizare, există un proiect de act normativ prin intermediul căruia să se găsească o soluție cu privire la amânarea și/sau reeșalonarea datoriilor fermierilor către bănci.

    „De prin mai am avut vreo trei întâlniri cu băncile legate de amânarea și de reeșalonarea ratelor pentru că noi nu dorim, niciun guvern normal nu dorește, ca falimenteze. Noi dorim ca fermierii să-și revină după această criză, să poată plăti în continuare salariile oamenii pe care îi au angajați și să poată plăti dările la stat. Aproape că am lămurit majoritatea băncilor și Asociația Română a Băncilor a fost de acord. De la Banca Națională avem în schimb un aviz negativ, să zicem așa, prin care ne-au spus că nu putem noi să dăm un act legislativ cu caracter general prin care să obligăm băncile împotriva voinței lor să facă acest lucru. Am dat pe circuit o ordonanță de urgență care este în etapă de avizare și încercăm și acolo să găsim o soluție. Mai trebuie, într-adevăr, să-i lămurim pe cei de la Banca Națională”, a conchis Oros.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, alături de secretarul de stat MADR, George Scarlat, s-au aflat joi, 24 septembrie, într-o vizită de lucru în județul Galați, ocazie cu care a discutat cu fermierii din județ despre problemele lor.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an