• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De la semănat la ultima recoltare – un nou an agricol cu provocări pentru fermieri

    Ramona Dascălu -

    După un an greu, cu o secetă cruntă, mai ales pentru cei din partea de sud și sud-est a țării, dar și cu temeri în ceea ce privește epidemia de COVID-19, fermierii români merg mai departe și încep un nou an agricol, care se arată mai promițător. Ca aproape în fiecare an însă, și de această dată, agricultorii români se confruntă cu unele provocări. Ca o ironie a sorții, problema principală este reprezentată acum de ploile în multe locuri nu se mai opresc. Astfel, în timp ce unii încearcă să termine semănatul, dar nu sunt lăsați de ploi, alții nu-și pot aduna porumbul de pe câmp din cauza  pământului care este extrem de moale.

    Fermierul ilfovean Ilie Dan nu a terminat semănatul grâului din cauza ploilor

    După ce în lunile de vară, ploile s-au lăsat așteptate mai ceva ca pâinea caldă, iată că de această dată precipitațiile dau mari bătăi de cap fermierilor. În ferma ilfoveanului Ilie Dan s-a semănat o mare parte din grâu și rapiță, însă lucrările nu au putut fi terminate în totalitate din cauza vremii. Există însă și o veste bună. Datorită ploilor, ceea ce s-a semănat până la această oră, a și răsărit.

    ”Am pus 150 de hectare de rapiță, care a răsărit în etape. Cam 20% din suprafață este mare, iar restul a răsărit acum după ploile astea. Grâu o să semănăm vreo 240 de hectare, dar până acum nu am semănat decât vreo 140 deoarece burnițează, se înorează și nu am reușit să terminăm. Și la grâu și la rapiță, am dat un disc imediat după recoltare și pe urmă am venit și am scarificat tot, cu scarificarea m-am dus la 30-35 de centimetri, am mai dat încă două discuri și îngrășăminte, și după aceea un combinator. Am făcut și 20 de hectare de arătură la rapiță și deși a fost un pic mai bolovănos, aceea arătă mai bine, deja este în două frunze. La grâu, ceea ce am semănat a răsărit imediat, cam într-o săptămână. În această toamnă a plouat, dar nu poți să zici că pământul are apă pentru că lipsa de umiditate este mare în adâncime, aici este necazul”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Din cauza secetei de anul ăsta, fermierul Ilie Dan a decis ca anul viitor să reducă drastic suprafața cultivată cu porumb, astfel că de la 110 hectare, câte a înființat anul acesta, în primăvara ce vine va semăna doar 25 de hectare de porumb. ”În ceea ce privește culturile de primăvară, am redus mult. Anul ăsta am avut 110 hectare de porumb și vreo 80 de hectare de floare, la primăvară însă o să înființez doar vreo 40 de hectare de floare și 25 de hectare de porumb și asta pentru că porumbul ne-a adus pierdere foarte mare, am făcut între 1500 și 2000 de kilograme la hectar, dar cheltuiala a fost destul de mare, sămânța este scumpă, îngrășăminte am dat multe”, a explicat acesta.

    La TCE 3 Brazi au răsărit în totalitate și orzul și grâul

    Inginerul Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi, spună că acesta este primul an după mulți ani secetoși în care culturile de toamnă au avut parte de ploi, astfel că au răsărit în totalitate la scurt timp după ce au fost semănate.

    ”Am terminat semănatul la cereale, am semănat orz pe 405 hectare și grâu pe 600 de hectare, precum și triticale. Au răsărit în totalitate, este primul an, după cățiva ani buni de secetă. Pentru lucrările de dinainte de semănat am folosit Jokerul, de la Horsch, cu o lățime de 8 metri. De două ori am dat cu Jokerul și am semănat. Pe restul terenului vom folosi scarificatorul, în afară de 1000 de hectare unde vom ara. Deci, noi scarificăm la 40 de cm și pământul este uscat, este ud doar până la 20-25 de cm. Ploile din această toamnă ne-au încurcat foarte puțin la recoltatul sfeclei de zahăr”, a declarat inginerul Vasile Iacob.

    În județul Maramureș, din cauza ploilor au fost stopate toate lucrările 

    Fermierul Daniel Cristea, din județul Maramureș, a declarat telefonic pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că din cauza ploilor nu poate să culeagă porumbul, nu poate nici să semene și nici să pregătească terenul.

    ”În zona noastră e cam dezastru din cauza ploilor care nu ne lasă să facem nimic, nu am cules porumbul, nu am arat. Umiditatea este foarte ridicată, terenul este moale și nu se poate intra cu combinele. Eu deja am trecut la planul B, de cules știulete cu culegătoarea, dar am încercat aseară și ne afundam că e foarte moale. Este o vreme atipică tare, nu am mai întâlnit de ani de zile așa. Acum urmărim vremea pe minute, nu pe ore. Am o suprafață de teren de 6 hectare, pe care am arat-o de o lună de zile, dar nu pot să-l pregătesc nicicum, nici cu discul, nici cu combinatorul, nici cu freza, e moale. Și la recoltatul florii soarelui am avut probleme, abia am reușit să recoltăm. Imediat după recoltat, am băgat grubărul, pe care îl am de vreo 5 ani și l-am folosit doar de vreo două ori până acum. Din păcate, tot nu se poate pregăti solul pentru semănat. Deci, arătura se poate face, dar nu se poate pregăti pentru că e moale”, a explicat fermierul maramureșean.

    Până la acest moment nu a reușit să semene decât un hectar și jumătate de orz. ”Nu am semănat niciun bob de grâu, iar la orz doar un hectar și jumătate. Am tot zis că o să semăn după recoltatul la floare și la porumb, dar nu am putut să recoltez nici floarea și nici porumbul la timp, au venit ploile și nu se usucă. Măcar o săptămână să fie soare. În zona noastră au fost ploi din belșug anul ăsta. Am obținut producții bune la floare, peste 3.200 de kilograme la hectar, și acum la porumb o să obținem minimum 8.000 de kilograme la hectar”, a spus Daniel Cristea.

    La ferma lui Valentin Mărginean semănatul a fost finalizat, însă nu și culesul porumbului

    Și în județul Mureș arăturile de toamnă merg foarte greu din cauza ploilor. De asemenea, nici recoltatul porumbului nu se poate finaliza tot din cauza precipitațiilor abundente.

    ”Noi aici în zonă avem probleme că este prea multă apă. Deja de vreo două săptămâni tot plouă.  Cu recoltatul este o problemă, abia suntem la jumătate. De asemenea, și arăturile de toamnă merg greu că lucrăm pe moale, tasăm terenul. Deci, acum suntem în stadiul de arături pentru culturile de primăvară”, a declarat fermierul Valentin Mărginean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    La ferma lui Valentin Mărginean semănatul s-a finalizat însă și asta pentru că a fost început în perioada optimă, iar imediat după au venit ploile.

    ”Am încheiat semănatul, suntem în grafic în privința asta. Am semănat aproximativ 400 de hectare de grâu și 300 de hectare de rapiță. Au răsărit, arată foarte bine. Rapița este foarte frumoasă, chiar am aplicat regulatori de creștere, că deja era prea mare cultura. Cum am terminat de semănat, au venit ploile. Deci, noi am prins semănatul pe uscat. Dacă nu începeam în perioada optimă, veneau ploile și atunci nu știu ce făceam”, a spus acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial