• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce sunt Eco-schemele, noile plăți care ”cântăresc” 30% din subvenție și vin cu condiții în plus pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Eco-schemele sunt un element de noutate în discuțiile pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC) și vor deveni obligatorii pentru fermierii care solicită subvenții agricole, cel mai probabil din 2023, a anunțat astăzi, luni 26 octombrie fostul Comisar European și actualmente președintele Grupului Politic Renew Europe, Dacian Cioloș, într-o conferință care s-a realizat în sistem online. Cioloș a subliniat că fermierii care nu vor adera la eco-scheme și nu vor face niciun efort în plus față de prezent, riscă să aibă plăți directe pe fermă cu 30% mai mici.

    ”Un alt element de noutate este legat de măsurile de mediu de bună gestiune a resurselor naturale în Pilonul I. Și aici avem două mari componente: sunt pe de o parte condiționalitățile, care sunt obligatorii pentru toți cei care au acces la subvenții, la plățile directe la hectar și aici în condiționalitățile acestea intră pe de o parte ceea ce numim GAEC, bune practici agricole și de mediu. La ele de adaugă măsurile de înverzire pe care le-am introdus noi în 2013 și care acum intră în condiționalități. Și acele cerințe reglementare legate de climă, mediu, sol, calitatea apei, bio-diversitate sau chiar sănătatea și bunăstarea animalelor. Aceste cerințe sunt obligatorii pentru toți cei care au acces la finanțare. Și acum ca element de noutate se adaugă la acestea ceea ce vom numi Eco-scheme”, a explicat oficialul european.

    30% din banii pe hectar vor fi acordați doar agricultorilor care decid să aplice Eco-schemele

    Europarlamentarul Dacian Cioloș a explicat că noile scheme vor fi obligatorii pentru fermierii care vor să încaseze plățile integrale pe hectar. În schimb cei care aleg să nu le implementeze în fermele vegetale pierd o treime din plățile directe.

    ”Deci din ceea ce acum înseamnă plăți directe 30 la sută din suma aceasta a plăților directe va fi separată de plățile directe normale care vor fi plătite automat la hectar și aceste 30 la sută vor fi acordate doar agricultorilor care decid să implementeze câteva măsuri din aceste Eco-scheme. Acestea au fost introduse de CE în propunerile legislative pe care le-a făcut în 2018 dar nu le-au definit atunci. Și acesta este elementul de noutate cu care vine Parlamentul European care precizează cum propune să arate aceste Eco-scheme care practic fac legătura între Politica Agricolă Comună și Pactul verde cumva pentru că asta înseamnă că fiecare agricultor care o să aibă aceste 30 la sută din plățile directe va trebuie să se angajeze că va pune în aplicare anumite practici agricole care sunt benefice mediului, bio-diversității, calității apei, a solului sau care reduc emisiile de carbon și care sunt măsuri care nu vizate în acele condiționalități care sunt obligatorii”, a mai subliniat Cioloș.

    Statul membru va decide obligatoriu cu fermierii măsurile pe care vor să le aplice

    Eurodeputatul român a mai explicat că Eco-schemele urmează să fie definite acum în negocierile între Parlament și Consiliul de miniștri iar Comisia Europeană urmează să vină cu precizări, propuneri legislative complementare care să definească cadrul în care se vor pune în aplicare Eco-schemele.

    Foarte important de precizat, după spusele lui Dacian Cioloș, este faptul că fermierii vor juca un rol-cheie în definirea noilor reguli ce vor deveni obligatorii în ferme. ”Fiecare stat membru va avea libertatea să definească o listă de măsuri din care apoi agricultorii să aleagă măsurile pe care le aplică cel mai bine. O listă de măsuri care să fie complet adaptată la realitățile din statul membru respectiv”, a mai spus oficialul de la Bruxelles.

    10 mari obiective pentru Eco-scheme au fost deja definite în PE

    Dacian Cioloș a mai declarat că în Parlamentul European au fost deja definite deja 10 mari obiective pentru aceste Eco-scheme. Iată care sunt aceste puncte, conform eurodeputatului:

    1. Măsuri de combatere a schimbărilor climatice, în principal reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră din agricultură;
    2. Măsuri de reducere a emisiilor, altele decât emisiile de gaze cu efecte de seră;
    3. Protecția sau îmbunătățirea a calității apei în zonele agricole și reducerea presiunii asupra resurselor de apă. Deci o utilizarea rațională a apei în irigații și reducerea poluării apelor freatice;
    4. Măsuri care vizează reducerea eroziunii solului, îmbunătățirea fertilității solului și îmbunătățirea gestiunii nutrienților a fertilizanților care se dau în agricultură pentru ca ajuta plantele să crească mai bine dar și a reduce poluarea prin suprafertilizare;
    5. Protejarea bio-diversității. Conservarea sau restaurarea habitatelor, a speciilor;
    6. Protecția polenizatorilor;
    7. Gestiunea caracteristilor de relief;
    8. Măsuri de promovare a utilizării durabile și mai reduse a pesticidelor în tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor pentru a evita poluarea dar și a evita rezistența anumitor boli și dăunători la tratamentele acestea;
    9. Măsuri care vizează îmbunătățirea bunăstării animalelor. Prevenirea rezistenței la antimicrobieni;
    10. Măsuri de reducere a inputurilor și îmbunătățirea gestiunii durabile a resurselor naturale cum ar fi de exemplu agricultura de precizie. Aici trebuie să folosim inclusiv informațiile culese de sateliți. Sau măsuri de îmbunătățire a diversității animalelor și plantelor pentru a dezvolta rezistența la boli și la schimbările climatice.

    Fermierii pot alege 2 din cele 10 categorii pentru care se vor aplica Eco-schemele

    Conform oficialului european, din aceste categorii de domenii de acțiuni bune, fiecare stat membru ar trebui să-și listeze măsurile, eco-schemele pe care să le propună agricultorilor iar aceștia vor trebui să aleagă măsuri din cel puțin 2 din aceste categorii și dacă vor aplica măsurile respective, vor primi finanțarea aceasta de 30 la sută care se va reține din plățile directe pentru Eco-scheme.

    ”Deci acesta este un element important de noutate pentru că de data aceasta Eco-schemele sunt obligatorii în sensul în care dacă vor fi fermieri care vor decide să nu aplice astfel de Eco-scheme atunci vor avea practic plata la hectar redusă cu o treime”, a mai punctat oficialul.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile