• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii – foc şi pară pe MADR! Pandemia le-a anulat târgurile, dar nu beneficiază de Măsura 21!

    Angelica Lefter -

    Apicultorii sunt revoltați! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu i-a cuprins în Măsura 21 – ajutor pentru fermierii care au suferit din cauza virusului SARS CoV 2. În ciuda faptului că au fost direct afectați de restricțiile legate de evoluția pandemiei – toate târgurile apicole au fost anulate, producătorii de miere au fost uitați când s-a elaborat ghidul pentru accesarea compensațiilor menite să acopere pierderile cauzate de COVID-19.

    Tatiana Tudorache, apicultor de 30 de ani, are stupina de 105 familii de albine în satul Brănești, comuna Vlădești, județul Galați.
    Fostul cadru didactic a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a fost un an foarte greu din cauza secetei, care a dus la o producție de miere mică, iar albinele riscă să nu aibe ce să mănânce peste iarnă. Mai mult, nici cantitatea mică de miere nu poate fi vândută deoarece din cauza pandemiei de COVID-19, târgurile și evenimentele nu s-au mai ținut.

    ”Am avut greutăți în ultimii ani, dar ca anul acesta nu a fost niciodată. Pe lângă faptul că a fost secetă și a fost o producție extrem de mică, nu am putut să ieșim la târguri să o vindem nici pe aceea. Stăm și ne uităm unii la alții, din martie nu s-a mai ținut nimic. Cantitatea de miere a fost foarte mică, n-am făcut decât 500 de kilograme de miere și aceea miere de mană, pentru că albina n-a avut ce să culeagă a cules de la salcie. Mierea de mană este foarte scumpă, este bună calitativ, dar nu este bună pentru albine, fiind mult mai dulce decât orice altă miere, are mulți carbohidrați. Pentru noi, oamenii este un adevărat medicament, dar albina nu trebuie să mănânce așa ceva. Într-o emisiune l-am auzit pe domnul ministru Adrian Oros că a citit o listă cu cei care vor primi acest ajutor european, chiar dacă atunci nu se vorbea de Măsura 21. Eram trecuți pe listă, inclusiv noi, apicultorii. Acum lucrurile s-au schimbat, nu mai primim noi, ni s-a dat și nouă 25 de lei pe familia de albine drept ajutor, sprijin, dar nu pe această măsură. Noi am primit cel mai puțin, față de crescătorii de animale, ovine, caprine. Acum cei care cresc animale primesc mii de euro, noi am rămas pe dinafară”, a menționat apicultoarea din județul Galați.

    Tatiana Tudorache a căutat și explicația acestei decizii care a nemulțumit-o, atât pe ea cât și pe alți apicultori din țară: ”Am înțeles că la nivel de minister s-a discutat această problemă și reprezentanții noștri au fost de acord că ne-au fost dați banii aceia puțini și să ne mulțumim cu atât! Vreau să amintesc celor din minister că un mare cercetător a spus că dacă albina va pieri, va pieri și omenirea, albinele noastre vor muri până în primăvară pentru că suntem nevoiți să cumpărăm mâncare pregătită de anumite firme! Nu am încredere în această mâncare, duce la uzura albinei, albina trebuie să mănânce ce produce, ori ea nu a produs decât miere de mană, pe care nu o poate consuma! Eu am tras, ca și alți apicultori, mierea de mană, că moare albina în primăvară, dar nu putem trage în totalitate, însă hrana pe care le-o dăm acum, eu nu am bază în ea, este zahăr sub diferite forme! Hrana asta o procurăm de la magazinele apicole. Dorința noastră ar fi ca autoritățile de la minister să-i includă și pe apicultori în această măsură 21. ”

    Crescătoarea de albine din județul Galați mai spune că dacă cei din Ministerul Agriculturii ar avea cunoștință de problemele apicultorilor, ar fi realizat faptul că cei care cresc albine nu au avut o piață de desfacere pe timpul pandemiei, din cauză că toate evenimentele la care participau și aduceau miere spre vânzare au fost anulate.

    ”Ar trebui să se gândească, noi în timpul pandemiei nu am vândut miere, aș vinde, dar nu am unde, nu avem voie să mergem la niciun târg, eveniment, nimic! Am dat de-a lungul anilor, dar mierea de mană nu vreau să o mai dau, sunt achizitori care iau cu 7 lei kilogramul, iar în magazin dau borcanul cu 20 de lei minim, cel mic! Eu din 2008 plătesc impozite, înainte nu plăteam nimic! De la 70 de familii în sus se platesc 8-9 lei, cu ani în urmă am plătit și 200 de lei, plătim și la Asociație. Am discutat cu cei din asociație, am discutat cu toții și am zis să facem ceva, să ne apărăm noi. Cei care ne conduc spun că s-au implicat și să s-a ajuns la o înțelegere, dar nu s-a făcut nimic, aștept și eu!”, a conchis Tatiana Tudorache, fost profesor de meserie și actualmente apicultor, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a scris despre toate sectoarele beneficiare ale Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19. 

    CITIȚI ȘI: Ghidul pentru ajutorul COVID-19 pentru fermieri. Anunțul făcut astăzi de Ministerul Agriculturii!

    Revoltă online, pe forumurile apicole

    Mesaje similare cu cel al Tatianei Tudorache, prin care se arată că Ministerul Agriculturii ar trebui să adauge și apicultorii ca beneficiari ai Măsurii 21, se regăsesc și pe grupurile specializate de pe Facebook.  Spre exemplu, pe grupul intitulat ”Apicultori din România – Grup liber”, circulă un mesaj care vine să întregească acest tablou:

    ”Știu că fermierii care dețin ovine, bovine, suine etc., și agricultorii primesc pe lângă subvenția pe cap de animal (care e destul de mare) și ajutor de Covid, prin Măsura 21, de la 1.000 la 7.000 de euro pe exploatație! Nouă, apicultorilor, ne dă doar 25 de lei/familia de albine – nu subvenție, nu ajutor pentru Covid. Noi nu avem reprezentanți care să ceară?”, se arată în mesajul postat de unul dintre utilizatorii de internet, Maria Țermure – Tiuș. Opinia sa este susținută la scară largă și de alți apicultori care au acces la internet și la grupurile specializate.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!