• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zoltan Haller, Bălțată Românească: ”Fermierii riscă să piardă SCZ la îndemnul mincinos al Cooperativei Genetica din Transilvania”

    Roxana Dobre -

    Scandalul iscat în jurul programului de ameliorare pentru Bălțata Românească vine cu noi acuzații, dezvăluiri și informații. Zoltan Haller, vizat în reproșurile lansate de Dan Cristian Țandea, reprezentantul Cooperativei agricole Someș Arieș vine cu un drept la replică în care răspunde la fiecare punct și acuzație lansată de cealaltă parte. Haller transmite și un avertisment puternic către fermierii care sunt atrași de către Cooperativa Genetica Transilvania într-un program de ameliorare care nu este aprobat de către Agenția pentru Zootehnie (ANZ) fapt pentru care le-ar putea aduce crescătorilor de animale mari un blocaj la încasarea Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenția achitată de Agenție de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Citiți și: Bălțata Românească în mijlocul unui scandal: Ultimatumuri, acuzații și notificări în programul de ameliorare

    Vom insera de asemenea integral ceea ce acesta ne-a declarat în replică, astfel încât să nu existe niciun fel de interpretare a celor spune de dânsul:

    ”Aș vrea să lămuresc pe puncte mai multe acuzații aduse de domnul Țandea. În primul rând eu nu mai sunt vicepreședinte la asociație, deja din anul 2019, ca atare este ușor dezinformat domnul Țandea. Nu sunt în Consiliul de conducere, este dezinformat, sau nu are informațiile actualizate, probabil cine îl consiliază, în mod eronat îl întărâtă ca să facă niște afirmații care, sigur, unele îl fac ușor penibil. Vorbește de o comisie tehnică și se bate monedă pe o comisie tehnică. Într-adevăr există la nivel de societate de ameliorare și o comisie tehnică care are în componență specialiști, în primul rând, care înseamnă profesori-cercetători, care au un cuvânt puternic de spus în Programul de ameliorare, fermieri și asociația care conduce Registrul de Rasă, respectiv  Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) și câte un membru din organizațiile de COP, doar că trebuie să se știe următorul lucru: Programul de ameliorare nu se schimbă în fiecare lună, în fiecare an.

    În momentul în care s-a stabilit și s-a aprobat un Program de ameliorare, cu acel program, pe obiectivele pe care ți le-ai propus, mergi înainte și îți atingi scopul. Trebuie să știe publicul cititor că în 2018, în octombrie a existat o ședință la care s-a aprobat Programul de ameliorare în virtutea noilor reglementări ale Regulamentului 1012 care urmau să intre în vigoare la 1 noiembrie 2018. Deci anterior datei de 1 noiembrie 2018 a fost ședință tehnică unde Cooperativa Someș-Arieș, prin reprezentanții săi prezenți, au semnat că sunt de acord cu Programul de ameliorare și cu Regulamentul societății de ameliorare. Că vii peste o lună, două, trei, un an, să contești ceea ce ai semnat, este penibil!”

    Comisie tehnică cu profesori, cercetători și instituții partenere

    ”Domnul Țandea trebuie să știe că ACVBR-ul are în comisia tehnică și nu numai, o colaborare strânsă cu profesori universitari, cu cercetători, cu instituții de cercetare, care vin cu niște opinii scrise științifice și aprobă anumite acțiuni pentru a duce la îndeplinire Programul de ameliorare sau obiectivele din Programul de ameliorare. Aici mă refer concret la această acțiune de genotipare pe care ACVBR a început-o în ianuarie 2020 și pe care o terminăm la sfârșitul anului acesta, proiect prin care ne-am propus ca tot efectivul de Bălțată Românească din secțiunea principală, o dată – să i se facă testul de paternitate și după care să avem calculul valorii de ameliorare prin determinare genomică , pentru fiecare animal in parte.

    Toate costurile pentru acest proiect sunt suportate de ACVBR, din acei bani de care domnul Țandea povestește că nu știe ce facem cu ”miliardele”. Nu sunt miliarde. Sunt proiecte prin care facem ca acel program de ameliorare să fie implementat. Trebuie să știți și să știe publicul cititor că din totalul efectivului înregistrat în secțiunea principală la rasa Bălțată Românească, pe documentele pe care le-au declarat unii și alții, jumătate din efectiv nu s-a confirmat ca și origine, dar am rămas cu jumătate. Știm la acest moment unde ne situăm, știm cu ce efectiv putem să lucrăm, știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm de acum înainte. Repet, în spatele acestor analize stau specialiști care sunt profesori universitari, cercetători, instituții de cercetare.”

    2020 a adus schimbări în COP

    ”Deci nu poate să vină domnul Țandea să spună că cineva conduce dictatorial. În primul rând nu conduc eu, există un Consiliu de administrație care e format din membri care iau decizii în cunoștință de cauză și care stabilesc direcția Asociației. Da, este adevărat că anul 2020 a venit cu noutăți pentru organizațiile de COP. Am pornit pe un nou program de management al Registrului Genealogic , unde am închis posibilitatea de fraudare din partea unor controlori de COP ; am venit cu o aplicație de controlori pe niște telefoane pe care le-am pus cu titlul gratuit la dispoziția tuturor controlorilor, peste 600 la număr la nivel de țară. Sunt 600 de terminale pe care le-am luat, ca tot ce înseamnă informație din teren să fie luată corect de către controlori.”

    ”Organizațiile de control, care până în anul 2018 au făcut ce au vrut și unele dintre ele pe nemuncă au băgat o căruță de bani în buzunar, au crezut că și în anul 2020 este la fel. Având aceste aplicații noi pe care le controlăm în exclusivitate, aplicații pe care am introdus niște posibilități de a audita pe fiecare controlor în parte, pe fiecare operator de date în parte, ca sa știm la orice moment și la orice oră cine ce lucrează și dacă a fost sau nu la control. Acest lucru îi deranjează.”

    Sistemul a semnalat problemele la controlori

    ”Îmi pare foarte rău pentru domnul Țandea, dar atât timp cât cineva nu are nimic de ascuns, atunci el nu are nimic împotrivă să fie controlat și de un milion de ori. Controalele nu se fac în mod abuziv, ci se controlează în urma unei avertizări pe care programul ni-l dă, precum că acel controlor nu își face treaba, planează o suspiciune, iar supracontroalele pe care le-am efectuat ne-au demonstrat că la Someș Arieș doar în luna septembrie, dintr-un număr de aproximativ 25 de supracontroale, 80% sunt controale neefectuate. Ce înseamnă asta? Jale, asta înseamnă!”

    ”Ceilalți membri care sunt în cooperativa nou înființată, Genetica din Transilvania sunt în aceeași situație. Bag de seamă că există niște frustrări și supărări că au fost deranjați de către Societatea de Ameliorare, care și pe partea aceasta de control la lapte își dorește și a reușit să adune informații corecte din teren, iar dânșii, în virtutea inerției că au fost obișnuiți înainte de 2018 să facă treaba cum știau ei mai bine, adică să nu facă, iar acum sunt supărați și strigă ce strigă.”

    Regulament european cu aplicabilitate comunitară

    ”Trebuie să se mai știe următorul lucru: Regulamentul 1012 din 2016 nu este făcut nici de Haller, nici de ACVBR, nici de România, ci este acordul țărilor membre UE și s-a aprobat de către Comisia Europeană. Dacă cineva are ceva de contestat la acest Regulament, să facă petiție la Comisia Europeană. Regulamentul 1012, în baza căruia s-au autorizat societățile de ameliorare și programele de ameliorare stabilește o ierarhie foarte clară prin obligații și drepturi ale societăților de ameliorare. Societățile de ameliorare sunt singurele care, în primul rând au autonomie, și stabilesc modul în care-și duc la îndeplinire programul de ameliorare”

    Genotiparea tuturor animalelor din Registru, un proiect în derulare

    ”Unul dintre proiectele cu care Asociația se mândrește este această genotipare, aceasta permite ca pentru prima oară în România să avem o populație de referință, să știm la toate vacile care sunt în Registrul Genealogic valoarea lor de ameliorare calculată și genomic. Deci sunt informații foarte importante, pe care acești specialiști, profesori, cercetători și instituții de cercetare, le vor analiza și le vom trece la etapa a doua de dezvoltare a proiectelor ACVBR prin care vom face transfer de embrioni. Este un proiect pentru 2021 și mai departe pentru că vom ști care animale sunt valoroase și vom ști de unde putem obține cei mai valoroși produși, iar printr-o potrivire de perechi perfectă să se facă performanță și să avansăm și noi ca să avem animale performante.”

