Indigestia la animale: cauze, semne, tratament, prevenție
Angelica Lefter -Indigestiile la animale și intoxicările din cauza furajării îi preocupă pe crescătorii care în această perioadă au făcut trecerea de la pășunat pe stabulație. Aceste probleme de sănătate nu trebuie niciodată ignorate pentru că ele pot afecta grav starea animalelor, conducând până la deces dacă nu se intervine rapid, prin tratamente eficiente.
Cauzele indigestiilor la animale
Medicul veterinar, Paul Jurjuman, a explicat în cadrul emisiunii Satul Hunedorean, care sunt factorii care pot crea indigestia la animale. Cea mai frecventă cauză pentru indigestia la animale este în hrana acestora. La finalul toamnei, agricultorii recoltează ce mai este pe câmp și acum tind să apară cele mai multe probleme de nutriție, mai ales la rumegătoare. ”Aceste intoxicații apar din cauza alimentației fie cu furaje proaspete care fermentează, fie cu lucernă. În această perioadă lucerna aceasta bătrână poate crea probleme, fie anumite substanțe care se găsesc pe anumite furaje și pot afecta sănătatea animalelor”, a punctat doctorul veterinar.
Semnele unei indigestii la animale
Paul Jurjuman spune că în situațiile de intoxicare la animale simptomatologia este variată, iar important în salvarea celor care sunt bolnave este chiar depistarea rapidă a toxicului.
”Ținând cont că toxicele sunt foarte multe, sunt o sumedenie de toxice care pot crea probleme, simptomatologia aceasta la animale este foarte variată și foarte diferită, uneori chiar și foarte asemănătoare, de aceea este foarte important să se găsească toxicul cu care animalul s-a intoxicat”, arată specialistul.
Simptomele unei indigestii sau intoxicații de furajare sunt diverse și apar sub forme de excitabilitate, adică simptome nervoase, simptome digestive, de la diaree, colică, până la vomismente sau stomatite, simptome cutanate, când apar erupțiile cutanate, probleme circulatorii, respiratorii.
Tratament de urgență în cazul de intoxicare la animale
Primul lucru ce trebuie făcut este să se identifice sursa intoxicației. ”Este foarte important să se știe toxicul cu care animalul a intrat în contact și i-a provocat problema respectivă. Toxicul poate fi determinat și prin probe de laborator, dar cel mai important este a se stabili cât mai repede diagnosticul, de aceea timpul nu ne permite în aceste situații să facem examenul de laborator și trebuie intervenit prompt pentru salvarea animalului. În primul rând, dacă s-a pus diagnosticul în urma anamnezei și discuției cu proprietarul, ce a mâncat animalul, ce s-a întâmplat în ultima perioadă, atunci trebuie primul lucru care se ia în calcul este eliminarea toxicului din organism. Acest lucru se face fie prin administrarea de vomisment, la animalele care să poată elimina toxicul, fie prin lavaje gastrice, de asemenea pentru eliminarea acestui toxic, fie prin administrarea de purgative: soluții saline în general, ulei de ricin și altele”, a explicat specialistul.
Medicul veterinar, Paul Jurjuman, spune că un rol important, pentru a evita apariția cazurilor de intoxicare și indigestie la animalele din ferme și gospodării, îl are prevenția. Aceasta se poate realiza relativ simplu, printr-un control al hranei animalelor și un spirit bun de observație al fermierului.
”Aici putem să prevenim printr-o mare atenție în ceea ce privește alimentația animalelor. Aici ne referim la evitarea schimbărilor bruște de alimentație în această perioadă, prin administrarea furajelor proaspăt recoltate, prin evitarea administrării furajelor mucegăite, a furajelor despre care se știe oarecum că au venit în contact cu anumite substanțe toxice sau au fost depozitate în zonă unde stau substanțe toxice care pot provoca probleme. Este destul de greu în cazul gospodăriilor deoarece acest lucru poate apărea fără ca crescătorul să-și dea seama ce a făcut și atunci problemele sunt destul de grave”, mai arată medicul veterinar.
Prevenirea problemelor digestive la animale
O intoxicație gravă poate face recuperarea animalului dificilă sau chiar imposibilă. În cazul în care simptomele deja s-au instalat, iar animalul prezintă probleme respiratorii și cardiace, este foarte greu de tratat și recuperat, arată medicul. Acesta subliniază că este esențial ca fermierii să identifice primele semne ale unei indigestii: lipsa poftei de mâncare, dacă animalu stă mai mult jos, dacă slăbește, dacă are vreo rană, dacă are sângele foarte închus la culoare. În toate aceste situații, este esențial să fie anunțat medicul veterinar care să intervină prompt în salvarea animalului.
”Ochiul stăpânului poate salva animalul, mai ales în perioada de toamnă, când apar foarte multe intoxicații mai ales la suine, adică la porc, oamenii trebuie să aibă grijă cu alimentația și să urmărească tot timpul animalele, iar în cazul în acre apar probleme să anunțe de urgență medicul veterinar pentru a rezolva aceste probleme”, a concluzionat specialistul veterinar, Paul Jurjuman.