• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Actuala conducere MADR și-a securizat locurile în Parlament! Cine rămâne și cine pleacă de la Agricultură!

    Roxana Dobre -

    Locuri securizate în Parlamentul României! Actuala echipă de conducere a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va rămâne în funcții publice după ce a ocupat primele locuri la alegerile pentru funcțiile de senatori și deputați, care au avut loc duminică – 6 decembrie. În frunte cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a ocupat prima poziție pe lista Partidul Național Liberal (PNL) Cluj pentru Senat, se află și secretarul de stat, Emil Dumitru, care se poziționează de asemenea pe primul loc pentru funcția de deputat în județul Călărași. În cărți este și secretarul de stat George Scarlat care a fost în fruntea candidaților pentru Senat la PNL Galați. Pe listele PNL pentru Senat se mai află un nume cunoscut printre fermieri, și anume președintele Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA), Robert Chioveanu, care ocupă prima poziție la PNL Ialomița.

    Rezultate la vot în județe unde a candidat conducerea MADR

    La PNL Cluj, ministrul Adrian Oros a deschis lista pentru Senat, iar partidul său a obținut 33,07%, asigurându-i mandatul în Senat și cel puțin 3 deputați, cu un al patrulea posibil prin redistribuire. Pe locul 2 după PNL s-a aflat USR Plus cu 22,72% și PSD cu 14,04%. UDMR a obținut la Cluj 12,14%, iar AUR 10,57%.

    În Galați, unde George Scarlat a fost primul pe lista PNL pentru Senat, partidul de guvernământ a strâns 22,73%, fiind devansat puternic de PSD cu 37,28%. În județul lui Scarlat, USR-Plus a scos 13,94%, AUR –  9,96 %, PMP – 5,04 %, Pro România – 4,85 %. Acesta este clasamentul voturilor exprimate de gălăţeni la alegerile pentru Senatul României, conform rezultatelor oficiale, consemnate în procesul verbal al alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

    La Călărași, unde a candidat pentru un fotoliu de deputat PNL Emil Dumitru, PSD a obținut un scor de 46,05%, iar PNL  24,46% la Camera Deputaților, conform primelor informări oficiale.

    Subsecretarul de stat, Avram Fițiu, și secretarii de stat Claudiu Sorin Roșu Mareș, Gheorghe Ștefan și Aurel Simion rămân ”disponibili” pentru o eventuală cooptare în echipa viitoare de conducere a MADR. Avram Fițiu a candidat la Cluj în numele Partidului Mișcarea Populară (PMP), partidul care nu a trecut pragul obligatoriu de 5 la sută pentru a intra în Parlament. În schimb, Aurel Simion și Gheorghe Ștefan sunt secretarii de stat care nu au candidat pentru vreo funcție din Legislativ.

    Conform rezultatelor parțiale transmise de Biroul Electoral Central luni, 7 decembrie, Partidul Social-Democrat (PSD) a câștigat alegerile parlamentare cu 29,83% din voturi, urmat de PNL – 24,66 % și USR-PLUS- 15,44%.

    Actuala echipă de conducere a MADR rămâne în funcție până la numirea unui nou Guvern 

    După încheierea alegerilor parlamentare și validarea rezultatelor, vom afla numărul exact de mandate pe care fiecare partid îl va deține în viitorul legislativ. Primul pas după alegeri, așa cum prevede Constituția, constă în îndeplinirea procedurilor legale pentru constituirea noului Legislativ.

    Parlamentul nou de întrunește, la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Conform regulamentelor celor două Camere, aceste foruri se întrunesc în ziua și la ora stabilite prin actul de convocare emis de șeful statului. Procedura este relevantă, în condițiile în care conducerile celor două Camere sunt alese de către aceste foruri legal constituite, potrivit stirileprotv.ro.

    Până la alegerea Birourilor permanente, lucrările Camerei Deputaților și cele ale Senatului sunt conduse de către cel mai în vârstă deputat sau senator, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputați sau senatori, în calitate de secretari.

    Când își încep mandatele deputații și senatorii

    Deputații și senatorii își încep efectiv mandatele la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte. Odată validată alegerea și depus jurământul, fiecare formațiune politică va ști cu exactitate care este numărul de mandate de parlamentari de care dispune. Vechii parlamentari își încetează mandatul la data întrunirii legale a Camerelor nou alese.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării