• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Muscă, fermier: Am cumpărat porumb ca să îl predau traderilor și să scap de executarea silită!

    Ramona Dascălu -

    Fermierul Ștefan Muscă din județul Giurgiu a cumpărat porumb ca să își poată acoperi toată cantitatea pentru care a semnat contracte în avans! De teamă să nu ajungă la judecată sau chiar să fie executat silit, agricultorul spune că a preferat să cumpere porumb de la oameni care au cultivat pe suprafețe mici, pentru a-și respecta contractele pe care le-a semnat la începutul verii cu două firme și pentru a se asigura astfel că nu intră în niciun necaz. Prețul cu care a cumpărat porumbul a fost însă mai mare decât prețul din contractul semnat în avans, astfel că acesta a avut parte numai de pierderi.

    Producția pe care a obținut-o la porumb nu a reușit să acopere nici măcar unul din cele două contracte pe care le-a semnat în avans

    Ca anul acesta, nu a mai fost niciunul, susține fermierul Ștefan Muscă. După ce a cultivat porumb pe o suprafață de 380 de hectare, producția obținută, acum, la finalul verii nu a acoperit nici măcar unul din cele două contracte în avans pe care fermierul le-a semnat în luna iunie.

    ”Am cultivat porumb anul acesta pe o suprafață de 382 de hectare. În ceea ce privește producția, media la hectar a fost undeva în jur de 2-3 tone. Eu nu am avut contract direct cu traderii, ci cu firmele care mi-au adus inputuri și care mi-au preluat și marfa, și ele la rândul lor au avut contract cu traderii, iar dacă traderii nu-i iartă pe ei, nici ei nu mă iartă pe mine. Contractele, că am avut două contracte, fiecare cu 2000 de tone, le-am semnat prin iunie când porumbul arăta foarte bine. Eu, de pe suprafața mea de porumb am făcut în jur de 1100 de tone, iar restul până la 4000 de tone a trebuit să le cumpăr”, a declarat Ștefan Muscă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    A cumpărat porumb cu 740 de lei pe tonă ca să onoreze contractul semnat în avans

    Ca să nu ajungă să se judece cu vreuna dintre firmele cu care a semnat contracte în avans la porumb, Ștefan Muscă a preferat să facă un efort și să cumpere porumb pentru a acoperi toată cantitatea promisă la începutul verii, când porumbul arăta foarte bine și toată lumea se aștepta la producții bune în această toamnă.

    ”Și eu am avut contract semnat, dar știind că în țara asta a noastră nimeni nu apară producătorul din România, și când spun acest lucru îl spun din propria experiență, am muncit pe brânci, și am mers la recoltat la cei care un hectar sau câteva hectare de pământ și am cumpărat de la ei porumb cu 74 de bani pe kilogram, și l-am dat apoi cu 65 de bani la firma cu care am avut contract. În plus, am mers cu combina și am recoltat și gratis, numai ca să pot să-mi fac cantitatea de porumb scrisă în contract pentru că eram sigur că dacă se ajunge într-o astfel de situație nu suntem apărați de nimeni. Am cumpărat vreo 2.000 de tone și mai am de cumpărat pentru că nu am acoperit toată cantitatea și nu mai găsesc pentru că s-a și scumpit. Am făcut lucrul ăsta de teamă să nu dau de necazuri. De la anul nu voi mai face contract cu nimeni”, a spus Ștefan Muscă.

    Fermierii nu găsesc înțelegere la traderi

    Ștefan Muscă spune că sunt mulți alți fermieri care nu au cum să acopere cantitatea pentru care au semnat contractele oricât ar vrea și ar încerca deoarece fie nu au bani să cumpere fie este vorba despre suprafețe mari, și de mii de hectare. Potrivit acestuia, singura cale de salvare pentru fermierii români, care au fost loviți de secetă, este ca guvernul să aprobe proiectul de Ordonanță de Urgență pentru declararea stării de calamitate la nivel județean, proiect cu care însă traderii nu sunt de acord.

    ”Am fost ieri (vineri, 2 octombrie – n.r.) la minister, atât eu cât și mai mulți fermieri din LAPAR, printre care Claudiu Mărunțoiu de la Constanța, Alexandru Baciu de la Călărași, să vorbim cu traderii despre ordonanța privind starea de calamitate, să găsim o cale de mijloc. Traderii însă nu sunt de acord sub nicio formă să se dea această ordonanță, să ne ierte de penalități. Ei spun să plătim noi diferența la kilogramul de porumb, de exemplu dacă noi am avut contract semnat pe 60 de bani per kilogram și ei merg să cumpere acum cu 80 de bani din altă țară, diferența aceasta de 20 de bani să o plătim noi (…). Noi am propus așa, că dacă omul mai are de dat 2.000 de tone, să rămână pentru la anul că acum nu are de unde să-l dea și nici bani nu are. Ei nu vor lucrul ăsta și au mai zis că dacă se aprobă despăgubirile și pe culturile de primăvară, să direcționăm către ei banii. (…). Eu nu vreau ca această ordonanță să se aplice tuturor fermierilor din România, ci numai celor care au procese verbale de calamitate, în funcție de gradul de afectare al culturii pentru că cei care au făcut 50% au predat jumătate din cantitate și mai au doar jumătate nu trebuie să fie penalizați pentru că nu au de unde să-l dea, nu au”, a explicat fermierul din Giurgiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii!

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri