• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Borcanul cu miere la 11,99 lei i-a înfuriat pe apicultorii români! Păreri pro și contra despre oferta Lidl!

    agrointeligenta.ro -

    Apicultorii români sunt revoltați după ce au sesizat că în weekend-ul trecut, un mare retailer a pus în vânzare un borcan de miere la 900 de grame la prețul promoțional de numai 11,99 de lei. Supărarea stuparilor este cu atât mai mare cu cât pe borcane nu este indicată țara de origine a mierii, ci se precizează că acestea conțin amestec de miere provenit ”din UE și din afara UE”.

    Într-o perioadă în care, din cauza pandemiei, târgurile apicole au fost închise, iar din cauza secetei, producțiile de miere sunt foarte mici, apicultorii au avut parte de un weekend groaznic în care au văzut cum românii s-au înghesuit să cumpere miere la ofertă dintr-un lanț de supermarketuri. În perioada 9-11 octombrie, Lidl a avut la ofertă mierea polifloră ”Taina florilor” cu o reducere de 40% de la 19,99 de lei, la un preț de 11,99 de lei, în limita a 10 borcane achiziționate.

    ”Astăzi la Lidl, ”miere” de la Apicola Costache la 12 lei borcanul de 900 ml. Polifloră, necristalizată. Cumpăra lumea din greu…Ce ziceți de asta?”, este postarea de pe un grup de apicultori care i-a revoltat pe stuparii români.

    În cadrul comentariilor, cea mai mare parte a apicultorilor s-a arătat neîncrezătoare că borcanele ar conține, cu adevărat miere. ”Falsificată”, ”nu aș da nici la dușmani” sau ”sirop trecut prin gușa albinei, altfel nu-mi explic prețul așa de mic”, au fost câteva comentarii legate de mierea de nici 12 lei.

    Nu toți au fost însă ”contra” ofertei la mierea polifloră. ”Anul acesta cei de la Costache au achiziționat miere și cu 6,5 și cu 7 lei cu plata la 5 zile. Prețul la Lidl a fost o ofertă promoțională și doar pe stocuri limitate. Dacă faceți calculul, au profit, mai ales la cantitățile uriașe care s-au vândut”, este unul dintre comentariile apicultorilor care nu s-au arătat deranjați de borcanele la preț redus.

    ”Taina florilor”, o etichetă nouă pentru mierea ”Moș Costache”

    Ce le-a atras atenția stuparilor a fost că desi borcanele erau etichetate cu brandul ”Taina florilor”, acestea sunt puse pe piață de Moș Costache, o societate din localitatea ialomițeană Ion Roată, care în trecut a fost ”protagonista” unui alt scandal. La acea vreme, tot la Lidl, borcanele de aproape un kilogram de miere erau comercializate la 9,99 de lei, iar în urma analizelor de laborator s-a dovedit că borcanele conțineau, în proporție de circa 76%, ”zahăr reducător, exprimat ca zahăr invertit”.

    Legea apiculturii nu se aplică pentru că MADR nu a emis normele

    Discuțiile și nemulțumirile apicultorilor nu ar fi existat dacă Ministerul Agriculturii își făcea treaba și nu încălca noua Lege a apiculturii. Astfel, prin Legea 79/2020, adoptată în acest an și publicată în Monitorul Oficial pe 15 iunie, se arată că ”Producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană și/sau țări terțe, producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara sau țările de origine, după caz.”. Adică pe eticheta mierii ”Taina florilor” ar fi trebuit indicate exact țările din care provine mierea comercializată.

    Modificările aduse la Legea apiculturii nu se aplică pentru că Ministerul Agriculturii nu a emis normele de aplicare în termen de maxim 60 de zile, așa cum prevede noua legislație. Termenul pentru emiterea normelor a expirat pe 21 septembrie, însă abia săptămân trecută, MADR a convocat organizațiile de apicultori la o întâlnire pentru a stabili cum se vor aplica noile reguli din piața mierii comercializată în România.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații