• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluțiile Ecofol pentru un randament maxim al culturii de rapiță

    agrointeligenta.ro -

    Rapița de toamnă este cea mai importantă plantă oleaginoasă din Europa. Cercetătorii europeni au constatat că în ultimii ani mediile anuale ale producțiilor au fost cu 33–38% mai mici decât potențialul genetic al hibrizilor cultivați la nivel european. Prin urmare, este important ca fernierii să apleze la toate metodele care pot conduce la producții mai mari și care pot crește rezistența acestei plante la presiunea factorilor de mediu în continuă schimbare (secetă, presiunea agenților patogeni și a dăunătorilor, carențe etc.). Aplicarea de produse cu efect de biostimulare este o metodă alternativă care poate sprijini creșterea și rezistența plantelor la stres.

    În condițiile de mediu incerte din momentul semănatului rapiței de toamnă, este extrem de recomandată tratarea semințelor cu produse pentru stimularea germinației.

    Cerințele nutriționale ale rapiței față de macroelemente sunt mult mai mari în cazul rapiței decât în cazul cerealelor păioase. Potasiul este preluat de rapiță din sol în cantități mari. Disponibilitatea insuficientă a acestui nutrient limitează puternic creșterea și randamentul la hectar. Numărul de semințe din silicve, ca o condiție esențială a unui bun randament final, depinde de modul de gestionare a potasiului în sol.

    Fertilizarea de bază cu complexe pentru o înrădăcinare optimă.

    Din practica agronomică, se știe că fosforul, sau mai bine zis carența acestuia,  restricționează înrădăcinarea. Fosforul stimulează dezvoltarea în profunzime a sistemului radicular și crește capacitatea plantelor de a absorbi și utiliza restul nutrienților din sol.

    După un studiu aprofundat, bazat pe o experință acumulată în mai multe țări, Ecofol s-a concentrat pe cele mai moderne îngrășăminte cu fosfor – cu disponibilitate ridicată și protecție suplimentară împotriva blocării în sol – pentru soluri acide, alcaline, umede și/sau grele. Tehnologia PhosActive® creează o zonă de protecție în sol pentru granulele de fosfor și asigură fosforul disponibil plantelor pentru o perioadă mai lungă de timp decât în cazul îngrășămintelor standard. PhosActive® previne legarea fosforului de moleculele de Ca, Mg, Fe, Al, Zn, Mn prezente în sol și blocarea acestuia în compuși insolubili. PhosActive® asigură o disponibilitate maximă a fosforului, indiferent de tipul de sol și de aciditatea acestuia.

    Nu ignorați importanța pregătirii culturii pentru iernare!

    S-a demonstrat că o plantă de rapiță este pregătită pentru iernare, și nu va suferi traume semnificative din cauza gerului prelungit cumulat cu lipsa zăpezii, dacă plantele vor dezvolta 8 frunze, diametrul coletului va măsura min. 8 mm iar lungimea rădăcinii va fi de min. 8 cm. Combinația optimă de aminoacizi, macro și microelemente din produsul Grow Factor Evolution va hrăni planta în primele sale stadii de dezvoltare.

    ! Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele joacă un rol foarte important în activarea enzimelor. Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinație unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creștere ale plantelor de rapiță, previne apariția carențelor, asigură o absorbție optimă a elementelor și protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecție a plantelor. Doza recomandată de specialiștii Ecofol pentru aplicare în toamnă este de 2 l/ha.

    Carențele de microelemente se manifestă târziu, cel mai frecvent atunci când pagubele produse de acestea nu mai pot fi recuperate. O nutriție echilibrată a plantelor, cu Grow Factor Evolution, previne apariția carențelor. Este recomandată fertilizarea foliară cu microelemente în timpul fazelor critice de creștere cum ar fi înfrățirea dar și în vederea pregătirii pentru iernare.

    Ce am învățat din practică?

    S-a dovedit că produsele cu un puternic efect de stimulare îmbunătățesc absorbția și acumularea de macro și microelemente care pot avea un efect favorabil asupra producției. Pentru rapița de toamnă, fosforul și potasiul sunt substanțe nutritive foarte importante.

    În cercetările efectuate în toate țările în care Ecofol este prezentă, aplicarea fertilizanților cu efect de stimulare crește exponențial acumularea de fosfor și potasiu în rădăcini. Creșterea absorbției de fosfor și potasiu după aplicarea unor complexe lichide cu efect de biostimulare se datorează stimulării multor procese fiziologice responsabile de creșterea și dezvoltarea radiculară.

    Articol realizat de echipa Ecofol România


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare