• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii care preferă să exporte decât să vândă mieii de Paște. Prețul primit: 19-20 lei/kg în viu

    Roxana Dobre -

    Exportul mieilor este mai profitabil decât vânzarea lor în perioada Paștelui, consideră mai mulți fermieri care au preferat să dea animalele intermediarilor în loc să îi sacrifice pentru piața internă. Prețul mediu al mieilor în viu preluați pentru export a ajuns la 20 de lei pe kilogram, similar cu cel practicat în târgurile de miei deschise înainte de Paște,

    Florin Marin creşte peste 400 de oi şi capre în ferma pe care o deţine împreună cu tatăl său în satul Maxenu, de lângă Buzău. A pregătit pentru comercializare puţin peste o sută de miei, pe care i-a hrănit cu orz şi porumb, lucernă şi paie de grâu care mai au boabe pe ele.

    Au fost investiţii mari în creşterea ovinelor, cu hrana şi încălzirea adăposturilor, spune fermierul buzoian. Cu o săptămână înainte de Paşte, Florin Marin mai avea doar câţiva miei, foarte mici. Zilele trecute, i-a vândut aproape pe toţi intermediarilor care asigură export de ovine spre ţările arabe.

    Mieii merg la export cu 20 de lei kilogramul, în viu 

    „Am făcut nişte calcule şi am preferat să-i dăm direct la maşină unor crescători din Albeşti-Paleologu, care trimit la export. Am dat aproape o sută de capete, miei de zece până la 30 de kilograme. Cei mari au intrat deja la abatorizare, iar pe cei mici îi mai ţin acolo, în padoc, pentru a lua în greutate. I-am vândut cu aproape 20 de lei kilogramul, preţ foarte convenabil în condiţiile actuale”, a declarat pentru Adevărul Florin Marin, crescător de animale din judeţul Buzău.

    Fermierul din Maxenu spune că la fel au procedat toţi crescătorii de ovine din zona Buzăului, pentru că le este mai avantajos decât să abatorizeze şi apoi să vândă carcasa la un preţ greu de acceptat de către majoritatea clienţilor.

    Scumpirile le-au tăiat ”pofta” românilor de carne de miel 

    Acum este perioada propice livrării la export în ţările arabe, a mai spus buzoianul, deoarece postul Ramadanului este pe final, iar consumul de carne de oaie va creşte.

    ”La salariile românilor, mulţi nu îşi mai permit să cumpere carne de miel cum o făceau în alţi ani, pentru că a ajuns să depăşească 40 de lei kilogramul la carcasa de miel. Piaţa locală nu are cum să absoarbă atâta cantitate cât să îmi fie mie convenabil să ratez vânzarea în străinătate, ca apoi să alerg după autorizaţii la veterinar, să caut puncte de sacrificare, să asigur transport conform legii. Mai ieftin nu ai cum să vinzi pentru că prin tăiere se înjumătăţeşte greutatea animalului, deci înmulţim la doi preţul oferit în viu de exportatori”, a mai explicat Florin Marin.

    Acesta susţine chiar că, în acest interval scurt de timp, există o cursă contracronometru printre crescătorii de animale în găsirea unor cumpărători cărora să le dea efective mari de miei. Cu cât trece timpul, spune Florin Marin, cu atât scad şansele de a obţine un preţ convenabil. Totodată, crescătorii de ovine care scapă acest tren al vânzărilor pentru export, prin intermediari, se tem că spre toamnă vor fi nevoiţi să vândă cârlanii la preţuri extrem de mici.

    În ultimele zile, numai din județul Buzău, circa 12.000 de miei au fost trimişi către centrele de colectare din Tulcea şi Constanţa, iar cererea din străinătate este în continuă creştere. Mai exact, solicitările sunt cu 15% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, şi preţul cărnii de miel este mai mare faţă de anul trecut cu aproape 10%-20%. Pentru export, preţul practicat, în prezent, este între 19-20 de lei în viu. În schimb, pe piaţa internă cererea este scăzută.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!