• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micile trucuri ale înființării unei culturi de trandafiri pentru dulceață: Irigarea este obligatorie în primul an

    agrointeligenta.ro -

    Sezonul rece este cel în care vânzările la dulceață și gemuri cresc cel mai mult, arată statisticile care vorbesc de preferințele consumatorilor. Dulceața de trandafiri, odinioară foarte populară, revine în forță, iar cultivatorii care au pus bazele unor astfel de afaceri se declară mulțumiți de venituri, mai ales dacă se documentează înainte despre micile trucuri ce trebuie respectate pentru a obține recolte bogate.

    Nu orice fel de trandafiri poate fi folosit pentru producerea dulcețurilor, iar cel mai sigur este să investești de la început într-un soi care aduce profit garantat.

    ”Varietatea de trandafir cea mai potrivită și căutată pentru obținerea dulceții de trandafiri este trandafirul Rosa Damascena. Succesul acestuia se datorează parfumului intens și a înfloririi abundente. Rosa Damascena se mai regăsește sub denumirea de Trandafirul de Damasc, Trandafirul de Kazanlak sau Rosa Damascena Trigintipetala (cu treizeci de petale)”, ne-a declarat Viaceslav Buhna, directorul general al FamousRoses.eu, o companie care comercializează online butași de trandafiri.

    Borcanul de 200 de grame se vinde cu 10 lei

    Cultivarea trandafirilor Rosa Damascena pentru dulceață poate începe ca o activitate relaxantă de timp liber, dar se poate transforma într-o afacere a cărei investiție pornește de la achiziția de butași la un preț de 5,20 de euro/bucata, conform unui site de profil. ”De la un trandafir se poate obține 1,5 – 2 kg de dulceață. Borcanul de 200g se vinde cu 3 – 5 euro, în funcție de calitatea dulceții și renumele producatorului. Clienții pentru dulceața de trandafir sunt în general pensiunile, restaurantele, magazinele cu delicatese, însă aceasta se poate comercializa și în cadrul expozițiilor de produse tradiționale”, explică Buhna.

    În România, în localități ca Ucea de Sus sau Făgăraș, trandafirii de dulceață se cultivă deja de câțiva ani iar afacerea este extrem de profitabilă deoarece există o cerere mare din țară și mai ales din străinătate. Astfel, în Ucea de Sus, familia Florea cultivă pe o suprafață de 2.000 m2 în jur de 1.200 butași de la care obține circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceață pe care o vând cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle de 250 ml de sirop pe care le vând cu 12 lei sticla și 3.000 de sticle de 200 ml de oțet pe care le vând cu 8 lei.

    ”În 2013, familia Florea a participat a doua oară la “Săptămâna Verde” de la Berlin unde a primit solicitări din domeniul farmaceutic pentru apa și uleiul de trandafiri, al dulciurilor pentru dulceața de trandafiri”, a declarat pentru agrointel.ro directorul FamousRoses.eu.

    Citiți povestea de succes a soților Nicoleta și Dan Florea, care au dovedit că și micii producători au loc pe rafturile marilor magazine!

    Dulceaţa de trandafiri ,,Aspazia” de la Ucea de Sus este de acum certificată ecologic. Producătorii locali, soţii Florea, au reuşit să parcurgă şi să îndeplinească toate cerinţele legale pentru a putea afişa pe produsele lor eticheta ,,bio”. În marile lanţuri de magazine, dulceaţa şi siropul de trandafiri ,,Aspazia” se pot găsi numai la raioanele cu produse bio care sunt la mare căutare printre consumatori.

    plantaie de tradafiri

    Pentru producții bune, solul și localizarea plantației sunt esențiale

    Bulgaria, Turcia, Iran, Franta, Italia, Maroc, Rusia și India sunt principalele țări în care trandafirul Rosa Damascena este cultivat pe suprafețe mari pentru producția uleiurilor volatile folosite în industria farmaceutică și industria parfumului. Împreună, aceste țări produc anual peste 10 tone de ulei parfumat.