    Recunoaștere la nivel internațional

    ”Dacă cineva crede că se ține cu dinții de vreun Registru, nici vorbă! Noi am demonstrat prin muncă, toată echipa ACVBR și noi am spus că din această echipă fac parte toate organizațiile de control! Bune, rele, cum sunt ele, dar fac parte din echipă. Am demonstrat că această activitate de ameliorare își are rostul, are rezultate pozitive și trebuie continuată. Suntem recunoscuți la nivel internațional. Suntem membri cu drepturi depline în federațiile mondiale și europene de Simmental.

    Suntem membri cu drepturi depline în Comitetul Internațional pentru Înregistrarea Animalelor (ICAR – International Committee for Animal Recording). Suntem acreditați de către ICAR. Este singurul for internațional care acreditează societățile de ameliorare pentru conducerea și menținerea Registrelor Genealogice.”

    ”Poate și aici cineva, domnul Țandea o să comenteze că am mers și eu știu ce intervenții am avut pe la auditorii respectivi. Nici vorbă! Suntem recunoscuți, dar recunoscuți nu pe vorbe! Suntem recunoscuți datorită rezultatelor pe care le-am prezentat.”

    Sistemul de control face posibilă verificarea instant de către ANZ

    ”Frustrarea mare este pentru unele dintre aceste organizații de control că Hotărârea de Guvern 1179/2014 prin care își pot deconta serviciile, încă mai este în vigoare , dar urmeaza sa se modifice și au impresia că dacă merg la APIA și obțin niște bani pentru acea activitate pe care o desfășoară dar de fapt n-o desfășoară, pot spune orice, chiar si minciuni. Noi știm situatia, dar o putem proba numai în cazul în care facem supracontrol , dacă au fost sau nu au fost la control și le demonstrăm, ulterior anunțăm lunar autoritatea statului în domeniu, respectiv ANZ-ul vis-a-vis de situația supracontroalelor.

    Este o activitate transparentă. Am creat o platformă unde oricare inspector județean de la Oficiul de Zootehnie poate să acceseze programul pe care lucrează Bălțata Românească, pe care și l-a dezvoltat singură, și să vadă în timp real atât faptul că acei controlori sunt sau nu la serviciu, câte vaci controlează, originea animalelor, deci toate informațiile de registru sunt puse la dispoziția tuturor”.

    Crescătorii au acces la programul cu datele controalelor

    ”Toți fermierii care participă la programul de ameliorare, și sunt vreo 13.000, au acces la program, informațiile sunt pentru ca să vadă fiecare unde se află, ce trebuie să îmbunătățească și să poată să avanseze, ca să fie afacerea lui rentabilă”

    ”Revenind la Comisia Tehnică. Comisia Tehnică se întâlnește dacă este nevoie de modificarea programului de ameliorare, dar nu este cazul! Comisia Tehnică va fi convocată atunci când vom primi semnale de la specialiști, respectiv profesorii și cercetătorii cu care colaborăm, că trebuie modificat ceva. Aceste lucruri care țin de modificarea programului de ameliorare sunt oricum reglementate în Regulamentul 1012. Doar în 2020 am transmis către organizațiile partenere care au o relație contractuală cu noi, ( care iarăși este un aspect care îi deranjează, că din punct de vedere ierarhic au ajuns niște prestatori de servicii și sunt unii dintre ei foarte supărați ) multe informari tehnice.

    Drept dovadă, s-au unit în această cooperativă, Genetica din Transilvania. Pentru ce? O declară chiar domnul Țandea. Pentru ce? Pentru interes economic, dacă e să citim atent ceea ce declară domnul Țandea”

    ”Am transmis o grămadă de informări, am făcut instruiri pentru 40 de ingineri zootehniști de la toate organizațiile, pe parte de bonitare, pe parte de prelevare țesut, pe parte de operare program. Avem o interacțiune continuă cu fiecare organizație. Da, suntem nu nedrepți, suntem drepți pentru că respectăm un program și un regulament al societății de ameliorare și nu mai lăsăm să se întâmple lucrurile la voia sorții. Dacă ai greșit, asta e, ți se taie controlul! N-ai decât să mergi la control pentru că te-ai angajat să faci control și esti plătit pentru asta”

    Regulamentul 1012 spune foarte clar: ”Acolo unde societatea de ameliorare nu poate să efectueze controlul performanțelor la lapte sau carne, poate să delege aceste atribuții, dar rămâne responsabil în totalitate în fața autorităților”. Ce înseamnă asta? Că noi răspundem pentru fiecare controlor pe care îl avem angajat, atât la Someș Arieș cât și la asociația de la Satu Mare, cât și la Genetica, asociația de la Satu Mare, cât și la Sălaj sau Bihor . Deci suntem responsabili în fața legii. Avem tot dreptul să facem câte supracontroale dorim pentru că această activitate este subvenționată în proporție de până la 70% de către statul român, pe parte de control al performanțelor la lapte. Deci ne interesează ca lucrurile să fie făcute corect.

    Nu există teamă de concurență

    ”Altă temă – nu ne este frică de nimeni, doar de Dumnezeu! De concurență nici atât, pentru că nu există concurență și dezinformarea asta că în alte state există 7.000 de societăți de ameliorare care fac 7.000 de programe de ameliorare, nu este adevărată această afirmație!”

    Fermieri chemați într-un program ce nu este aprobat

    ”Regulamentul 1012 și normele internaționale au stabilit clar: ”Există un singur program de ameliorare per țară.” Și mai e un aspect, la numărul de animale care este azi în secțiunea principală, dacă e să le rupi în zone, nu ai numărul necesar ca să-ți poți desfășura, ca să-ți duci la îndeplinire obiectivele din programul de ameliorare. Dorește domnul Țandea să conducă Registrul? Da! Are în primă etapă posibilitatea să rezilieze contractul pe care îl are cu noi și respectiv și ceilalți care mai sunt membri în Cooperativa Genetica din Transilvania, și să vadă după aceea.

    Dar să trimiți la fermierii din jumătate din țară niște cereri de adeziune ca să participe la un program de ameliorare care nu există, care nu este aprobat…tu ca și cooperativă care ai inițiat această cerere de adeziune nu ai o acreditare, se numește dezinformare, să nu folosesc alți termeni mai duri!”

    Crescătorii se pot trezi că au de plătit integral costul COP

    ”Noi am vrut să atragem atenția în primul rând fermierilor pentru că se apropie data de 15 decembrie când este momentul de a depune listele inițiale pentru anul 2021 ca să beneficieze de acel sprijin financiar care înseamnă până în 70% din serviciile de COP. Dacă ei vor fi amânați, mințiți, duși în eroare, înșelați de către cineva care nu este acreditat, păi săracii se vor trezi în ianuarie că trebuie să plătească integral, că din punct de vedere legal nu mai poți să îl treci pe lista inițială. Noi asta am vrut să atragem atenția! Frică, nu avem nicio frică, să concurăm cu cineva care, da, este acreditat, dar până la acreditare sunt niște legi care și pentru dânșii trebuie să existe, să se respecte”

    ”Legat de sediu. Îl felicităm pe domnul Țandea că a băgat banii într-o clădire, bravo lui! Noi ca și organizație, ca și registru genealogic, ca și societate de ameliorare, am băgat bani în proiecte care au legătură cu ameliorarea. Că vorbește că stăm în chirie. Da, stăm în chirie, toată lumea stă în chirie, se plătește o chirie! Că sunt angajați…da, există personal angajaț, ingineri zootehniști care-și fac treaba și suntem mândri de ei. Avem colaborări cu IBNA, cu Semtest Craiova, avem colaborare cu universități, ne mândrim și beneficiem de serviciile unor persoane și instituții care sunt în domeniu.”

    ”Dacă cineva afirmă că conducem dictatorial, iarăși este o dezinformare! Bag de seamă că domnul Țandea este dezinformat în mod voit de către colaboratorii dânsului.”

    ”Vorbește de o a doua cerere, o a doua cerere care există depusa la nivel de ANZ depusă pe solicitare de acreditare societate de ameliorare. Da, într-adevăr, există o cerere depusă pentru un program de ameliorare care are 355 de capete, față de 200.000 câte are Bălțata Românească, ACVBR.”

    ”Deci mergi și depui în bătaie de joc o cerere, doar ca să ai o cerere depusă, pentru 355 de capete? Pe un program făcut pe 5 pagini de către BVN Târgu Mureș care aparține de BVN Germania? Păi proprietarii la BVN Germania sunt fermierii din Germania. Lucrurile acestea nu le știți și oamenii nu le știu și nici nu le spune nimeni . Ce înseamnă asta? Că programul de ameliorare pentru Bălțată Românească se dorește a fi făcut de fermierii din Germania? Pai, oameni buni, mie, cel puțin, mi se pare absurd!”

    ”Vreau să vă spun că în urma genotipării și proiectului pe care l-am derulat, așa cum am menționat, 50% nu s-au confirmat ca și origine, că am făcut pe linie paternă. Știți care este curiozitatea? Că într-o perioadă cuprinsă între anul 2010 și 2015 la un număr de zeci de ferme din România, aceiași tauri care au provenit de la BVN Târgu Mureș nu s-au confirmat. Și am pus întrebări: oameni buni, nu ați greșit? Oare nu este o greșeală de scriere? Și au venit fermierii cu documente scrise și au spus: Domnule, ACVBR, nu am folosit alt taur decât acesta. Vi l-am scris pe hârtie, există hârtie scrisă și culmea, sunt chiar institute/stațiuni de cercetare care sunt în această situație. Mă îndoiesc că prin sutele de paiete să se fi rătăcit o paietă adusă de nu știu unde, deci sunt multe semne de întrebare.”

    ANZ-ului i s-a cerut să verifice situația

    ”Planează mai multe suspiciuni. Am solicitat ANZ-ului să facă o investigare. Am primit scurt, un răspuns sec: Nu aparține de noi. Dar de cine aparține, fraților, că autorizația de funcționare pentru un Semtest îl dă ANZ-ul, nu îl dă ACVBR”

    ”Vreau să vă spun că planează suspiciunea că această cooperativă a fost înființată contrar legilor și anume: Legea 21 care modifică și completează Legea 566 a cooperativelor agricole spune foarte clar că: ”membri pot să fie doar cei care sunt fermieri activi”, iar calitatea de fermier activ în cadrul societăților comerciale ți-o demonstrezi printr-un cod CAEN care are legătură cu creșterea animalelor, nu activități auxiliare, ci creșterea animalelor. Spuneți-mi și mie, un laborator câte animale crește?”

    ”Mai mult de atât, revenind la membrii aceștia care au format această cooperativă, am făcut o analiză, cel puțin la Someș Arieș avem 138 de controale de COP, ale căror rezultate pe grăsime, proteine si ncs sunt identice sau aproape identice. Păi…și astea au fost făcute la Fundația și Controlul Calitate Lapte de la Florești, unde domnul Argir Ilea este director executiv, care este și președintele Cooperativei Genetica din Transilvania și este și administratorul Laboratorul SRL, care este membru fondator în Cooperativa Genetica din Transilvania. Nici nu trebuie să vă spun în ce conflict de interese se află acest domn, că puteți singuri să trageți o concluzie.
    Acestea sunt lucruri documentate atât de la Registrul Comerțului, există adrese înaintate de către ANZ, există situații de supracontroale”

    ”În anul 2020 am prezentat toate aceste lucruri, nu ne-a băgat nimeni în seamă, dar au cochetat cu această idee: Cum să facă să scape de societatea de ameliorare ACVBR?”

    Cooperativa Someș Arieș, încasări de 4 milioane de lei din controale

    ”Vorbim de bani, păi Cooperativa Someș Arieș face controlul și la oi și la bovine. Una peste alta, per an încasează vreo 4 milioane de lei din deconturile pe care le depune la APIA. Pai, ACVBR-ul nu depășește 3 milioane de lei pe an pe deconturi, bani pe care-i întoarce în proiecte, proiecte care se văd, proiecte care sunt publice, proiecte pe care le promovăm inclusiv pe pagina de Facebook, inclusiv prin intermediul publicației dumneavoastră”

    ”Ne mândrim cu aceste proiecte pentru că sunt în beneficiul fermierilor, nu are nicio legătură Haller cu proiectele acestea. Da, că am poate o experiență mai bună în ceea ce privește managementul și echipa pe care o avem la ACVBR este unită și-și face treaba bine, păi iarăși este un lucru de a te mândri cu asta. Dacă supără pe cineva, asta e, ce să-i facem?”

    ”Domnul Țandea și colegii dânsului sunt ușor în dificultate pentru că noi în orice moment demonstrăm pe hârtie, cu documente, negru pe alb și nu pe vorbe, care vorbe din păcate, în cazul domnului Țandea, sunt convins că sunt preluate de la persoane care în mod voit l-au dezinformat. Aici mă refer concret la acel responsabil de COP, domnul Pop Andrei care are o dorință extraordinară să preia și să conducă toate registrele posibile din România, la toate speciile și la toate rasele”

    ”Drept urmare din ce se vehiculează pe piață, nu este o informație verificată de mine că nu mă interesează, dar există o dorință extraordinară ca să conducă și Registrul Genealogic la Ovine. Deci vă dați seama, nu vreau să intru în detalii ce nebunie există azi la nivel de OJZ Cluj Napoca și APIA Cluj Napoca, de niște adeverințe la oi pe care le vehiculează pe acolo. Din ce știu, Agrointeligența a semnalat problema aceea. Pe mine, sincer, nu mă interesează, dar așa, ca o întrebare retorică, pot să intreb : Cum este posibil ca în aceeași zi, cu aceeași dată, sub același număr să ai două adrese inregistrate, cu conținut diferit?”

    Fermierii care riscă să rămână în afara unui program de ameliorare

    ”Nu știu dacă am fost suficient de clar! Repet, cred că domnul Țandea este dezinformat! Și persoanele care îl dezinformează sunt responsabile în totalitate de această situație. Ca atare, în încheiere, sfatul Societății de Ameliorare ACVBR este acela, pentru fermieri mesajul este, de a semna actele adiționale pentru anul 2021 cu efectivele care urmează să participe în programul de ameliorare în anul 2021 astfel încât să se regăsească pe listele inițiale. Săracii fermieri sunt împinși să rezilieze unilateral niște contracte de participare la programul de ameliorare al Acvbr , care înseamnă să stea pe tușă 12 luni.

    Deci nu numai că o să piardă ajutorul financiar pe COP și RG dar o să piardă și SCZ-ul. Asta la îndemnul mincinos al Cooperativei Genetica din Transilvania. Puteți să verificați, și chiar vă rog să verificați aceste lucruri la cei care se ocupă, adică ANZ-ul care este autoritatea statului în domeniu. Puneți niște întrebări, vedeți ce întâmplă. Vedeți dacă este adevărat că există solitare pentru un program de ameliorare pe 355 de capete. Dacă există vreo cerere pentru aprobarea vreunui program de ameliorare depus de Genetica din Transilvania. Noi suntem pregătiți ca în baza regulamentului 1012 să mergem până în pânzele albe pentru că noi am ajuns la acest stadiu și acolo unde suntem acum prin muncă cinstită. Și nu va veni nimeni să distrugă această muncă pentru că nu o să îi lăsăm.”

    ”Ei fac parte din această echipă și vor face și în continuare parte din această echipă dacă își vor dori acest lucru. Dacă nu, trebuie doar să spună că nu mai vrem să facem serviciul pentru societatea de ameliorare, respectiv controlul performanțelor la lapte. Și nu este nicio problemă, în secunda următoare toți fermierii, pentru că responsabilitatea exact cum am spus-o este exclusiv a societății de ameliorare, vor fi serviți de către altă persoană. Nu o să îl cheme X, o să îl cheme Y, care face același lucru: controlul performanțelor la lapte sau carne. Această activitate se defășoară în baza unor proceduri și a regulamentului societății de ameliorare.

    Aceste informații sunt publice, sunt pe site-ul Asociației din 2018 și s-a tot completat cu proceduri pe parcurs după ce ne-am dat seama că mai este nevoie de completari . Sunt supărate anumite organizații că le-am rugat frumos să facă un inventar fizic în ferme ca să cunoaștem ce animale mai există în exploatația fiecărui fermier participant la programul de ameliorare? Sunt supărați că i-am dotat cu clește și crotalii pentru prelevare de țesut? Problema cu Hg1179 , ca nu pot sa deconteze 100% din bani , pentru ca nu lucreaza 100 . Este o solicitare la adresa Ministerului Agriculturii, să se modifice Hotărârea de Guvern 1179 în sensul ca pentru anul 2021-2022 și mai departe, tot ce înseamnă cerere inițială și decont să se facă doar de către societățile de ameliorare, conform Regulamentului 1012.”

    ”În momentul în care acel prestator de servicii care se numește organizație de control, așa cum este definit în programul și regulamentul societății de ameliorare ACVBR , va înainte o factură pentru serviciile pe care le-a prestat pe bune, o să i se plătească contravaloarea serviciilor. Dacă vom cere mai multe servicii, este normal să primească mai mulți bani. Dacă nu vor face ceea ce s-au angajat, nu vor primi banii. Simplu! Trebuie să se știe că există mai multe legi și hotărâri care se bat cap în cap: este vorba despre autorizarea organizațiilor de COP care s-a făcut pe Ordinul de ministrul din 2006, care nu mai există pentru că și-a încetat efectele în momentul în care a intrat în vigoare Regulamentul 1012. De asemenea, există hotărârea de Guvern care a pornit din 2014 și încă mai este activă în baza căreia se fac aceste deconturi de către organizațiile de COP și societățile de ameliorare, și este Regulamentul 1012 și Legea Zootehniei, legea 32.

    Deci din punctul nostru de vedere ar trebui ușor modificat HG 1179 în sensul celor spuse de noi, pentru că altfel va continua această indisciplină, pentru că este vorba despre indisciplină, iar OM 19/2006 prin care ANZ a autorizat acele organizații care afectuează serviciul de control al performanțelor la lapte, acolo trebuie urmărit dacă într-adevăr își fac treaba, dacă nu, acreditarea trebuie retrasă. Deci, trebuie retrasă! Noi ca societate de ameliorare sigur că ne dorim colaborarea dar totul are o limită. Revin, mesajul este unul clar: oamenii, fermierii participă la o ”țigănie” pe care nu am inițiat-o noi și din păcate facem parte din ea dar vom ieși cu fruntea sus. Nu ținem și nu am ținut niciodată cu dinții de această carte de rasă pentru că nu este o afacere ci o activitate prin care noi am reușit ca rasa Bălțată Românească să o facem recunoscută la nivel internațional fiind apreciați ca și societate de ameliorare și implicit România să fie apreciată în rândul țărilor care au o activitate de ameliorare. Noi nu privim aceste activități ca niște lucruri personale.

    Să conduci o asociație care are 37 de organizații în subordine, plus Semtest, plus laborator, plus, plus…da, trebuie să ai stofă de manager. Pentru că altfel se duce toată activitatea în haos! În momentul de față prin deconturile pe care le-am încasat, respectiv pe primele două trimestre, ACVBR-ul mai are în cont suficienți bani ca să deruleze proiectele pe care și le-a asumat. Am avut Parada Taurilor, am prezentat activitatea fermierilor și rezultatele lor la Craiova”.

    ”Am pornit un proiect care este în parteneriat cu un laborator de renume din București, Synevovet, și cu MSD, o societate internațională. Un proiect care se referă la sănătatea animalelor din punct de vedere IBR și BVD, unde tot pe banii asociației se fac prelevări de probe atât de lapte cât și de sânge prin medicii veterinari angajații fermelor să determinăm statusul acestor ferme, consiliem aceste exploatații. Am avut acum două sau trei săptămâni o video-conferință cu inginerii zootehniști cu care lucrăm, iar acești specialiști, parteneri ai ACVBR au prezentat inmportanța și rolul de a avea un status negativ in ferme, deci să nu fie o fermă infectată. Este important! Toate acestea contribuie la performanța fermelor! De a aduce mai mulți bani în buzunarul fermierilor, nu în buzunarul lui Haller. Eu am impresia că le sună bine numele de Haller de aceea îl repetă în continuu!”

    Fermă de tăurași de îngrășare și teren lucrat

    ”Astăzi nu am vaci pe care să le mulg, am tăurași pe care îi îngraș. Am tăurași. Am și teren pe care îl lucrez. Este o informație greșită pe care o are domnul Țandea, îl invit, dacă dorește, să mergem cu tractorul pe câmp sa vadă, iar dacă în decursul timpului, îți reorganizezi afacerea ca să o îmbunătățești și să o faci mai rentabilă – asta este decizia fiecăruia, nu are niciun drept să vină cineva să comenteze ce fac eu ca și persoană fizică. Este penibil! Se descalifică în totalitate ca și om. Eu nu m-am dus la dânsul să îi comentez și nici nu o să merg! Dacă dânsul comentează pe niște informații eronate, este problema dânsului. Este de can-can! Dar nu vorbim de can-can, ci de activitatea unei societăți de ameliorare autorizată și recunoscută internațional. Vii tu, o organizație de control, să contești o activitate care este recunoscută internațional. Mă doare capul, sincer!”

    Fermierii trebuie motivați să nu renunțe la vaci

    ”Îi transmit domnului Țandea și colegilor membri cooperatori din Cooperativa Agricolă Genetică din Transilvania că în perioada următoare nu o să fie așa-zisa comisie tehnică pentru că nu se justifică. Întrunire să faci ce? Zilnic vorbim cu acești colegi pe teme tehnice. Comisia tehnică are rolul de a modifica programul de ameliorare, dar acesta nu se modifică în fiecare zi cum vrea unul sau altul. S-au stabilit direcția, obiectivele, timpul și dă-i bătaie! Facem acum fermele de testare după descendenți, un alt proiect prin care motivăm fermierii, pentru că ne pasă și suntem conștienți că dacă acei fermieri crescători de vaci nu vor avea un confort socio-economic, nimeni nu o să mai crească vaci. Atunci, încercăm să creăm proiecte, să îi îndrumăm, sa le prezentam, decizia este a fiecăruia. Cum consideră fiecare, în urma unei analize, să ia o decizie în cunoștință de cauză. Pentru asta se face informarea.”

    ”Nu poate nimeni să spună că am impus cuiva ceva. Importăm lapte 40% , iar fermierii care sunt prin țară sunt speculați de unii și de alții, la prețuri de 60-80 de bani, un leu, depinde de zonă/ litru de lapte. Ne pasă! Dacă primește acești bani pe litrul de lapte, fermierul renunță! 25% din efectivele de vaci sunt puse la vânzare – abia așteaptă lumea să vină 16 decembrie să le vândă pe toate. Rolul nostru ca și asociație este să gândim dincolo de ameliorare, la tot, la siguranța fermierilor care fac și ameliorare ca parte din acea casă-rasă-masă.

    Recunoaștem că suntem în urma altor țări, venim cu proiecte însă, proiecte inclusiv ca fermierii să poată face achiziții de animale și tehnologie –cu avans zero, perioadă de creditare de 3-5 ani, rambursare anuală când își încasează subvenția. Și tu vii și spui că noi nu facem nimic? Este urât ca în urma unor dezinformări, să afirme astfel de lucruri. Dar să fim sănătoși, mergem înainte, cel puțin noi nu avem astfel de probleme, nu suntem frustrați și nici nu purtăm ranchiună, colaborăm cu toată lumea, respectăm pe toată lumea atât timp cât ne respecta si ei. Nu poți să vii și să spui în sediul ACVBR de către domnul Pop Andrei: vezi că ți-am plătit o poliță la expoziția Agraria din 2019, pentru că mi-ai luat 2 metri pătrați la Agraria din 2018. Cum poți să gândești așa? Dacă tu așa gândești, pe principiul de a plăti polițe, stai, că nu suntem în 1910, când exista nu știu ce bandă…sau poate așa se cred, nu am idee. Dar dacă sunt o bandă, să spună cine mai e în banda lor, să îi cunoască lumea, să ne ferim cu toții, dacă e să ne ferim.”

    Curtea de Conturi, controale periodice la APIA

    ”E greșit ce spune domnul Țandea că nu suntem controlați. Curtea de Conturi merge din doi în doi ani la APIA, nu numai în Brașov, ci în toată țara și au controale pe tot ce înseamnă ajutor financiar – COP-RG. Despre ce vorbim?! Haideți să fim corecți și să nu aruncăm cu noroi într-o echipă, îi sună poate bine Haller, Haller în sus, Haller în jos, dar aici este o echipă. Când contești activitatea unei societăți de ameliorare, tu contești inclusiv acel profesor, cercetător implicat în această activitate!”


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor