• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Revista “Food and Chemical Toxicology” a cerut retragerea studiului ”șobolanilor cu cancer”. Porumbul NK603, sigur pentru om și mediu

  agrointeligenta.ro -

  În urmă cu mai bine de un an, Gilles Seralini a publicat un studiu controversat care favoriza interese comerciale specifice, susține Asociația profesională AgroBiotechRom, semnalând deficiențele acestei lucrări.  Studiul este acuzat că a denigrat soluțiile moderne folosite în agricultură pentru reducerea impactului de mediu și scăderea prețului alimentelor.

  ”Era de așteptat, însă, ca afișele de propagandă realizate de activistul Seralini să reușească manipularea emoțională a publicului (au fost prezentate imagini șocante ale tumorilor dezvoltate de unele animale de laborator). De aceea au și fost difuzate acele imagini, nu datele științifice, care nici până în ziua de azi nu au ajuns la cunoștința savanților și a opiniei publice„, se arată într-un comunicat al Asociației AgroBiotechRom.

  Unele publicații internaționale, cercetători de prestigiu și autoritatea europeană în domeniu (EFSA) au considerat că studiul nu are rigoare științifică, că s-au folosit animale de laborator selectate pentru a dezvolta cancer și că lipsesc date importante, care să permită o evaluare corectă.

  Sancțiune severă în lumea științei

  În cele din urmă, revista care a publicat studiul și-a recunoscut greșeala și i-a cerut lui Seralini să retragă articolul. Decizia luată în noiembrie 2013 de Food and Chemical Toxicology reprezintă o sancțiune severă în lumea științifică, atât pentru autor cât și pentru publicație. Revista recunoaște, astfel, că a neglijat procedeele de verificare științifică a datelor, ce dau valoare unui asemenea demers.

  Cele mai multe teste, în cazul biotehnologiei folosite în agricultură

  Practic, singurul studiu care susține că biotehnologia are riscuri pentru om și mediu a fost invalidat. În prezent, nu există studii serioase, recunoscute de comunitatea științifică internațională, care să arate că ar exista riscuri ale plantelor modificate genetic.

  ”Dimpotrivă, plantele realizate prin biotehnologie sunt cele mai testate produse din istoria umanității, toate autoritățile relevante confirmând că sunt sigure pentru om și mediu. În cei aproape 20 de ani de când biotehnologia este folosită pentru a avea alimente mai accesibile, cu un impact mai redus asupra mediului, miliarde de oameni au consumat alimente ce contin produse modificate genetic. Nu există niciun caz în care acestea să fi afectat consumatorii. În medicină, rezultatele biotehnologiei (insulina, medicamentele anti-cancer) se folosesc pe scară largă, inclusiv de către companii localizate în Europa”, a declarat dr. Dr. Nicolae Hristea, Director Executiv ABR.

  Presa românească, solicitată să restabilească adevărul

  Spre deosebire de unii reprezentanți ai lumii științifice britanice, care nu cred că respingerea așa zisului studiu se va bucura de popularizarea pe care au avut-o acuzațiile, ABR își exprimă speranța că presa din România va face cuvenitele precizări.

  ”Ne bazăm atât pe profesionalismul jurnaliștilor specializați în acest domeniu, cât și pe faptul că aceștia servesc interesul public. Iar, în România, o mare parte a publicului, care lucrează în agricultură, cunoaște realitatea. În perioada în care fermierii au putut folosi rezultatele cercetărilor de vârf în agricultură, producțiile au fost mari, veniturile fermierilor de asemenea, iar exporturile au contribuit la bunăstarea tuturor românilor”, susține Dr. Nicolae Hristea, Director Executiv ABR.

  Respingerea progresului științific în agricultură are consecințe privind prețurile la alimente, dependența de importuri din țări non-UE și cercetarea. ”Amintim în acest sens decizia companiei BASF de a-și muta laboratoarele din Europa în Statele Unite, care a dus la pierderea a mii de locuri de muncă într-un domeniu de vârf și la distrugerea a zeci de mii de job-uri pe orizontală”, concluzionează dr. Hristea.


  Te-ar mai putea interesa

  Gigi Becali a câștigat licitația pentru o fermă de 850 ha a statului. Ce arendă va plăti pe hectar! Cultivatorii de sfeclă s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor. Apel pentru salvarea fabricii de zahăr Luduș: ”Moștenirea românească ajunge la fier vechi!” Apan Agriculture Equipments – importator EXCLUSIV Agrifac în România!

  Ultimele știri

  Ministerul Mediului finanțează achiziția a 1.140 de garduri electrice. Fermierii – beneficiari! Șef APIA – anunț de ultimă oră pentru fermierii care așteaptă subvențiile! Bursa de cereale la final de septembrie. Grâul și porumbul sunt în creștere. Rapița urcă și ea!