• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii moldoveni și-au amânat protestele pentru a finaliza campania de semănat!

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii moldoveni anuțaseră că în data de 5 octombrie vor organiza un nou protest la nivel național. Agricultorii au decis însă să amâne reluarea acțiunilor de pe șosele întrucât condițiile meteo, după câteva ploi, sunt favorabile lucrărilor agricole, și este mai important ca producătorii să valorice prin semănat umiditatea pământului.

  Agricultorii din Republica Moldova și-a expus nemulțumirile în cadrul unei conferințe de presă. În cadrul acesteia, Ion Plămădeală, agricultor, a declarat că pe 5 octombrie era planificată reluarea protestelor agricultorilor. Însă, aceștia au decis să amâne protestul, întrucât a plouat și trebuie să facă lucrări în câmp, atât timp cât pământul are umiditate. Potrivit lui, între timp au avut loc discuții cu ministrul agriculturii.

  Agricultorul spune că și el, și colegii lui, se simt prost atunci când guvernanții motivează că nu sunt bani pentru această ramură și că aceștia nu pot fi luați de la pensionari, profesori, medici etc. Însă, potrivit lui, nu trebuie să fie contrapusă o pătură socială cu alta. „Agricultorii sunt rădăcinile copacului care face fruct. Este baza economiei acestui stat. Și dacă nu o să avem grijă de sectorul agrar, nu o să avem nici industrie de prelucrare, nici comerț și nici multe alte chestii. De asta agricultura este pilonul de bază și trebuie să o tratăm ca pe un segment de bază al economiei. Nu există țări bogate sau țări sărace, ci sunt țări bine administrate și țări prost administrate”, a notat Ion Plămădeală, citat de IPN.

  Andrei Dînga, agricultor, a spus că se lucrează în grabă pentru a semăna cât este umiditate, după ploile recente. Protestul este planificat pentru a bate la ușa guvernanților, a le vorbi despre situația critică a agricultorilor. A fost aprobat acel regulament pentru prima grupă de cereale, însă 70% din culturi sunt din grupa a doua și impactul asupra lor a fost mult mai sever decât în cazul grâului, de exemplu. Cât despre revendicările înaintate în luna august, mai puțin de 30% din ele s-au acceptat.

  Agricultorii mici și mijlocii se plâng p probleme cu furnizorii și au ajuns să fie chemați în judecată. Schimbarea legislației privind situațiile de forță majoră nu se aplică așa cum ar trebui.

  Pe lângă 3.000 de lei per hectar, agricultorii cer restituirea accizelor la motorină, care, potrivit lor, este o practică normală în Uniunea Europeană și ar trebui preluată.

  Sergiu Ștefanco, agricultor, susține că situația creată este și rezultatul secetei, dar și al incompetenței celor care au fost în ultimii ani la guvernare. Deși o parte din agricultori au ridicat subvențiile pentru prima grupă de cereale, o problemă rămân listele suplimentare, pentru că au fost evaluate greșit pagubele, au fost întoarse dosarele sau în acestea nu a fost inclusă mazărea, secara. Și mecanismul de restituire a TVA este anevoios, spune agricultorul. Potrivit lui, chiar și contabilii și cei de la FISC au multe neclarități.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021: Formularul obligatoriu pentru fermieri a fost publicat în Monitorul Oficial! Subvenții APIA 2021: Fermierii își pot digitiza suprafețele în aplicația IPA-Online! Fermierii – chemați la Primărie cu actele de proprietate și adeverința de la medicul veterinar!

  Ultimele știri

  Coliziune între un tractor și o mașină: trei persoane au fost rănite în accident! ANSVSA: 5.070 de cazuri de pestă porcină africană la mistreți. Focare în toate cele 41 de județe! Oier lider de asociație: ”Probabil consilierii domnului ministru Oros nu-i fac onoare pentru a-i publica”