• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamentele aviochimice. Cât costă și ce avantaje au stropirile făcute cu avionul sau elicopterul

    Ionel Văduva -

    Tratamentee aviochimice sunt o soluție atât pentru fermierii mai mari, cât și pentru cei mici care se pot asocia pentru a face la timp stropiri pe suprafețe mai întinse. O confirmă un operator al maiestuoaselor avioane AN-2, care îi ajută pe fermieri în lucrările de aplicare a produselor de protecție a plantelor (PPP) prin pulverizare aeriană.

    Pentru micii fermieri, cei care poate nu-și permit de cele mai multe ori să achiziționeze mașini performante de aplicat PPP, fiind deseori dependenți de mereu tânărul U650 și de agregate poluante care mai tasează și solul pe deasupra, pulverizarea aeriană poate fi o soluție. Și chiar este una, pentru agricultorii din vecinătatea Aeroportului din Tuzla.

    „Regional Air Services (RAS) a lucrat pentru toți fermierii din zonă și pentru toate tipurile de lucrări. Dintre toate lucrările contractate însă, cel mai mult ne fac să ne simțim mândri micii fermieri, cei care exploatează suprafețe mici de teren, care se organizează împreună cu vecinii de sole și care aduc împreună avionul pentru tratament. Apreciem foarte tare solidaritatea lor, faptul că nu intră în competiții inutile, ci se ajută reciproc, dar și faptul că, deși sunt mici fermieri, au înțeles beneficiile tratamentelor aeriene și se organizează pentru a lucra cu noi. Au aspirații înalte și încearcă sa înțeleagă cum funcționează agricultura la scară mare, iar aceasta este o condiție esențială pentru propria lor dezvoltare”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Cristina Mitchievici, manager comercial în cadrul companiei amintită mai sus.

    Reprezentantul furnizorului de servicii aviochimice confirmă, pe de altă parte, ceea ce era deja știut de fermieri, și anume că unii dintre potențialii beneficiari nu au solicitat servicii de acest tip doar pentru simplul fapt că au achiziționat echipamente prin programe europene de finanțare, care impuneau utilizarea respectivelor utilaje terestre, în detrimental achiziției de servicii de la terți.

    Avantajele tratamentelor aviochimice

    Experți în domeniu au făcut deja calcule în ceea ce privește eficiența tratamentelor aviochimice. Astfel, în medie, un tratament terestru la hectar costă aproximativ 30 de lei la hectar, în timp ce unul realizat cu avionul sau elicopterul costă 42 lei la hectar. La prima vedere pare o diferență mare, însă pierderile cauzate de călcarea culturilor cu roțile echipamentelor terestre, la o recoltă agricolă de trei tone la hectar randament este, atenție, de nu mai puțin de 15%, în condițiile în care pierderile generate de un tratament cu PPP realizat cu aeronave sunt fix zero! Astfel, calculele complexe făcute de industrie spun că investiția în tratamente aviochimice este mai economică la hectar cu aproape 2.000 de lei!

    „Am pășit în era agriculturii intensive, în care fiecare metru pătrat de pământ cultivat contează. (…) Este greu de susținut faptul că un fermier plătește mai mult pentru un tratament aerian, decât pentru unul terestru; dacă estimezi pierderile de producție, de timp și cheltuielile logistice, tratamentul aerian este mai avantajos. Pierderile cauzate de călcarea culturilor cu echipamentele terestre sunt un procent însemnat din recoltă. În cazul tratamentelor aeriene pierderea este zero, deoarece pentru aterizare – decolare se folosesc aeroportul sau alte terenuri autorizate”, a adăugat reprezentanta furnizorului de servicii aviochimice.

    Potrivit precizărilor managerului comercial al companiei care operează pe Aeroportul din Tuzla, un alt avantaj al tratamentelor aeriene este timpul scurt de intervenție, fiindcă un avion poate acoperi într-o singură oră suprafața pe care echipamentele terestre o acoperă în mai mult de-o zi.

    „În cazul infestării cu dăunători, rapiditatea cu care este aplicat tratamentul este esențială, câteva zile de întârziere putând duce la compromiterea unei întregi culturi”, a precizat în acest sens Mitchievici.

