• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii se simt plimbați cu vorba: Ministerul a publicat proiectul de OUG pe 15 septembrie, apoi nu s-a mai făcut nimic!

    Ionel Văduva -

    Fermierii sunt nemulțumiți că Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, îi plimbă cu vorba și cu promisiuni. Astfel, drumul de la publicarea, în formă de proiect, a unui act normativ, până la adoptare, este extrem de lung și incert. Într-o conferință de presă de miercuri, 14 octombrie, Theodor Ichim, membru al Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni, a spus că degeaba s-au purtat discuții cu Executivul Orban pentru a obține declararea stării de calamitate, generată de seceta pedologică. Ordonanța de Urgență în forma agreată cu agricultorii nu a fost publicată și nu este în vigoare nici astăzi, deși prima formă a fost pusă în dezbatere încă din 15 septembrie.

    „Nu știm nimic, deși (n.r. – la data de 15 septembrie 2020) MADR a suplimentat ordinea de zi cu această OUG. În urma acestei mișcări a fost făcută de o asociație, pentru retragerea ordonanței. Am analizat raportul întocmit de Comitetul Județean de urgență și Direcția Agricolă, care a spus că 85% din suprafața județului Constanța este calamitate în raport de 85-100%”, a adăugat Ichim.

    El a mai spus că trebuie găsite soluții și pârghii pentru a-i susține pe producătorii agricoli afectați.

    „Seceta nu e fenomen de o zi. Poate cineva să determine ziua? Moment de la care trebuie modificat partenerul cu care lucrăm și să cerem certificatul de forță majoră. Vrem un moment zero de la care putem acționa cum trebuie. Prefectul poate declara județ calamitat. Trebuie să existe 50% zonă calamitată. (…) În unele contracte pentru inputuri era precizată starea de urgență ca și clauză de forță majoră. În schimb, grindina, inundațiile nu apăreau. Mulți puteau invoca anularea unor contracte în starea de urgență”, a mai spus agricultorul dobrogean.

    Oros dă vina pe MAI care ar trebui să semneze această Ordonanță

    Luni, 12 octombrie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, declara la B1TV, citat de Agerpres, că se află în căutarea unei soluţii cât mai corecte pentru toţi jucătorii de pe piaţă în situaţia declarării stării de calamitate.

    Cu toate acestea, mai spune oficialul guvernamental, o astfel de ordonanţă ar trebui iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

    „Relaţia cu procesatorii e mai puţin pusă în pericol. Cea mai sensibilă relaţie din ce am observat la discuţii, ar fi cu traderii, care spun: «Noi ne-am achitat de obligaţii, am prevăzut din martie, din aprilie, când am văzut ce se întâmpla am cumpărat de pe piaţă cerealele respective, ne-am respectat obligaţiile şi ne aşteptăm ca şi voi să le respectaţi». Sau spun: «Lăsaţi-ne pe noi să avem negocieri cu fiecare partener în parte, cu siguranţă vom găsi o soluţie, nu interveniţi voi, Stat, în mod discreţionar printr-o reglementare unitară». Şi, practic, noi am interveni într-un contract între două entităţi private, ceea ce ar putea duce şi la inechităţi. (…) Noi am fost alături de ei în acest dialog cu celelalte autorităţi, cu Ministerul de Interne, pentru că o astfel de ordonanţă ar trebui iniţiată de către Ministerul Afacerilor Interne, pentru că prefectul are rolul major în declararea stării de calamitate. Dar lucrurile sunt în evoluţie, încă le discutăm şi căutam o soluţie cât mai corectă pentru toţi jucătorii de pe piaţă”, a precizat șeful MADR în intervenția sa televizată.

    Ce prevedea OUG promisă fermierilor

    Ministerul Agriculturii lansa, marți, 15 septembrie, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță de urgență care trebuia să creeze cadrul legislativ pentru declararea stării de calamitate din cauza secetei, acolo unde suprafața calamitată depășeste 50% din suprafața agricolă a localității/județului. Potrivit proiectului de OUG, postat atunci pe site-ul MADR, și cu privire la care a scris și Agrointeligența, starea de calamitate putea fi declarată la nivel de localitate/județ în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

    În expunerea de motive a proiectului de OUG se preciza clar că, odată cu declararea stării de calamitate în anumite localități/județe, fermierii din acele zone nu vor mai putea fi sancționați sau chiar executați silit pentru neîndeplinirea unor obligații contractuale față de traderi sau furnizori de inputuri agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds