• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ, mesaj tranșant în cazul SCZ bovine: ”Societățile de ameliorare acreditate după 15 decembrie pierd ajutorul de stat timp de un an”

    Roxana Dobre -

    Directorul Agenției pentru Zootehnie (ANZ), dr. ing. Bela Vaida, vine cu lămuriri în cazul disputelor apărute pe marginea progamelor de ameliorare pentru rasa Bălțată Românească. Șeful de la zootehnie a citit pe site-ul Agrointeligența-AGROINTEL.RO despre acuzațiile pe care le aduc reprezentanții Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) unei cooperative din Transilvania, ”Cooperativa Genetica Transilvania” care are ca membri 5 asociații de ameliorare cunoscute care au avut rolul de ”prestatori servicii”, fiind controlori în teren pentru societatea de ameliorare din Brașov.

    CITIȚI ȘI:

    Conform ACVBR-SIM, fermierii din cele 5 asociații au decis să se reorganizeze și să ceară propria acreditarea pentru un program de ameliorare la rasa Bălțață folosindu-se de baza de dată cu fermieri pusă la dispoziție chiar de societatea din Brașov. Mai grav, susțin reprezentanții ACVBR, asociație care conform datelor de pe site-ul ANZ deține acreditarea din 25 mai 2011 pentru rasa Bălțată și din 7 martie 2019 pentru rasa Montbeliarde, în numele Cooperativei Genetica Transilvania au fost trimise mai multe cereri de adeziune către fermieri, pentru a se alătura noii societăți de ameliorare care, cel puțin până în prezent, nu este acreditată de ANZ. Un demers cu atât mai periculos pentru fermieri cu cât, confirmă și șeful ANZ, aceștia pot pierde subvenția pe cap de animal, Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), dacă nu vor semna un contract cu asociațiile de ameliorare, atenție, acreditate și care funcționează conform legilor în vigoare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat puncte de vedere de la reprezentanții fiecărei părți astfel încât să transmitem cât mai corect și obiectiv către fermieri din culisele acestui scandal care până la urmă îi vizează direct și poate avea urmări grave asupra exploatațiilor pe care le gestionează.

    Bela Vaida, directorul ANZ

    O nouă asociație dorește acreditarea pentru Bălțată Românească

    Șeful de la zootehnie ne-a confirmat că la data conversației telefonice, adică 22 octombrie, la agenția pentru zootehnie există depusă o cerere de acreditare pentru o nouă asociație care vrea să pornească un program de ameliorare pentru rasa Bălțată.

    ”(…) Dar în același timp, și aici trebuie să spun că între timp a fost depusă la ANZ (la cea mai recentă discuție pe această temă, care a avut loc pe 12 octombrie nu exista această solicitare n.r) o solicitare de acreditare din partea unei asociații, dar nu Genetica Transilvania, privind rasa Bălțată Românească”, ne-a declarat dr.ing. Bela Vaida.

    Acesta a vrut să sublinieze că cererea depusă la ANZ este analizată în cadrul unei comisii și nu se va da un aviz pozitiv doar de ”dragul acreditării”. ”Dar vreau să subliniez clar că o să fiu foarte exigent cu acreditarea. Adică nu acreditez doar de dragul acreditării dacă nu mă conving că vor fi cel puțin la fel de serioși ca și actuala societate de ameliorare. Acum sigur că pe o piață liberă și normală concurența întotdeauna este binevenită. Eu, cu excepția acuzațiilor care ni se fac, sunt de acord cu ceea ce spune domnul Haller pentru că nu le-a fost ușor să ajungă la performanța pe care o au ei astăzi. Dar nici nu pot să intervin în dorința crescătorilor pentru că până la urmă apartenența unui crescător la un program de ameliorare este decizia lui proprie fără să fie obligat sau să îi fie impus nici măcar prin SCZ sau prin adrese emise și trimise că vai de mine este capătul lumii dacă nu fac altfel”, a subliniat șeful ANZ.

    Mai mult, acesta a transmis că cererea de acreditare trebuie să primească un răspuns în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia, dar pot exista prelungiri pe măsură ce ANZ trimite notificări sau observații asociației care a depus solicitarea.

    ”Noi la solicitarea de acreditare în 30 de zile trebuie să dăm un răspuns dar orice notificare pe care o dăm la societatea respectivă prelungește automat și termenul. Aici pot spune că solicitarea este dată în lucru, există comisia care se ocupă de speța aceasta urmând ca, eu sper cât de repede pentru că nu vreau să o lungim această incertitudine, să ne pronunțăm într-un fel sau altul. Dar repet, ca să fie acreditată noua asociație, trebuie să fie cel puțin la fel de serioși ca și ACBVR. Dacă dăm acreditarea trebuie să publicăm și pe site-ul instituției deci totul va fi transparent și public”, a mai arătat dr.ing.Bela Vaida.

    Șeful de la zootehnie, aprecieri pentru munca ACVBR din Brașov

    Bela Vaida ne-a declarat telefonic faptul că, așa cum trebuie să procedeze orice instituție a statului, nu poate lua rolul de jucător și nici de arbitru între cele două entități, dar recunoaște pe deplin meritele ACVBR.

    ”Eu am citit și declarație unuia și a celuilalt. Eu pot să spun doar că m-aș bucura ca și director general al ANZ să fie toate societățile de ameliorare organizate cel puțin cum este Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) din Brașov. Deci trebuie să recunosc sincer că este o asociație bine organizată care încearcă să facă ceea ce ar trebuie să facă toate societățile de ameliorare. Și aici nu putem noi să facem nicio observație! Ceea aș vrea să mai adaug și aici nu vreau să fiu nici jucător și nici arbitru între asociații, este că atâta timp cât eu sunt la conducerea agenției în sectorul bovin nu o să fiu de acord cu acreditarea vreunei societăți noi de ameliorare care nu au cel puțin condițiile și performanța ACVBR-ului din Brașov”, a mai punctat specialistul în zootehnie.

    Condițiile pentru acreditate – mai drastice, dar nu exagerate

    Dr.ing. Bela Vaida recunoaște că în prezent legislația privind acreditările asociaților de ameliorare este destul de succintă iar la nivelul ANZ se lucrează la modificări care să înăsprească condițiile pentru acreditări.

    ”Trebuie să vă spun din păcate că în România există un vid legislativ în acest domeniu pentru că noi, tot ce înseamnă programe de ameliorare avem în momentul de față două reglementări prevăzute de Regulamentul european 1012 și în Legea Zootehniei avem un capitol cu ameliorarea animalelor care la fel de succintă, la fel de puțin înțeles ce înseamnă ameliorarea și cum trebuie făcută. Noi suntem inițiatori la un proiect de ordin de ministru în acest domeniu, care este pe filieră de aprobare și va mai dura până când vom reuși să îl și putem în aplicare dar până atunci vreau să clarificăm câteva aspecte din manualul intern de proceduri a agenției prin care se acreditează societățile de ameliorare și aici încă o dată, și vreau să înțeleagă conducătorii sau reprezentații asociațiilor, condițiile nu vor fi mai ușoare de acum încolo decât până acum”, a mai spus șeful ANZ.

    Dar în același timp, a mai completat acesta, ANZ nu poate înăspri așa de mult condițiile astfel încât să nu poată crea concurență. ”(…) Care cred că este în favoarea și beneficiul crescătorilor în primul rând și sigur este în favoarea managementului societăților de ameliorare care trebuie să se adapteze la cerințe și să respecte principiul suveranității proprietarului de animale”.

    Societățile de ameliorare care vor fi acreditate după 15 decembrie trebuie să se susțină financiar singure timp de un an

    Dr.ing. Bela Vaida admite că avertismenul lui Zoltan Haller (ACBVR) privind pericolul pierderii SCZ pe cap de animal este cât se poate de real.

    ”Este foarte corect ce spune domnul Haller legat de pericolul privind pierderea SCZ dacă aderi la o societate care încă nu este acreditată. Dar până la un punct: primirea SCZ-ului nu este condiționată de perioada în care prelungește sau semnează un nou contract pentru COP și pentru societățile de ameliorare. Dar, toate societățile de ameliorare și asociațiile acreditate pentru COP până în 15 decembrie trebuie să depună cererea prealabilă privind ajutorul de stat pe creșterea animalelor. Societățile de ameliorare care vor fi acreditate după 15 decembrie pot să țină Registre Genealogice dar nu vor putea încasa ajutorul de stat care se dă în baza Hotărârii de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor dar dacă susțin financiar ei activitatea de COP și RG până anul viitor, adică decembrie 2021, nu vor pierde sprijinul cuplat. În același timp trebuie să se gândească foarte bine dacă sunt dispuși să susțină această activitate, nu știu exact care este costul unor astfel de servicii. Dar oricum sumă foarte mică nu poate fi. Deci asta aș vrea să știe fermierii că în cazul în care până în 15 decembrie nu vor semna contract cu asociațiile care fac COP și societățile care conduc RG, este posibil ca în 2021 să nu ia banii. Repet, RG poate fi condus și de altă societate dar este în sarcina lor să susțină activitatea”, a mai explicat șeful ANZ.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd