• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UPDATE: Cine și în ce condiții merge la COPA-COGECA! ORDIN MADR – pus în dezbatere publică!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul propriu un ordin care reglementează condițiile în care organizațiile profesionale pot beneficia de ajutor de stat pentru a-și acoperi cotizațiile în structurile europene. Actul normativ se află de luni, 19 octombrie, în procedură de dezbatere publică.

    UPDATE: Ordinul 304/2020 a fost pus în dezbatere publică (cum prevede Legea 52/2003) din data de 19 octombrie. Inițial, dintr-o eroare, actul normativ ar fi fost încărcat pe site la secțiunea de documente aprobate, însă acum actul propus apare în secțiunea corectă, cea a normelor puse în dezbatere publică. Ceea ce este ciudat este însă faptul ca documentul este postat cu număr de înregistrare și dată de adoptare (!).

    Ordinul 304 pentru aprobarea procedurii de selecție a organizațiilor profesionale din sectorul agricol și agroalimentar în grupurile de dialog civil naționale a fost pus în dezbatere publică după ce Ministerul Agriculturii a plătit către COPA-COGECA cotizațiile pentru patru organizații reunite sub umbrela Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Federația Națională Pro Agro, Uniunea Cooperativelor din Sectorul Vegetal și Asociația Producătorilor de Porumb din România).

    Conform Legii 72/2020, ”organizațiile profesionale europene eligibile la plata cotizațiilor și serviciilor lingvistice sunt cele care au reprezentare în toate grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru agricultură și dezvoltare rurală„.

    Abia însă prin Ordinul 304/2020 din 19 octombrie, MADR înființează la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unei structuri consultative ”formată din următoarele grupuri de dialog civil naționale, similară structurii grupurilor de dialog civil pe
    agricultură constituite la nivelul Uniunii Europene:
    a) Politica agricolă comună;
    b) Calitate și promovare;
    c) Agricultura ecologică;
    d) Mediu și schimbări climatice;
    e) Plăți directe și înverzire;
    f) Dezvoltare rurală;
    g) Produse animaliere;
    h) Aspecte internaționale ale agriculturii;
    i) Lapte;
    j) Vin;
    k) Culturi arabile;
    l) Horticultură, ulei de măsline, băuturi”.

    Pot fi selectate în grupurile de dialog civil naționale, organizațiile profesionale din sectorul agricol și agroalimentar care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
    a) să fie legal constituite;
    b) să nu fie deja reprezentate la nivelul grupurilor de dialog civil naționale la care solicită înscrierea, de o organizație mai mare la care acestea sunt membre; în acest caz, calitatea de membru în grupurile de dialog civil naționale revine doar organizațiilor mai mari;
    c) să dispună de capacitate organizatorică pentru coordonarea activităților cu ministerul și cu toți membrii săi;
    d) să fie active în domeniul relevant grupului / grupurilor de dialog civil naționale din care fac parte;
    e) să fie înscrise în Registrul Unic al Transparenței Intereselor.

    Organizațiile profesionale din sectorul agricol și agroalimentar interesate să facă parte din grupul / grupurile de dialog civil naționale, întocmesc documentele necesare analizării îndeplinirii condițiilor prevăzute și a selecției solicitării, astfel:
    a) Act constitutiv și Statut;
    b) Lista organizațiilor membre, cu denumirea, sediul social / punct de lucru, date de contact, în cazul unei organizații profesionale mai mari din sectorul agricol și agroalimentar, sau declarație privind neafilierea la nici o organizație profesională din sectorul agricol și agroalimentar, după caz;
    c) Lista cu personalul angajat permanent / temporar în structura de conducere / execuție a organizației profesionale din sectorul agricol și agroalimentar, cu informații privind funcția / poziția în organizație, date de contact, precum și informații relevante privind infrastructura organizației, respectiv locații pentru desfășurarea întâlnirilor cu membrii, facilități de comunicare prin telefon / video cu membrii, adresa de email a organizației;
    d) Extras special la zi din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, sau Registrul special secţiunea federaţii, eliberat de judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi au sediul organizaţiile profesionale din sectorul agricol și agroalimentar, prin care se atestă înregistrarea organizațiilor în cauză cu cel puțin 6 luni, anterior datei de depunere a candidaturii la înscrierea în grup / grupuri de dialog civil naționale;
    e) Memoriu justificativ cu privire la activităţile anterioare desfăşurate la nivel local / național / internațional, în domeniul / domeniile relevante grupului / grupurilor de dialog civil naționale pentru care își depun candidatura.

    Cererea de depunere a candidaturii unei organizații profesionale din sectorul agricol și agroalimentar la înscrierea într-un grup / grupuri de dialog civil naționale se întocmește conform modelului prevăzut înntr-o Anexă la Ordinul 304/2020.

    ”Secretariatul grupurilor de dialog civil naționale se asigură la nivelul ministerului prin structura cu atribuții în activitatea de dialog social. (…) Cererea de depunere a candidaturii unei organizații profesionale din sectorul agricol și agroalimentar la înscrierea într-un grup / grupuri de dialog civil naționale, însoțită de documentele (…), se depune la Biroul unic din cadrul ministerului, se înregistrează și se înaintează Secretariatului grupurilor de dialog civil naționale. (…) Lipsa oricăruia dintre documentele prevăzute (…), atrage după sine eliminarea solicitantului din procedura de selecție”, se arată în actul normativ adoptat de MADR pe 19 octombrie.

    Registrul organizațiilor profesionale din sectorul agricol și agroalimentar membre în grupurile de dialog civil naționale se publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și se actualizează ori de câte ori este necesar, conform Ordinului nr. 304/2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!