• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Circulația fermierilor din comunele în carantină – permisă pe baza Declarației pe propria răspundere!

    Ionel Văduva -

    Declarație pe propria răspundere pentru fermierii care locuiesc în localitățile carantinate și care trebuie să meargă la câmp pentru a efectua lucrările agricole de sezon. Deja o comună din România a introdus această obligație, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând în vigoare de astăzi, 8 octombrie.

    Fermierii care locuiesc în comuna Cuca din județul Galați trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru a putea părăsi localitatea care a intrat de astăzi în carantină. Măsura a fost instituită pentru o perioadă de 14 zile, după ce rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 4,74 la mia de locuitori. Persoanelor care desfășoară activități economice în domeniile agricultură, alimentație publică, alimentare cu apă ș.a. li se permit ieșirea, respectiv intrarea în această localitate aflată în carantină doar pentru situații excepționale, care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale.

    „Persoanele din localitate, care ce desfășoară activități agricole vor completa declarația pe proprie răspundere. Din/în zona carantinată este permisă ieșirea, respectiv intrarea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, sanitar-veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor, transporturilor și activităților cu caracter religios, doar pentru situații excepționale care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale. Toți cei care părăsesc zona carantinată vor prezenta autorităților legitimația de serviciu (valabilă pentru instituțiile bugetare) sau adeverința de salariat eliberată de angajator, ștampilată și semnată de către acesta (valabilă pentru celelalte categorii), ori după caz, declarația pe proprie răspundere”, potrivit specialiștilor Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, care au emis ordinul de instituire a carantinei asupra comunei începând de joi, de la ora 05.00, pe o perioadă de 14 zile, la solicitarea CJSU Galați.

    Experții în sănătate publică au mai decis ca transportul de marfă, materii prime sau alimente pentru populație să se facă pe baza documentelor justificative, care să indice scopul și destinația transportului. „Voluntarii vor asigura alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate, pe baza unei adeverințe eliberate de către Primăria Cuca. Lista de voluntari va avea un număr de maxim 15 persoane și va fi întocmită de către Primăria Cuca, componența acesteia rămânând neschimbată pe toată durata instituirii măsurii și avizată de către Centrul Județean pentru Coordonare și Conducere a Intervenției Galați”, mai precizează autoritățile.

    În plus, conform documentului, în și din zona carantinată este permisă intrarea și ieșirea pentru mijloacele de transport auto destinate transportului călătorilor/de marfă, fără oprire, care se deplasează în alte localități decât cea carantinată, având ca itinerarii: DN 24 D Galați – Bârlad; DJ 255 Rediu – Cuca – intersecție cu DN 24 D; DJ 255 Fârțănești – Cuca – intersecție cu DN 24 D.

    Masca, obligatorie în toate spațiile publice, atât cele interioare cât și cele exterioare

    Hotărârea 632 din 7 octombrie prevede ca masca de protecție să fie obligatorie, iar aceasta să acopere nasul și gura.

    Totodată, intrarea-ieșirea persoanelor și vehiculelor în/din localitatea carantinată se va face doar prin filtrele instituite de forțele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

    „Se va interzice cu desăvârșire deplasarea persoanelor aflate în izolare/carantină în afara domiciliului, reședinței, ori adresei declarate pentru izolare/carantină în comuna Cuca. Monitorizarea respectării acestei măsuri se va face permanent prin structurile MAI, în baza Planului integrat de acțiune, elaborate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați”, mai precizează autoritățile.

    Circulația oamenilor din comună și a vehiculelor este interzisă în intervalul orar 22:00 – 06:00, cu excepția bolnavilor cronici aflați în evidențele unităților sanitare, a femeilor gravide, a urgențelor medicale și a vehiculelor aflate în tranzit, anunță autoritățile competente.

    Mașinile de marfă ale operatorilor economici au voie în zona carantinată în intervalul orar 06:00-22.00 pe baza declarației pe proprie răspundere, însoțită după caz, de copie a certificatului de înregistrare fiscală, adeverință de la angajator (în situația în care nu efectuează administratorul societății comerciale deplasarea) și respectiv de documente justificative de achiziție/transport.

    Este interzisă intrarea în comuna carantinată a operatorilor economici ce desfășoară activități de curierat și care livrează/preiau comenzi la/de la cetățenii unității administrativ teritorială carantinate. În acest caz, predarea-preluarea coletelor se va face în zonele unde sunt amplasate filtrele structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Excepție fac doar operatorii economici aflați în tranzit.

    Administratorii sau deținătorii spațiilor comerciale din zona de carantină vor asigura triajul observațional, măsurarea temperaturii și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru persoanele care intră/ies din spațiul comercial.

    „Primăria Cuca îi va informa pe cetățeni asupra măsurilor și le va oferi informații referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în contextul epidemiologic existent și regulile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, va asigura funcționarea continuă a serviciilor de utilități publice (apă curentă, electricitate, etc.), iar în cazul persoanelor infectate cu COVID-19, deșeurile rezultate din imobilele acestora, vor fi colectate, eliminate și neutralizate de către o firmă specializată autorizată. Tot Primăria Cuca va asigura personalul care va efectua triajul observațional, măsurarea temperaturii și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru toate persoanele care intră/ies în/din localitatea carantinată prin filtrele instituite de forțele de ordine, va asigura dezinfecția spațiilor indicate de către Direcția de Sănătate Publică Galați și va asigura continuitatea aprovizionării cu alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței, prin intermediul voluntarilor”, se mai precizează în hotărâre.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!