• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul George Cățean critică Măsura 21: ”Se putea păstra regula cu minim 3 vaci adulte!”

    agrointeligenta.ro -

    Pragul minim de 5 capete de bovine adulte din măsură de sprijin COVID-19 aduce o scădere a numărului de beneficiari, în ciuda faptului că s-ar fi putut menține numărul minim de 3 capete de bovine adulte, ca în cazul plăților directe pentru ANT bovine. Este opinia lui George Cățean, un cunoscut fermier din județul Brașov. Co-fondator al fermei de familie Cățean, un veritabil brand în agricultura românească, tânărul fermier și-a făcut publice convingerile politice și intenționează să candideze pentru un post de parlamentar din partea USR-PLUS.

    Iată, integral, opinia fermierului George Cățean despre Măsura 21:

    ”Ajutorul în contextul pandemiei de COVID-19, greu de obținut de micii fermieri

    Proaspăta măsură 21- SPRIJIN TEMPORAR CU CARACTER EXCEPȚIONAL ACORDAT FERMIERILOR ȘI IMM-URILOR CARE AU FOST AFECTAȚI ÎN MOD DEOSEBIT DE CRIZA COVID-19 nu este un sprijin pentru toți fermierii. Proasta alcătuire a Ghidului solicitanților produce numeroase lacune de interpretare la nivel local și face astfel să se micșoreze cu mult numărul beneficiarilor, mai ales dintre cei proveniți din rândul micilor crescători de bovine și ovine.

    Lipsa unei interpretări unitare la nivel național încurajează înțelegerea diferită a unor termeni precum fermier activ și beneficiar de plăți directe. Practic, un fermier care a solicitat, în 2019 și 2020, plăți directe doar pentru schema de ajutor național tranzitoriu (ANT) pentru bovine sau ovine, și fără să fi solicitat subvenție pentru suprafață agricolă sau pășuni, nu poate beneficia de sprijinul în context COVID-19 acordat pentru efectivele de animale care respectă condițiile din ghid la 01 iulie 2020. Toate acestea în condițiile în care, în urmă cu câteva luni, la depunerea cererii unice de plată către aceeași instituție și prezentând aceleași date, solicitantul în cauză era de această dată considerat fermier activ.

    Pragul minim de 5 capete de bovine adulte din măsură de sprijin COVID-19 aduce o scădere a numărului de beneficiari, în ciuda faptului că s-ar fi putut menține numărul minim de 3 capete de bovine adulte, ca în cazul plăților directe pentru ANT bovine. Mai mult, dacă în cazul ovinelor s-a păstrat pragul din plățile directe de minim 50 de capete ovine, și în cazul crescătorilor de vaci s-ar fi putut păstra pragul minim de 3 animale. Pentru asta, era nevoie de o decizie care își propunea să nu discrimineze și care astfel creștea și mai mult numărul micilor fermieri care au nevoie la fel de urgent de tot sprijinul din partea autorităților.

    Din păcate, în condițiile actuale, situația este jalnică pentru micii fermieri. Pe cei care nu au solicitat și alte subvenții în afara de cele pentru bovine sau ovine, autoritățile îi vede fără pierderi și greutăți în această perioadă. Drept urmare, statul a decis să nu le acorde acestora nicio șansă în accesarea sprijinului financiar propus recent. Pe lângă asta, în aceeași situație se află și cei care ar fi putut fi considerați eligibili cu minim 3 capete bovine, dar care acum sunt lăsați de-o parte, ignorați prin prevederile ghidului măsurii de sprijin COVID-19.

    Prin această cale, tragem un mare semnal de alarmă. O mare parte din fermieri nu pot solicita acest sprijin și este nevoie ca autoritățile să corecteze această situație cât mai urgent. Această confuzie trebuie să fie cât mai repede clarificată, mai ales în contextul în care termenul limită până la care fermierii pot să depună cererile este unul strâns, respectiv 23 octombrie 2020.

    Vă reamintim că și în cazul sprijinului în context COVID-19 alocat sectorului vegetal în cadrul aceleași măsuri, au apărut situații în care unii cultivatorii de cartofi, tomate sau fructe nu reușeau să beneficieze într-o prima fază de sprijin dar, în urma unor luări de poziție ferme, au fost făcute modificările necesare astfel încât aceștia să se poată bucura de suport financiar. Este foarte trist însă să tot vedem astfel de situații mai ales că acum când, știm cu toții, fermierii trec printr-o perioadă foarte grea atât datorită pandemiei actuale, cât și din cauza secetei prelungite în anumite regiuni ale României.

    La începutul pandemiei, Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor membre un buget generos pentru a le ajuta în combaterea epidemiei de COVID-19, în cadrul căruia 150.000.000 euro au fost alocate sectorului agricol prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Uniunea Europeană a lăsat la decizia României și autorităților române modul prin care acești bani sunt puși la dispoziția cetățenii ei aflați în mare nevoie de sprijin în condițiile crizei actuale.

    Fermierii, alături de asociațiile de reprezentare și organizațiile profesionale, trebuie să solicite autorităților române modificări la ghid, așa cum au făcut și alți potențiali beneficiari nedreptățiți, precum cultivatorii de cartofi, tomate și fructe în cadrul aceleași măsuri”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA