Prognoze meteo

Vești bune: Rezerva de apă din solul agricol – în limite satisfăcătoare

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, cu excepția unor suprafețe din centrul Dobrogei, unde se vor înregistra deficite moderate de apă în sol, arată prognoza agrometeorologică a Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2013.

Conform sursei citate, din punct de vedere meteorologic, vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între—7 și 5 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind cuprinse între 1 și 4 grade Celsius și între—5 și 6 grade Celsius, spre sfârșitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate zonele de cultură.

Maximele aerului se vor încadra între—3 și 9 grade Celsius, la nivelul întregii țări, în timp ce temperatura minimă se va situa între—11 și 3 grade Celsius, în toate regiunile agricole. Valori mai scăzute (-11…-7 grade Celsius) sunt posibile în depresiuni, unde vor fi condiții de producere a înghețului la sol.

De asemenea, se prognozează precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în cea mai mare parte a teritoriului, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.

În condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua ușor mai lent pe majoritatea suprafețelor agricole, iar în zonele cele mai reci din nordul și centrul țării, ritmurile de vegetație vor fi stagnate temporar.

Fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă își vor definitiva germinarea (100%), plantele aflându-se predominant în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia și înfrățire (10-100%).

În principalele bazine de cultură, rapița se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), iar în toate plantațiile, pomii fructiferi își vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condițiile de iernare.

Specialiștii ANM menționează că la vița-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, în majoritatea podgoriilor.

Sursa: Agerpres

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!