    ”Trandafirii Rosa Damascena pot crește aproape oriunde în România și nu sunt pretențioși în ceea ce priveste altitudinea sau solul, temperaturile crescute sau foarte scazute. Totusi, pentru înființarea de plantații comerciale de mari dimensiuni cu producții ridicate de flori trebuie ținut cont de locul plantației, calitatea solului, lumina și temperaturile din timpul anului. Trandafirul Rosa Damascena poate fi cultivat atât în zonele de câmpie, cât și pe dealuri foarte înalte. Locul nu trebuie să fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel puțin pe durata primei părți a zilei, de dimineața până la prânz”, explică Viaceslav Buhna secretele cultivării de trandafiri.

    Înflorește din mai până la finele lunii iunie

    Pentru o înflorire abundentă, la momentul înflorii, planta are nevoie de temperaturi în jur de 15 – 30°C. ”În România, Rosa Damascena înflorește continuu de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii iunie, exact când avem aceste temperaturi optime. De aceea aproape tot teritorilul României este recomandat pentru cultivarea acestui trandafir. Rosa Damascena poate fi cultivat și în zonele cu temperaturi ridicate. În acest caz, randamentul de flori va fi mai mic în comparație cu trandafirii cultivați în condiții climatice temperate cum sunt cele din România”, declară directorul FamousRoses.eu.

    Pentru randamete foarte bune, solurile luto-argiloase sau luto-nisipoase cu un pH între 6 și 8 sunt cele mai recomandate.

    ”Pentru o dezvoltare bună a plantei, în primul an dupa plantare, în perioadele foarte călduroase și fără ploaie, este recomandată irigarea o data pe săptămână cu cel puțin 10 litri de apă pentru fiecare plantă. În anul 2 de la plantare, frecvența de irigare poate fi redusă. Foarte important este drenajul corespunzător pentru că apa de ploaie excesiva să se scurgă de pe plantație. Dacă apa va bălti mai multe zile la rând, radacinile plantei vor începe să putrezească”, atrage atenția comerciantul de butași de trandafiri.

    Pentru a obține înfloriri abundente, plantele se fertilizează începând cu luna mai cu îngrășăminte minerale complexe ce se găsesc în mod normal la orice magazin de specialitate.

    MINOLTA DIGITAL CAMERA

    Cultivarea se face toamna sau primăvara

    Locul unde se înființează plantația trebuie curățat de buruieni. ”Acest lucru se obține printr-o arătură adâncă în timpul verii când buruienile sunt verzi și discuiri repetate la apariția buruienilor noi. Toamna, înainte de plantare, se fac canalele de drenare a apei de ploile excesive și se sapă gropi in jur de 50x50x50 cm la o distanță de 1,5 metri între rânduri și 1,5 m între plante pe rând. Această distanță este suficientă pentru creșterea optimă a plantelor. Plantarea se va face toamna, în noiembrie, sau primăvara, după ce se dezgheață solul. Cele mai bune plantări sunt cele de toamnă”, a declarat pentru agrointel.ro, Viaceslav Buhna, directorul general al FamousRoses.eu.

    Planta are nevoie de o perioadă de repaos vegetativ înainte de înflorire. În regiunile cu un climat temperat cum este România, această cerință este îndeplinită în mod natural datorită temperaturilor scăzute din timpul iernii, când planta își pierde frunzele și intră în repaos vegetativ. ”Odată cu venirea primăverii trandafirii se curăță/taie. Tăierea este o operație foarte importantă la Rosa Damascena. Scopul curățării/tăierii este: păstrarea plantei în forma dorită, îndepărtarea din plantă a părților rănite, bolnave sau prea bătrâne, îndepărtarea mugurilor terminali pentru a opri creșterea în înalțime a plantei și a o ajuta să se dezvolte pe orizontală, să devină mai deasa și, astfel, să producă mai multe ramuri cu flori”, sunt sfaturile specialistului.

    Prelucrarea petalelor, imediat după recoltare

    Recoltarea florilor se face în primele ore ale dimineții, atunci când florile se deschid. În perioada de vârf, de înflorire, culesul florilor poate continua până dupa-masă pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate să fie culese. Culesul se face în saci de pânză și se transferă imediat în coșuri de răchită sau lăzi bine aerisite. După recoltare, florile trebuiesc prelucrate cât mai repede posibil pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate pentru mai mult de 12 ore își pierd jumătate din proprietăți.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!