• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se pot cumpăra vaci de la fermele din Germania. Sfaturi pentru crescătorii români

    Ionel Văduva -

    Achiziția de vaci din Germania – direct, prin licitație sau prin firme intermediare, este prezentată fermierilor de către un român care lucrează în zootehnia din nordul acestei țări recunocute pentru genetica bună și performanța ridicată a taurinelor. Nelu Popescu explică procedura prin care se pot cumpăra în prezent vaci din fermele germane, iar sfaturile oferite de conaționalul nostru sunt utile tuturor celor care s-au interesat, de-a lungul timpului, de cum pot ajunge în posesia văcuțelor direct de la fermierii nemți.

    Nelu Popescu a publicat pe grupul de Facebook ”Fermieri și fermiere” un mesaj amplu în care descrie procesul prin care un crescător de animale din România poate cumpăra vaci de la crescătorii germani. ”În urma postărilor mele, cu văcuțe de prin Germania, primesc foarte multe întrebări referitoare la faptul dacă știu fermieri care vând juninci sau vaci cu lapte în această țară. Pentru că nu pot răspunde întotdeauna întrebărilor dumneavoastră, am sa aduc mai jos câteva lămuriri cu privire la cumpărarea de animale din zona în care îmi desfășor eu activitatea, undeva în nordul Germaniei!”, spune Nelu Popescu înainte de a intra ”în subiect”.

    Iată recomandările lui Nelu Popescu pentru cumpărarea vacilor din Germania

    – nu v-aș sfătui să cumpărați juninci gestante. Părerea mea personala este că mai bine cumpărați o vacă la prima lactație, fătată de două luni și care a avut în aceste luni făcut controlul laptelui. Când cumpărați, veți știi sigur cantitatea de lapte, grăsime, proteină etc. a animalului respectiv. Plus că, imediat cum intră pe poarta fermei, începe să vă aducă bănuți în cont din lapte. Puteți cumpăra și juninci, dar există un mic risc ca juninca să nu semene cu mama ei, campioană, sau, în unele cazuri, să mulgeți doar trei sferturi. Dumneavoastră decideți;

    – de vândut, vând doar fermierii băgați în controlul laptelui și cei care sunt trecuți în registrul rasei, restul comercializează doar către abator;

    – sunt fermieri care vând, personal, din curte, sau fermieri care vând printr-o asociație a lor și fac acest lucru fiind consăteni cu ferme apropiate! De ce vând asa? El când are de vândut, nu se dă peste cap unde să vândă, ci pur și simplu anunță asociația, care găsește clienți fie că sunt din sat, fie din regiune, din Germania, din Turcia sau Africa;

    – cum puteți cumpăra? În zona unde sunt eu, sunt cam trei variante, și anume direct din fermă, prin aceste firme (asociații de servicii în agricultura) sau prin licitație.

    Să discutăm despre fiecare, pe rând. În primul rând, direct din fermă – aceasta este o variantă simplă, la vedere, dar absolut complicată și, sigur, imposibilă pentru un străin. De ce? În primul rând, oricât de multe juninci are în grajd un fermier, vă va prezenta doar două-trei spre vânzare. Trebuie să alergați sute de kilometri pentru a strânge 10 văcuțe. De unde știți cine vinde? De unde știți unde e ferma? În majoritatea cazurilor vă trebuie un „termin”, o programare să vă întâlniți cu fermierul (poate fi plecat când vă duceți dumneavoastră sau, pur și simplu, stă în casa și nu vine să vă întâlnească). Există bariera lingvistică. Pentru o bună negociere trebuie să știți limba germană, plus că, poate, încercând să negociați în engleză, ironic, sau nu veți fi atenționat că vă aflați în Germania și trebuie să vorbiți limba germană.

    Varianta de cumpărare la licitație este iarăși dificilă din punct de vedere financiar. Dai un ban, dar stai în față. Aceleași firme de care am vorbit, organizează licitații de animale, dar aici sunt aduse numai exemplare deosebite, campioane și viitoare campioane, iar prețul este pe măsură, astfel că nemții vor ridica prețul licitant mult peste prețul de start. Să zicem că ați cumpărat, prin una din cele două modalități de mai sus. Acum, ce faceți? Acte de la doctorul veterinar, probe de sânge, carantină la plecare, transportul, pauza de pe drum (în Ungaria, de obicei). Cum le rezolvați?

    Așa că rămâne singura și cea mai ușoară variantă, și anume cumpărarea prin aceste firme care, printre altele, cunosc fermierii din zona lor de activitate, știu unde sunt animalele, merg cu dumneavoastră pe la toate fermele, negociază pentru dumneavoastră, ei sunt plătiți și țin cu dumneavoastră, nu cu neamțul, deși este de-al lor, se ocupă de întocmirea actelor și formalităților pentru export, vor colecta animalele pentru dumneavoastră și le vor pregăti pentru transport, vor asigura transportul către România.

    Cam atât am avut de spus. Sper că am fost de ajutor. În 2016, din ferma unde lucrez au plecat către România câteva juninci în zona Teiuș, Alba, așadar doritorii pot cauta acolo lămuriri și păreri despre animăluțele din Germania.

    Pentru a evita orice fel de neplăceri, precizez că nu pot recomanda nicio astfel de firmă care se ocupă cu astfel de servicii, însă pot spune doar atât: – prețul unui animal crește cu 100-200 euro prin aceste firme, așa că, sfatul meu, cumpărați prin ei, cu 1.200-1.400 euro, decât de la neamț, din fermă, cu 1.500 euro.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat