• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iernarea cu succes este foarte importantă pentru culturile de cereale păioase

    agrointeligenta.ro -

    Iernarea cu succes a culturilor de cereale păioase depinde de mulți factori, dar cel mai mult de condițiile climatice. Toamna, regimul climatic aduce deseori surprize neplăcute fermierilor, după campania de semănat. În condiții nefavorabile din toamnă, plantele de cereale păioase pierd timp prețios pentru a se dezvolta și au nevoie de ajutor pentru a-și putea asigura stadiul necesar unei iernări de succes,  într-un timp foarte scurt până la venirea iernii.

    În toamnă, toată energia ar trebui concentrată asupra înrădăcinării!

    Sistemul radicular slab dezvoltat nu poate ajunge la substanțele nutritive din sol sau la cele aplicate înainte de semănat, făcând procesul de dezvoltare inițială a plantelor foarte anevoios. Rădăcina slabă limitează randamentul și acesta este un fapt dovedit.

    Care sunt nevoile inițiale ale tinerelor plante și ce se întâmplă atunci când sistemul lor radicular este încă slab dezvoltat?

    Translocarea substanțelor nutritive către rădăcini este realizată prin fluxul hidric și difuzie.

    Fluxul hidric este mișcarea apei și a elementelor minerale dizolvate pe suprafața rădăcinilor, motivul principal al acestei mișcări fiind transpirația. Forța motrică a difuziei în sol este concentrația în scădere a elementelor minerale la limita dintre sol și sistemul radicular. Mișcarea ionilor datorită difuziei se face în câțiva milimetri pe zi.

    Pentru aportul prin difuzie este necesar timp și un sistem radicular deja dezvoltat (care nu este încă prezent)! Atunci când se distribuie cantități standard de îngrășământ înainte de semănat (150 kg/ha), pe un m2 există aproximativ 15 gr. cantitate fizică sau max. 5-6 gr. dintr-un anumit nutrient.

    Acest lucru nu este suficient și practica agricolă ne-a arătat că acest neajuns poate fi corectat prin nutriția foliară cu un produs complex cu efect puternic de biostimulare, asigurând culturilor un start mult mai viguros.

    În semănatul de tip no-tillage, rădăcina germinală se află într-un mediu mai competitiv. În acest caz,  scopul produselor complexe cu efect de biostimulare este de a furniza nutrienții necesari și de a face plantele tinere mai competitive. Astfel, nutrienții disponibili în sol nu se pierd și ajung să “lucreze” în favoarea plantelor.

    În cazul semănatului tardiv, stimularea plantelor va reduce riscul formării pâlcurilor nerăsărite, asigurând un număr optim de plante înrădăcinate/mp.

    Susținerea înrădăcinării este necesară în special în solurile acide și alcaline, unde asimilarea macroelementelor este dificilă, iar microelementele sunt blocate.

    De ce este important să folosiți un produs complex cu efect de biostimulare?

    Conținutul de macro și microelemente garantează o nutriție eficientă, deoarece acestea sunt absorbite rapid și fără consum de energie suplimentară. Aminoacizii stimulează metabolismul azotului și facilitează transportul nutrienților în plante. Fitohormonii accelerează dezvoltarea plantelor.

    Efectul sinergic al acestor ingrediente active metabolic asigură creșterea omogenă a culturilor și reduce influența nefastă a factorilor de stres. Aceasta este o măsură preventivă deosebit de importantă pe fondul secetelor din ce în ce mai frecvente și severe din multe regiuni ale țării.

    Echipa ECOFOL oferă o soluție completă la problemele cu care fermierii se confruntă post-semănat. Produsul complex cu efect puternic de bistimulare, GROW FACTOR EVOLUTION, a fost creat special pentru pentru a stimula înrădăcinarea și dezvoltarea rapidă și viguroasă a plantelor.

    GROW FACTOR EVOLUTION susține înfrățirea cerealelor păioase încă din toamnă, acesta fiind un stadiu de dezvoltare extrem de important pentru a putea întrevede un randament bun în vară. Dezvoltă sistemul radicular și asigură o mai bună absorbție a îngrășămintelor și a umidității din sol astfel încât planta să intre în iarnă în faza optimă.

    GROW FACTOR EVOLUTION îmbunătățește sistemul radicular secundar și îmbunătățește absorbția fosforului imobilizat în sol. De asemenea, favorizează reducerea nivelului de nitrați din frunzele tinere și susține conversia azotului anorganic în plastide de rezervă.

    Acidul lactic unic din produsul GROW FACTOR EVOLUTION, are efect antiviral preventiv și crește eficiența sistemului imunitar a plantelor. Are o activitate fiziologică unică și îmbunătățește proprietățile fizico-chimice ale soluțiilor de stropit, în special atunci când este amestecat cu produse de protecție a plantelor.

    La data de 1 februarie, plantele de grâu aveau 2-3 frați egali și o rădăcină foarte bine dezvoltată, deși cultura a avut condiții neprielnice, toamnă uscată și o iarnă geroasă fără căderi de zăpadă. În luna noiembrie a fost aplicat produsul GROW FACTOR EVOLUTION, iar acest lucru a sprijinit cultura să facă față condițiilor neprietenoase menționate anterior.

    Aplicat toamna în faza de 3-4 frunze, GROW FACTOR EVOLUTION compensează timpul pierdut pentru dezvoltarea grâului. Este absorbit rapid prin frunze și țesuturile plantei, iar în câteva ore de la aplicare începe să acționeze în plantă. Ca urmare a stimulării culturii cu GROW FACTOR EVOLUTION în timp util, plantele primesc un aport major de energie pentru un start în vegetație puternic și sănătos. Nutrienții ușor asimilabili aplicați într-o fază timpurie stimulează procesele metabolice ale plantelor și sprijină absorbția substanțelor nutritive din sol.

    Ieșirea din iarnă reprezintă o garanție pentru un restart viguros în vegetație, în primăvară, și pentru o rezistență sporită la presiunea agenților patogeni, concurența cu buruienile și atacul dăunătorilor de primăvară.

    Ecofol – Time for Success
    Echipa Ecofol România


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd