• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul apicol pentru perioada 2014–2016: Câți bani vor primi apicultorii români

    agrointeligenta.ro -

    Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Prin Decizia CE nr. 5126/2013 a fost aprobat Programul apicol pentru perioada 2014 – 2016 elaborat de România și a fost stabilită contribuţia financiară pentru acest program.

    Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA.

    Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, este de 44.545.756,82 lei, distribuită astfel:
    – pentru anul 2014, 14.852.830,10 lei;
    – pentru anul 2015, 14.855.585,69 lei;
    – pentru anul 2016, 14.837.341,02 lei.

    Exerciţiile financiare ale Programului apicol se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecărui an până la data de 15 octombrie a anului următor, iar acţiunile cuprinse în acesta se aplică anual de către beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului în curs până la data de 31 august a anului următor. Plăţile aferente se fac în timpul exerciţiului financiar.

    Sprijinul financiar alocat atât din bugetul de stat cât și din bugetul UE prin Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016 este pentru următoarele măsuri:

    – realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor,
    – achiziţionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa,
    – achiziţionarea de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine,
    – achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral,
    – decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii.

    Beneficiarii Programului apicol sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislaţiei în vigoare.

    Sistemul informatic va avea ca scop evidența numărului de apicultori și a numărului de familii de albine, pe județ, total țară și forme asociative prin îmbunătăţirea substanţială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 119/2011 cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 388 din data de 2 iunie 2011.

    Introducerea acestei măsuri se justifică atât prin faptul că alocarea sumelor de către CE se face, în primul rând, în funcţie de numărul de familii de albine deţinut de fiecare stat membru şi ulterior de măsurile propuse a fi finanţate, cât şi prin necesitatea existenţei unei baze de date fiabile necesare dezvoltării politicilor în domeniu şi asigurării unei trasabilităţi adecvate în ce priveşte calitatea şi siguranţa produselor obţinute.

    În prezent, în România, situaţia statistică / operativă a numărului familiilor de albine este gestionată de mai multe entităţi (MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative) care raportează valori diferite, înregistrându-se diferenţe de 40% (şi chiar de până la 80%, conform ultimelor solicitări depuse la ANARZ).

    În vederea realizării sistemului informatic pentru identificarea stupilor, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” achiziționează, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la achizițiile publice, atât hard-ul, cât și soft-ul, părți ce compun acest sistem informatic, în limita sumei de 8.000.000 lei, fără TVA alocată cu această destinație pe perioada 2014 – 2016.

    Pentru acţiunile prevăzute în Program, termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor care o însoţesc este 01 august a fiecărui an.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!