    Nu în ultimul rând, ea spune că, pentru cei care iubesc natura, este de o deosebită importanță tratamentul aviochimic, în condițiile în care acesta este mai puțin poluant, se folosește mai puțin combustibil, cu alt cuvinte este mai prietenos cu mediul.

    Criza COVID-19 a lovit și această industrie. Care sunt tarifele practicate de operator

    Deoarece criza COVID-19 a afectat mult lumea aviației și mulți tehnicieni au fost indisponibili pentru deplasările necesare întreținerii avioanelor, iar livrările de piese au fost și ele întârziate, în 2020, compania din Tuzla lucrat cu o singură aeronavă de tip AN2. Pentru 2021 însă, furnizorul își pregătește deja două aeronave de tip AN2.

    Chiar și în plină #coronacriză, furnizorul de tratamente aviochimice a executat operațiuni cu aeronava AN 2, echipată cu tehnologie performantă de cartografiere și ghidare prin GPS, rezultatul fiind indicarea și delimitarea exactă a zonei în care se aplică tratamentul, distribuirea uniformă a acestuia, protejarea culturii și a mediului.

    Specialiștii companiei care operează de pe Aeroportul Tuzla ne-au mai spus că tarifele diferă în funcție de concentrația substanței cu care se lucrează. Astfel, pentru tratamentul și combaterea bolilor și a dăunătorilor din culturile agricole, tarifele din acest an au fost: 45 lei + TVA pentru doza de 30 l/ha, 55 lei + TVA pentru doza de 50 l/ha, 65 lei + TVA pentru doza de 60 l/ha, 85 lei + TVA pentru doza de 80 l/ha, respectiv 110 lei + TVA pentru doza de 100 l/ha. La aceste tarife, pentru lucrarea unor sole aflate la distanțe mai mari de aeroportul din Tuzla, se adaugă costurile poziționării aeronavei, și anume 1.800 lei pentru o oră de zbor cu AN 2. Pentru clienți vechi și sole mari, compania a oferit, ca de obicei, disconturi.

    Substanțe omologate pentru pulverizare aeriană și legislație în domeniu

    Potrivit Ordinului viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului și schimbărilor climatice și al ministrului sănătății 566/1.445/725/2014, lista produselor de protecție a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană este compusă din: produsul comercial Nominee 400 SC, substanță activă – Bispiribac-sodiu, deținătorul omologării – Bayer CropScience, Germania; produsul comercial Zantara 216 EC, substanță activă – Bixafen + tebuconazol, deținătorul omologării – Bayer CropScience, Germania; produsul comercial Karate Zeon, substanță activă – Lambda-cihalotrin, deținătorul omologării – Syngenta Ltd, Anglia; produsul comercial Dimilin 48 SC, substanță activă – Diflubenzuron, deținătorul omologării – Chemtura Europe Ltd, Anglia.

    În 17 iulie 2019, Ordinul 32/753/363/667/2017 pentru completarea Listei produselor de protecție a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană, aprobată prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului și schimbărilor climatice și al ministrului sănătății 566/1.445/725/2014 vine cu o nouă substanță, și anume Foray 76 B (denumirea produsului comercial), subsanță activă – Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, tulpina (ABTS-351), deținătorul omologării fiind Sumitomo Chemical Agro, Franța.

    Reglementările în baza cărora companiile sunt autorizate să desfășoare tratamente aviochimice sunt: RACR OPS LAAG; Ordonanța Guvernului nr. 4/20.01.1995 cu modificările și completările ulterioare; Legea nr. 360/2003 privind regimul substanțelor și preparatelor chimice periculoase, cu modificările și completările ulterioare; Ordonanța nr. 566/1445/725/2014 pentru aprobarea Listei produselor de protecție a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană, cu modificările și completările ulterioare; OUG nr. 195/ 2005 privind protecția mediului, actualizată, art.38, alin. (1), lit. (c); OUG nr. 34/2012 pentru stabilirea cadrului instituțional de acțiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României, art. 13, alin (1) referitor la operațiunile efectuate de utilizatorii profesioniști, precum și art. 9 referitor la Pulverizarea aeriană.

    Foto credit: Aeromania 2014-2017 (pentru RAS)


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an