• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociațiile de apicultori, chemate la Agenția Națională pentru Zootehnie! ACA: Nu știm ce se va discuta!

    Ramona Dascălu -

    Apicultorii – chemați la o întâlnire la Agenția Națională pentru Zootehnie! Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), ne-a declarat că astăzi, joi – 8 octombrie, a primit o invitație din partea Ministerului Agriculturii pentru a lua parte la un eveniment care se va organiza pe data de 14 octombrie, la sediul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ). În invitație însă nu a fost atașat și draftul de proiect de ordin, despre care urmează să se discute în cadrul întâlnirii, iar reprezentanții ministerului au refuzat să le ofere apicultorilor mai multe detalii.

    ”Noi am primit un telefon de la Ministerul Agriculturii, de la consilierul pe apicultură a domnului ministru Adrian Oros, care ne-a întrebat dacă suntem disponibili pe data de 14 octombrie, miercurea viitoare, de la ora 10:00, să participăm la o întâlnire cu următoarea temă – Dezbateri privind proiectul de ordin referitor la normele metodologice de aplicare la Legea nr.79/2020 pentru modificarea și completarea Legii apiculturii nr.383/2013. Am primit apoi și invitația la eveniment care este semnată chiar de către secretarul de stat George Scarlat”, a declarat Ioan Fetea, președintele ACA, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Președintele ACA spune însă că este nemulțumit de faptul că asociației nu i s-a trimis și draftul de proiect, care urmează să fie discutat în întâlnirea de miercurea viitoare, astfel încât să se știe concret despre ce este vorba.

    ”Am solicitat să ni se trimită și nouă draftul de proiect, dar se pare că nu au voie să transmită acest lucru cei care muncesc pentru minister și în condițiile acestea nici nu știm despre ce este vorba și ce se va discuta la această întâlnire. Eu i-am trimis chiar și domnului Scarlat un e-mail în care l-am rugat să ni se trimită și nouă materialul să avem o bază de discuție, nu să mergem așa fără să știm despre ce este vorba, ci să avem niște discuții reale și obiective. Nu mi se pare normal să mergem și să stăm să învățăm acolo despre ce discutăm. Până la ora actuală însă nu am primit niciun răspuns. Nu mi se pare normal să ni-l trimită pe ultima sută de metri, marți seara sau miercuri dimineața”, a spus Ioan Fetea.

    Acesta ne-a declarat că până la urmă a aflat ”pe surse” despre ce urmează să se discute la întâlnirea de săptămâna viitoare de la ANZ. ”Am aflat pe surse că se va discuta despre normele metodologice referitoare la stupinele de elită și multiplicare, deși în legea apiculturii scrie clar că ameliorarea și selecția se face pe baza programul național de ameliorare, program care funcționează de peste 20-30 de ani”, ne-a dezvăluit Ioan Fetea.

    De neînțeles pentru președintele ACA este și faptul că la întâlnire au fost chemate în jur de 40 de forme asociative din sectorul apicol.

    ”Atunci când s-a discutat despre Legea apiculturii în Comisia de Agricultură au participat 3-4 forme asociative care au oarecare acoperire și reprezintă ceva, iar acum sunt chemați în jur de 40 de forme asociative. Nu știu ce rost are să vină atâta lume și pe această pandemie, pentru că evenimentul nici măcar nu se organizează la minister ci la ANZ, într-o sală care nu cred că este mai mare decât cea de la minister, mai ales dacă stăm să ne gândim că80% dintre cei care sunt chemați nu cunosc legea apiculturii întrucât unii se ocupă de producerea de ambalaje de miere, unii fac rame, alții fac transportul și nu au nimic cu apicultura. Și dacă ne adunăm doar așa ca să fim cât mai mulți, niciodată nu o să se rezolve nimic. Aceasta este nemulțumirea noastră. Noi ca și asociație, suntem de acord să vină și 1000 de invitați, că nu asta este problema, dar cred că nu este momentul acum, mai ales că este un subiect pe care majoritatea celor invitați nu și-l însușesc și nu îl cunosc”, a declarat Ioan Fetea.

    În încheiere, președintele ACA a spus că speră ca această întâlnire să nu fie una cu scop electoral pentru că ar fi rușinos. ”Nu pot să nu mă gândesc la faptul că ministerul Agriculturii sau cei care se ocupă de acest sector doresc să înceapă o campanie electorală și se folosesc de apicultori, ar fi rușinos dacă ar fi așa, mai ales că acest consilier al domnului ministru s-a ocupat și se ocupă de toate aceste modificări, care nu ajută apicultura. Deci, dacă acești oameni își doresc să-și facă campanie electorală, eu zic să renunțe, să nu implice apicultura pentru că noi suntem o organizație apolitică și încercăm să ne facem treaba profesional”, a conchis acesta.

    Legea nr. 79/2020, încălcată de MADR

    Ministerul Agriculturii ar fi trebuit, conform Legii 79/2020, să aprobe normele de aplicare la trei luni de la intrarea în vigoare a actului normativ votat de legislativ. Aceste termen a expirat la data de 21 septembrie, însă nici până acum, MADR nu a pus în dezbatere un proiect de act normativ pentru aprobarea normelor de aplicare ale măsurilor nou-introduse în apicultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!