• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii a triplat taxele pentru fermieri la doar un an de când ele au fost majorate!

    Roxana Dobre -

    Un ordin al Ministerului Agriculturii, semnat de secretarul de stat George Scarlat, modifică taxele pentru fermieri la mai puțin de un an de când acestea au suferit o altă majorare. Este vorba despre taxele fitosanitare pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) le-a majorat acum de trei ori. Afectați de decizie, micii exportatori care se gândesc deja că renunțe la activitate.

    Creștere de la 166 de lei la 450 de lei

    Prin Ordinul 261/2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 25 septembrie 2020, și care se află în vigoare de la 25 octombrie, MADR stabilește noile taxe fitosanitare. Astfel, începând cu data de 25 octombrie, toate acțiunile din această categorie costă 450 de lei. Actualul ordin îl modifică pe cel intrat în vigoare la începutul anului, pe 12 ianuarie, dată de la care noile prețuri erau majorate la 166 de lei față de cele, sensibil mai mici, care datau din 2016.

    Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 568/2019)
    Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 568/2019)

    În tariful inspecției fitosanitare nu este inclus costul privind transportul și analiza probei. În situația în care operatorul economic solicită eliberarea mai multor certificate fitosanitare pentru export/reexport la tariful de 450 lei, se adaugă câte 5 lei pentru fiecare certificat fitosanitar eliberat suplimentar.

     

    Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 568/2019)

    Cei mai afectați sunt fermierii din marile bazine legumicole

    Potrivit www.puterea.ro, certificatul fitosanitar este necesar îndeosebi firmelor care fac export, el fiind obligatoriu în spațiul extracomunitar. Decizia îi afectează pe exportatori, printre cei mai lezați fiind legumicultorii din zona Matca, Galați. Certificatul se acordă pe loturi de producție, ceea ce dezavantajează producătorii mici, care exportă în volum redus comparativ cu marii producători. Practic, taxa trebuie achitată și pentru un singur camion de legume (cartofi, varză etc.) care pleacă la export extracomunitar.

    În cazul culturilor de cartofi, de exemplu, exportate în Moldova sau Ucraina, profitul la un camion de 20 de tone este de aproximativ 200 de euro. Prin majorarea introdusă pe 25 octombrie, jumătate din sumă se duce pe noua taxă, fapt ce-i descurajează pe micii exportatori să-și continue activitatea.

    „Nu poți trece de punctul vamal fără certificat fitosanitar. De la Matca pleacă anual mii de camioane către spațiul extracomunitar. Este o suprataxare a exportului, contractele sunt pe preț ferm și ne vedem nevoiți să renunțăm la activitate”, a declarat un agricultor gălățean ce se ocupă și cu exportul.

    În aceste condiții, exportatorii ar putea renunța să mai cumpere de pe piața noastră mii de tone de legume cu preț mic, cum ar fi cartofii sau varza. Jurnaliștii de la Puterea l-au întrebat pe semnatarul Ordinului 261/2020, George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, de ce a fost necesară majorarea taxelor fitosanitare de trei ori, la mai puțin de un an de când fuseseră mărite însă până la ora publicării articolului nu au primit niciun răspuns.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an