• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Genetică nouă la stâna lui Nicolae Cioranu! Prețul unui miel cu origine – de la 400 de euro!

    Angelica Lefter -

    Berbeci din rase populare în Germania vor deveni în scurt vedetele mai multor stâne din România. Din dorința de a crește performanța turmelor lor și de a intra puternic pe piață cu carne de oaie din rase specializate, mai mulți crescători de ovine au vizitat săptămâna aceasta exploatații zootehnice din Germania și au bătut palma pentru mai mulți berbecuți. Delegația de fermieri a fost condusă de către Nicolae Cioranu, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS și reprezentantul Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana”. Cioranu deține un efectiv stabil de peste 1.100 de capete, și și-a dorit acest schimb de experiență în ceea ce privește informațiile din domeniul geneticii la ovine axată pe producția de carne.

    Nicolae Cioranu nu este la prima sa experiență cu oile germane. El deține deja în ferma sa din județul Arad peste 300 de oi, femele, metis din rasa Cap Negru German – Schwarzkopf. De data aceasta, crescătorul a mers în Germania cu planul de a achiziționa berbeci tineri din rasele Schwarzkopf și Suffolk, rase superioare de carne, pentru reproducție, astfel încât mieii rezultați să fie mai buni de carne.

    Nicolae Cioranu a povestit întreaga sa experiență pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. ”Am fost în Germania într-un schimb de experiență la invitația lui Dumitru Ardeleanu, care conduce o asociație de crescători de animale, el a organizat această deplasare cu câțiva crescători interesați să cumpere berbeci din rasa de carne Cap Negru German și din rasa Suffolk. Am mers 7 fermieri în Germania”, a explicat crescătorul de ovine.

    Unul dintre principalele obiective a fost vizitarea Institutului de Cercetare specializat pe cele două rase de ovine: Suffolk și Schwarzkopf.

    ”Ca obiectiv a fost vizitarea unui Institut de Cercetare specializat pe rasele Cap Negru German – Schwarzkopf și Merinolandschaft. Am asistat în institut la o acțiune de bonitare la niște femele din cele două rase, după aceea am vizitat, tot în cadrul institutului, spațiul în care se făcea testarea tineretului. După aceea am făcut niște vizite la fermieri crescători de animale din rasa Cap Negru German – Schwarzkopf și din rasa Suffolk. Ca informații tehnice pot spune, după ce am văzut acolo, că cele două rase sunt performante în grupa animalelor de carne, cu o carcasă extraordinar de bine catalogată și ne dorim să ne aducem niște produși de acolo ca să metisăm pe rasa noastră țurcană în scop industrial, de vânzare a metisilor”, a menționat Nicolae Cioranu.

    În România, la acest moment nu se găsesc nuclee pure ale acestor rase pentru că în general este greu de demonstrat originea animalelor și mulți oieri au mers pe metisare. Ideal ar fi ca, prin aducerea acestor noi exemplare, să se regăsească și la noi, în timp, genetică ”curată” astfel încât să nu mai fie nevoie de achiziționarea lor din străinătate, a explicat fermierul.

    Prețurile la care sunt cumpărați acum berbecii din Germania nu sunt deloc mici, ne-a mărturisit Nicolae Cioranu.

    ”Pentru achiziția de berbeci din aceste rase se vehiculau prețuri între 400 și 1.000 de euro. Depinde de vârsta la care oamenii pot livra. La 4 luni, undeva la 400-450 de euro bucata, iar la 6 luni – 600 de euro pe miel. Cât privește transportul, vom aduce animalele cu mașină autorizată, în sistem EU-TRESIS sistem cu condiții. O să plătim această mașină. Nu știm cât va costa transportul, dar comanda minimă cred că va fi de cel puțin 50 de berbeci în sus”, a declarat Nicolae Cioranu, dintre cei mai mari crescători de ovine din țară.

    Nu a fost încă posibilă încă achiziționarea tinerelor exemplare din rasele superioare de carne, însă fermierii vor putea face în curând o comandă.

    ”Nu am cumpărat nimic genetică acum, pentru că nu au de vânzare acum, pe noi ne interesează să cumpărăm, suntem obligați, de fapt, să cumpărăm tineret, masculi la o vârstă cât de mică pentru a se putea adapta în România. Deci de la primele lor fătări, asta începând din noiembrie, trebuie să ne facem calculul câte capete ne dorim să cumpărăm, să facem o comandă la ei. Ei ni-i pregătesc și undeva între 4 și 6 luni de viață, trebuie să-i achiziționăm ca să putem să-i adaptăm aici și să-i folosim la monta din anul 2021.

    Sunt net superiori berbecilor pe care-i avem deja în ferme, prin calitatea carcasei, este incomparabilă cu cea din rasa Țurcană. Am experiență de 10 ani cu această rasă și cred că este foarte bine”, a specificat fermierul arădean Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat