• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea veterinarului de fermă, la votul final: În ce condiții mai pot fermierii să-și trateze animalele!

    agrointeligenta.ro -

    O lege prin care nimic nu mai mișcă în fermele de animale în absența medicului veterinar! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari, alături de deputatul Dănuț Păle, președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Buzău, au inițiat în Parlament o lege prin care nicio farmacie veterinară nu mai poate funcționa fără un medic veterinar, iar tratamentele veterinare nu mai pot fi făcute nici măcar de tehnicieni sau asistenți veterinari, fără supravegherea, dispoziția sau prezența unui medic veterinar.

    Proiectul de lege este susținut, prin semnătură, de peste alți 40 de co-inițiatori, între care deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Lista completă a inițiatorilor o găsiți AICI.

    ”Administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităților în care se desfășoară activități de asistență medical-veterinară, respectiv asistent veterinar și/sau tehnician veterinar, după prescrierea și sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz”, se arată în raportul cu care proiectul legislativ a plecat la votul final din Camera Deputaților.

    ”Prin excepție (…) proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalații sau instilații sau prin aplicații locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situația în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică”, mai arată forma finală a legii. Produsele medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică se stabilesc prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

    Atribuții limitate pentru tehnicienii veterinari din fermă

    Conform noului proiect, exploatațiile comerciale de animale mai pot angaja personal de specialitate cu studii medii, respectiv asistent veterinar și/sau tehnician veterinar, ”care vor efectua anumite activități sanitar veterinare, după caz, sub supravegherea și responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică organizat în condițiile legii, aflat în relație contractuală cu exploatația comercială respectivă”.  ”Personalul de specialitate cu studii medii, respectiv asistentul veterinar și/sau tehnicianul veterinar, nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor, să stabilească diagnosticul și/sau tratamentul și nici să efectueze intervenţii chirurgicale”, se arată în textul tegislativ final.

    Doar în situații excepționale, ”până la sosirea medicului veterinar, tehnicianul și/sau asistentul veterinar poate acorda primul ajutor animalului a cărui viață este în pericol, prin administrarea tratamentului sau efectuarea de intervenții de urgență, cu acordul medicului veterinar cu drept de liberă practică și respectând întocmai indicațiile acestuia, iar atunci când nu este posibilă obținerea acordului, efectuează tratamentul/intervenția de urgență și aduce acest lucru la cunoștință medicului veterinar cu drept de liberă practică, de îndată ce poate lua legătura cu acesta”.

    Medicii veterinari pot profesa numai dacă sunt membri ai Colegiului Medicilor Veterinari

    Medicii veterinari care își exercită în mod permanent profesia pe teritoriul României atât în sistemul privat, cât și în sistemul public, ocupând posturi și/sau funcții publice care necesită exclusiv calificarea de medic veterinar, precum și cei care își desfășoară activitatea în mod independent, în una din formele prevăzute de legislația în vigoare, trebuie să dețină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, se arată în raportul final al inițiativei legislative.

    Funcționarea farmaciilor, doar cu medic veterinar

    Conform proiectului de lege, activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi punctelor farmaceutice veterinare se va mai putea desfăşura ”exclusiv în prezența unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru vânzarea produselor medicinale veterinare, care îndeplinește una din următoarele condiții:
    a) este administrator al societății comerciale care deține farmacia veterinară, respectiv punctul farmaceutic veterinar;
    b) este medic veterinar titular al farmaciei veterinare, respectiv al punctului farmaceutic veterinar;
    c) este angajat cu contract individual de muncă”.

    De precizat că proiectul de lege a plecat la votul din plen cu raport pentru adoptare, ceea ce înseamnă că are șanse maxime să fie votat cu amendamentele din raport. Inițiativa figurează la poziția 8 pe ordinea de zi de astăzi, 6 octombrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului