MADR: Ajutor majorat pentru legumicultori – de la 50%, procentul crește la 70%!
Ramona Dascălu -Proiect de hotărâre pentru majorarea ajutorului financiar de comercializare acordat de Uniunea Europeană pentru organizaţiile de producători din sectorul fructelor şi legumelor! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care vizează majorarea ajutorului financiar de comercializare acordat organizațiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor și legumelor de la 50% la 70% din valoarea reală a cheltuielilor suportate.
”La articolul 5 din Hotărârea Guvernului nr. 740 /2017 privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 810 din 13 octombrie 2017, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (3.1), cu următorul cuprins: (3.1) Prin excepție de la prevederile alin. (3), în anul 2020, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene este egal cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor organizaţiei de producători şi/sau ale organizaţiei de producători înseşi sau ale formelor asociative pentru comercializare prin intermediul membrilor acestora, după caz, plătite efectiv, dar limitat la 70% din valoarea reală a cheltuielilor suportate, conform programului operaţional aprobat”, se arată pe site-ul MADR.
Decizia MADR de a majora ajutorul financiar vine în conformitate cu prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2020/1275 al Comisiei din 6 iulie 2020 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/592 privind măsuri excepționale temporare de derogare de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în vederea abordării pertubării pieței în sectorul fructelor și legumelor și în sectorul vitivinicol, provocată de pandemia de COVID -19 și de măsurile legate de aceasta.
Pentru a beneficia de ajutor financiar, organizațiile de producători recunoscute și alte forme asociative pentru comercializare trebuie să depună și să aibă aprobat un program operațional, inclusiv a cuantumurilor fondurilor operaționale aferente. Programele operaționale au o durată minimă de 3 ani și maximă de 5 ani.
Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene este limitat la 4,1% din valoarea producției comercializate (VPC), a fiecărei organizații de producători sau forme asociative pentru comercializare, după caz. Acesta poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizațiilor de producători și la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiția ca suma ce depășește 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire și gestionare a crizelor.
Ministerul Agriculturii anunță că cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, pe adresa de e-mail:politici.agricole@madr.ro.