Zilierii din Moldova ar putea fi plătiți cu vouchere în loc de bani!
Angelica Lefter -Zilierii din Republica Moldova, care lucrează în agricultură, ar putea primi vouchere în loc de bani. Asta prevede un proiect de modificare a Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, inițiat de un deputat democrat.
Comisia juridică, numiri și imunități a avizat deja documentul, potrivit tv8.md.
Noțiunea de voucher urmează să fie introdusă în legislație, potrivit proiectului: ”formular cu regim special, ce confirmă dreptul beneficiarului de lucrări necalificate de a procura forță de muncă necalificată și efectuarea plății pentru numărul de zile notificate în el”.
Beneficiarul de lucrări va putea opta pentru procurarea unui număr de vouchere de la Inspectoratul de Stat al Muncii, egal cu numărul de angajați necesar pentru muncile necalificate și va efectua plata pentru numărul de zile notificate. Angajatorul va putea utiliza munca bazată pe vouchere dacă numărul de zilieri necesari pentru executarea lucrărilor necalificate depășește 50 de oameni în perioada de angajare.
Prețul unui voucher ar urma să fie determinat în funcție de domeniul agricol desfășurat, după cum arată autorul proiectului: agricultura ecologică și turism rural – 6 lei moldovenești/voucher, adică 0,30 euro, agricultura de valoare înaltă – 8 lei moldovenești/voucher, adică 0,40 euro, agricultura convențională – 10 lei moldovenești/voucher, care înseamnă 0,50 euro.
Totodată, angajatorii care vor angaja persoane cu dizabilități ar putea beneficia de o reducere de 25% din prețul voucherului.
Proiectul mai prevede majorarea numărului limită de zile pentru care poate fi angajat un zilier, de la 90 de zile la 120 de zile. De asemenea, pentru a face mai atractivă munca bazată pe vouchere, autorul inițiativei legislate propune scutirea zilierilor de impozitul pe venit.
”Voucherul pentru muncile prestate în agricultură (și nu doar) este pe larg utilizat în astfel de țări cu angăjări masive de zilieri, cum ar fi: Polonia, Italia, Belgia, Țările de Jos, Ungaria, Lituania. Aceste țări au început să experimenteze cu munca bazată pe vouchere încă din 2010 și, pe parcurs, au atins rezultate impresionante. Proiectul de lege va îmbunătăți și ajusta politicile în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri în agricultură”, este menționat în nota informativă a proiectului.
Astfel, proiectul de lege urmează să fie discutat de celelalte comisii permanente, iar, ulterior, dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.