• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Profit în post: Fabrica de mezeluri vegetale din Cluj merge ”brici” în prag de Sărbători

    agrointeligenta.ro -

    La Cluj-Napoca funcţionează de anul trecut o fabrică de mezeluri vegetale mai speciale, ecologice. Mezelurile pe bază de soia, care nu conţin nici un fel de E-uri, conservanţi sau coloranţi sunt produse de Centrul de Cercetare al Alimentelor Funcţionale AIVIA. Afacerea este în plină dezvoltare, iar patronii spun că încet-încet şi pe piaţa românească de alimente încep să fie apreciate produsele de calitate şi nu doar ceea ce este ieftin şi foarte ieftin.

    Patronul fabricii, Diana Şinca povesteşte că a început această afacere din dorinţa de a se fabrica produse vegetale de calitate şi în România. „Ideea ne-a venit după ce am cunoscut un cercetător-biolog care a brevetat tehologia de fabricaţie şi reţetele pe care noi le folosim. Povestea produselor ne-a atras atenţia pentru că înainte de 2004 aceste alimente au fost folosite în mai multe studii clinice din cadrul unor proiecte de cercetare medicală din Cluj. Aceste proiecte există, au fost făcute pe bune, pe oameni, ceea ce acum nu se mai poate pentru că UE nu mai permite să testezi alimente pe oameni. După ce bolnavii au consumat aceste alimente s-au făcut analize iar rezultatele au fost foarte bune. Astfel, în urma tratamentului prin consumul regulat al acestui tip de alimente s-au constatat ameliorări ale unor afecţiuni cardiovasculare, diabet şi obezitate. Dar atunci s-au făcut în cadrul clinicilor din Cluj teste cu aceste produse. Bineînţeles, totul sub strictă observaţie strictă medicală. Noi am denumit firma care produce acum aceste mezeluri 100% vegetale Centrul de Cercetare al Alimentelor Funcţionale AIVIA tocmai pentru că vrem ca şi pe viitor să continuăm cercetările despre efectul consumului acestor alimente vegetale 100%”.

    Fabricanţii mezelurilor vegetale spun că ceea ce scrie pe etichetă este întru totul adevărat. „Chiar dacă sunt produse pe piaţă care seamănă cu produsele noastre, ele nu se compară ca şi gust, ca şi compoziţie. Asta pentru că produsele pe care noi le facem nu conţin absolut deloc chimicale, nu conţin E-uri, nici măcar din cele inofesive. Şi foarte important, nu conţin glutamat monosodic sub nici o formă. Noi când scriem pe etichetă că nu conţin E-uri, chiar nu conţin”, mai spune Diana Şinca.

    Afacerea se bazează pe…soia

    Materia primă de bază este izolatul proteic de soia. „Este foarte important ca publicul larg să ştie că bobul de soia este sănătos numai dacă este fiert minim o oră la minim 100 de grade Celsius. Singura modalitate în care poate fi consumat nefiert este să-l pui la germinat şi deja să fie germinat bine ca să poţi să îl consumi şi astfel să nu conţină toxine pentru organism. Dacă nu îl pui la germinat, trebuie fiert şi astfel se elimină marea parte din acele toxine care pot dãuna organismului, cum ar fi avitaminozele sau inhibitorii tripsinici care pot slăbi foarte mult pancreasul” mai spune clujeanca.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Izolatul de soia este doar proteina pură extrasă din bobul de soia şi poate fi consumat şi în stare neprocesată. „Este materia de primă de bază în shake-uri proteice pentru sportivi, culturişti sau pentru slăbit. Acest izolat noi îl pasteurizăm la 72 de grade Celsius, special pentru ca să neutralizãm micro-organismele. În afară de acest izolat folosim ingrediente de foarte bună calitate, condimente naturale adevărate, nu şi arome. De exemplu avem pateu cu ciuperci şi punem în pateu şi hribi de pădure. Asta înseamnă că trebuie să punem o cantitate suficient de mare de condimente ca să se simtă gustul. Sigur preţul de producţie creşte semnificativ. Dar motivul pentru care am deschis această fabrică a fost să facem produse de o excelentă calitate şi să păstrăm reţetele folosite în cadrul studiilor clinice. Dacă nu am putea să facem aşa, nu ar mai avea nici un rost pentru că deja fac alţii produse de calitate slabă” explică reţetele de fabricaţie Diana Şinca. În plus produsele nu conţin nici un fel de coloranţi sintetici sau de origine animalã cum ar fi carminul şi nici conservanţi.

    Distribuţie prin magazinele naturiste

    Mezelurile vegetale AIVIA se găsesc în multe magazinele naturiste din toată ţara. „Noi am preferat magazinele naturiste pentru că au fost mai deschişi la aceste produse şi au apreciat calitatea lor. În plus sunt produse naturiste, deci compatibile cu ce vând ei. Iar diferenţa faţă de un magazin alimentar sau un hipermarket este că aici, cei care vând interacţionează altfel cu clienţii, pot recomanda produsele. Clienţii noştri nu sunt doar vegetarienii. Avem clienţi care consumă carne, dar pentru că ştiu că mezelurile din carne nu sunt sănătoase, consumă şi mezeluri vegetale de la noi”, a adăugat patronul fabricii.

    Investiţie de sute de mii de euro

    Fabricarea mezelurilor vegetale necesită o investiţie semnificativă. Chiar dacă fabrica este la început, utilajele achiziţionate au fost scumpe, iar pentru brevent, patronii au plătit peste 100.000 de euro. „Nu există nici un fel de ajutor pe care statul să ţi-l ofere pe partea de producţie la produse agricole, soia în cazul nostru. În alimentaţie se finanţează cel mai puţin. Ar fi foarte frumos dacă s-ar sprijini agricultura, producţia să putem creea locuri de muncă, să avem produse şi să exportăm noi. Se pot face produse foarte bune în România. Al doilea motiv este birocraţia în exces care îţi consumă o bună parte din energie. Pentru că nu am făcut şi nici nu vom face rabat la calitate, cheltuielile noastre de producţie sunt şi de cinci ori mai mari comparativ cu alte firme care fac produse asemănătoare. În plus, produsele nu conţin conservanţi, deci sunt mai perisabile, au o garanţie de circa 30 de zile. Asta afectează vânzarea şi distribuţia. Distribuitorii nu sunt încântaţi că garanţia produselor noastre e mai mică, dar noi nu vom face rabat la calitate” susţine patronul fabricii clujene.

    În prezent, gama de produse include 12 produse printre care salam, parizer, cârnaşi, crenvurşti, pateu, dar planurile de viitor includ o diversificare a gusturilor inclusiv cu tentă orientală. În prezent în fabrica de mezeluri vegetale de la Cluj lucrează peste 10 persoane.

    Sursa: Transilvania Reporter


    Te-ar mai putea interesa

    Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine Noua Zeelandă va exporta în UE, fără taxe, carne de vită, de miel și lactate. Acordul de liber schimb, în vigoare de la 1 mai Ministrul Florin Barbu preferă legumele din solarul familiei: „Nu folosim pesticide”

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”