Locuri de muncă

România, fruntașă la creșterea veniturilor agricultorilor în 2013

Venitul real al agricultorilor români a crescut în acest an cu 10,4% față de 2012, acesta fiind al doilea mare avans dintre toate țările Uniunii Europene (UE), în timp ce, pe ansamblul blocului comunitar, venitul real a scăzut cu 1,3% în 2013 după un avans de 0,3% în 2012, arată datele preliminare prezentate vineri de Eurostat.

O creștere mai mare decât în România a fost înregistrată doar în Olanda, unde venitul real al agricultorilor a crescut cu 11,4%. Potrivit Eurostat, venitul real pe agricultor a crescut anul acesta în 15 de state membre și s-a diminuat în 13. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Estonia (minus 17,2%), Franța ( minus 16,4%), Croația (minus 16,2%) și Germania (minus 10%).

La nivelul Uniunii Europene, scăderea veniturilor agricultorilor în 2013 se datorează în principal creșterii costurilor (plus 0,8% în termeni reali), în timp ce valoarea producției agricole la prețuri de producător a crescut doar cu 0,1% în termeni reali. Creșterea costurilor s-a datorat în principal creșterii valorii nutrețurilor, mentenanței și materialelor precum și a valorii semințelor. La rândul său valoarea producției agricole a crescut în principal ca urmare a creșterii valorii producției animale (plus 1,5%), care a fost contracarată însă de scăderea valorii producției vegetale (minus 1,1%).

Sursa: Agerpres

Foto: stiridinvest.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!