• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pintilie Buzilă se luptă cu greutățile vieții de mic fermier. Prin Măsura 21, a mai primit o lovitură!

    Angelica Lefter -

    Crescătorii mici de animale din zone defavorizate cer schimbarea unor condiții de eligibilitate pentru Măsura 21 – Bovine, care presupune un sprijin acordat acestora pentru perioada în care au fost afectați de pandemia de COVID – 19. Mai exact, micii crescători de animale își doresc scăderea pragului pentru eligibilitate de la 5 la 3 sau maxim 4 capete de bovine adulte. Pentru moment, numai crescătorii de animale care au avut, la data de 1 iulie, înscrise în exploatație peste 5 capete de vaci de lapte sau de carne (ori bivolițe adulte) – animale adulte, de minim 24 de luni, pot să beneficieze de ajutorul plătit din fonduri europene prin Măsura 21.

    Fermierul Pintilie Buzilă din Vatra Dornei, județul Suceava, este pensionar și crește împreună cu familia mai multe bovine, dar numai 4 sunt vaci cu lapte adulte.

    Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că deși anul trecut a avut și 5 animale adulte, anul acesta a renunțat la una dintre vacile de lapte, tocmai pentru că a fost un an greu. Din păcate, în luna iulie a anului în curs, avea un efectiv de 4 vaci cu lapte adulte și nu poate beneficia de banii europeni prin Măsura 21.

    ”Îmi doresc ca pentru Măsura 21 să fie scăzut pragul de la 5 capete de bovine adulte, la 4 sau chiar 3, pentru a beneficia și noi, fermierii din zonele defavorizate de subvenții. Culmea este că anul trecut am avut 5 vaci, dar anul acesta am scăzut efectivul la 4 pentru că a fost un an foarte greu. Nu sunt singurul fermier care susține acest lucru, am văzut mesajul unui alt fermier din Brașov, pe Facebook. Dânsul solicită ce solicităm și noi, aici, în zonă. Am 4 vaci cu lapte și tineret, dar fiind o zonă defavorizată nu se face nimic. La Brașov se mai face câte ceva. La noi, anul acesta având o așa secetă în primăvară, după aceea a plouat, dar a plouat prea mult, nu s-a făcut nimic. De regulă la noi nu se face porumbul, nimic, abia dacă s-a făcut puțină pășune pentru animale. Alte subvenții în afară de subvenția la hectar nu mai avem”, ne-a spus Pintilie Buzilă din Vatra Dornei.

    Fermierul sucevean crede că orice stimulent financiar poate aduce acasă tinerii care-și părăsesc satele. Zona este una care se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populației și implicit cu scăderea efectivului de animale, care au ajuns să fie crescute doar de bătrâni neputincioși.

    ”Ar fi bine veniți banii pe Măsura 21 ca un stimulent, ca să mai poată copiii aceștia să mai stea pe acasă, să mai crească animale. Pășuni avem, dar nu mai avem ce crește pe ele. Populația e îmbătrânită, toți au renunțat la efectivele mai mari animale, mă gândesc că dacă s-ar mai da niște bani, tinerii s-ar mai gândi și ar rămâne în zonă, să țină în continuare văcuțe. A scăzut efectivul pe Vatra Dornei aproape de 50%. Nu vreau să mă bag peste ce date are medicul veterinar, dar cam așa este”, a explicat fermierul din Vatra Dornei.

    Foto: Fermierul Pintilie Buzilă alături de soția sa, în port tradițional

    Crescătorul de animale Pintilie Buzilă dorește ca vocea sa să fie auzită ca un semnal de alarmă tras pentru mai mulți fermieri deopotrivă. Situația cu care se confruntă, spune el, nu îl reprezintă în mod excepțional, ci este una care se regăsește în municipiul Vatra Dornei și satele de pe lângă.

    ”Avem un mesaj către autoritățile de la Ministerul Agriculturii, venim cu rugămintea, dacă s-ar putea, știind că suntem zonă defavorizată în comparație cu altele din țară, am dori pe Măsura 21 să se revină la 3 sau 4 vaci cu lapte adulte ca prag minim. Avem 12 hectare de pășune, avem aceste animale pe care le creștem împreună cu familia, am făcut rate și am cumpărat un tractoraș pentru a putea căra fânul. La 1 iulie cum s-a pus problema pentru a demonstra efectivul de animale, am avut 4 vaci adulte cu lapte, 2 vițele, 3 tăurași. Rugămintea este dacă s-ar putea reveni asupra pragului de 5 animale adulte. Nu avem asociație, nu avem nimic în zonă! Dacă ar fi acest stimulent poate oamenii s-ar mai gândi, sunt câțiva lei, dar uneori oamenii se pot răzgândi și să mai țină animale!, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul sucevean.

    Amintim că sprijinul prin Măsura 21 va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Termenul pentru depunerea cererii la APIA este 23 octombrie 2020.

    Cuantumul sprijinului este de maximum 7.000 Euro/fermier/exploatație, iar pentru sectorul bovine/exploatație, plata pornește de la 5 capete vaci adulte.

    CITIȚI ȘI: Măsura 21 BOVINE. Până la 7.000 euro/fermă pentru crescătorii cu 5-90 capete: condiții, acte necesare, termen cereri


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă