• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Europarlamentar austriac: Roșiile românești sunt fantastice în comparație cu roșiile din Olanda!

    Ramona Dascălu -

    Roșiile românești, lăudate de un europarlamentarul austriac! Thomas Waitz, membru al Parlamentului European în Grupul Verzilor, susține că roșiile românești sunt fantastice în comparație cu cele produse în Olanda. Acesta spune că și în Austria se întâmplă același fenomen ca și în România, și anume că magazinele sunt pline de roșii din Olanda, care sunt frumoase, dar nu au niciun gust și ar putea fi confundate chiar cu merele. Acasă, în Austria, Thomas Waits este producător de miere și deține și o mică fermă, fapt pentru care cunoaște foarte bine problemele cu care se confruntă micii producători din țările din Europa.

    ”Și noi avem produse de acest fel (n.r. frumoase, dar fără gust) în magazine, cele mai multe sunt produse în Olanda. Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo. Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale. Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul austriac, aflat într0o vizită în România, într-un interviu pentru Digi24.

    ”Oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit”

    Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a declarat că a cumpărat roșii românești, care „au fost fantastice”, dintr-o piață locală din România. ”Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani. Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

    Austriecii cer magazinelor mere crescute în Austria

    Acesta a dezvăluit faptul că Austria a reușit să asigure accesul direct pe piață al micilor producători prin investiții în lanțuri regionale, cu prețuri accesibile, dar și prin educarea oamenilor față de ceea ce înseamnă produsele locale.

    „Statul a investit mult în materiale promoționale, am promovat alimentele produse pe plan local și consumul de astfel de produse. Deci, oamenii le cer lanțurilor comerciale mere crescute în Austria. Ei forțează lanțurile comerciale să caute unde pot găsi mere austriece. Și, cum nu sunt foarte mulți producători, asta le oferă o poziție avantajoasă de negociere producătorilor austrieci, chiar dacă lanțurile comerciale sunt foarte puternice. De unde să ia merele austriece, dacă nu de la producătorii cu care negociază? Și iată că astfel, producătorii vând la prețuri mai mari decât în alte țări”, a dezvăluit Thomas Waitz.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”