• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Boala edemelor la purcei: cauze, semne, tratament și prevenire

    Ramona Dascălu -

    Boala edemelor la purceluși! O afecțiune tot mai des întâlnită în gospodăriile populației, care aproape că decimează tot efectivul de porci, este boala edemelor, care apare în 90% din cazuri după ce purceii au fost înțărcați. Se pare că la baza debutului bolii stă alimentația purceilor, care de cele mai multe ori după ce sunt înțărcați sunt trecuți brusc pe furaje foarte proteice.

    Când apare boala edemelor

    Boala edemelor la purcei este responsabilă, dacă apare, de moartea a 80-90% din animalele afectate. Mai cu seamă face ravagii pentru că este tot mai des întâlnită în gospodăriile populației. Riscul cel mai mare este la înțărcare, în general atunci apare boala. Deci, când are loc o schimbare de regim alimentar, cel puțin pe furaje concentrate și foarte proteice, iar aceste furaje proteice sunt determinante pentru creșterea în exces a colibacililor care în mod normal se întâlnesc în intestinele purceilor. Colibacilii hemolitici se înmulțesc foarte, foarte mult și eliberează anumite toxine. De fapt, boala este și un fel de autointoxicație. Deci, riscul cel mai mare pentru apariția bolii este în primele 10-14 zile, la înțărcare, dar se mai poate întâlni și în perioada 4 săptămâni – 16 săptămâni, a explicat medicul veterinar Paul Jurjuman pentru emisiunea Satul Hunedorean.

    Cum se previne apariția bolii la purcei

    Crescătorii care vor să-și protejeze efectivul de purcei de această boală extrem de periculoasă trebuie să se asigure că după ce purcelușii sunt înțărcați aceștia nu intră în contact cu o cantitate prea mare de furaje concentrate și proteice. Trecerea la o alimentație bazată pe proteină nu trebuie să se facă sub nicio formă brusc, ci treptat, iar în furaj trebuie introduse, în primele săptămni, lapte praf și un acidifiant.

    Este foarte important ca atunci când se face înțărcarea, trecerea la noua alimentație a purceilor să se facă treptat. La început, în furajul purceilor trebuie introdus neapărat lapte praf, iar pe lângă acesta, un acidifiant, care este foarte important pentru o bună digestie și pentru a mai distruge din colibacilii, care au tendința imediat după înțărcare, pe un substrat foarte proteic, să se dezvolte foarte mult în intestine și să provoace aceste probleme. Deci, în primul rând grijă cu alimentația, nu foarte multă cantitativ și de bună calitate, dar nu foarte proteică în primele săptămâni după înțărcare, iar rația alimentară să fie crescută treptat. ”Acidifiantul trebuie administrat fie în apă de băut, fie în rana uscată, există deci mai multe variante, dar trebuie administrat timp de 2-3 săptămâni”, a explicat medicul veterinar.

    Forme și semne ale bolii

    Potrivit medicului veterinar, există două forme ale bolii, una supraacută, care debutează direct cu moartea purceilor și una acută, cu simptome mau ușoare, dar care cu trecerea timpului se agravează conducând tot la moartea animalelor.

    ”Există forma supraacută, în care purceii sunt pur și simplu găsiți morți, imediat după înțărcare în 99% din cazuri și doar în 1% din cazuri înainte de înțărcare, și asta deoarece crescătorii fac înțărcarea brusc și trec purceii pe o alimentație foarte proteică foarte brusc. De asemenea, mai este forma acută, care se caracterizează prin anorexie, purceii nu mănâncă, apar semne nervoase din cauza edemelor. Cel mai frecvent este edemul pleoapei, iar ulterior apar edeme la organele interne, chiar și la plămâni. De asemenea, foarte frecvent este edemul glotei, care anunță moartea purcelului, animalul murind în doar 24 de ore – 36 de ore prin asfixiere. Printre simptome se mai numără și tremurăturile, chiar și crize epileptiforme. Semnele sunt multiple, iar în ultimul timp au apărut chiar și forme atipice de boală”, a spus acesta.

    Cum se tratează boala edemelor la purcei

    Medicul veterinar susține că există un tratament care se administrează purceilor atunci când sunt diagnosticați cu această boală, dar din păcate, în cele mai multe cazuri, nu dă rezultatele scontate.

    ”Se poate încerca un tratament pe bază de antibiotice, dar în cazul în care a apărut boala, de obicei tratamentul nu este cu rezultate. Deci, se recomandă antibiotice și chimioterapice în apă de băut. Tratamentul dă sau nu rezultate, în funcție și de starea de imunitate a purceilor, dar în general sunt foarte puține cazuri în care au fost făcute tratamente individual și au dat rezultate. După ce a apărut boala, cam 80% din purcei au fost pierduți. La efective mare, prin antibioticele și chimioterapicele în apa de băut și dietă se reduce posibilitatea de apariție de noi cazuri. Acolo unde deja s-a instalat boala, doar un procent de 10% scapă după ce a fost administrat tratamentul.În foarte puține cazuri, dă rezultate tratamentul. Cel mai important este instituirea dietei în cel mai scurt timp, chiar a dietei hidrice ceea ce este foarte greu însă să se facă, iar în continuare reintroducerea alimentelor în alimentație în cantități foarte mici timp de 1-2 săptămâni până se revine la normal”, a dezvăluit medicul Paul Jurjuman.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații