• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Președintele României a promulgat legea! Fermierii primesc subvenții de 10.000 și 20.000 euro/an!

  agrointeligenta.ro -

  Legea subvențiilor anuale pentru fermieri – promulgată! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea legii prin care fermierii vor primi, începând de la 1 ianuarie 2021, o subvenție anuală de până la 10.000 sau 20.000 de euro pentru comercializarea produselor agricole către procesatori, respectiv direct către consum.

  Președintele României Klaus Iohannis a semnat joi, 5 noiembrie, mai multe decrete, între care și Decretul privind promulgarea Legii pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură. După actul de promulgare, legea trebuie publicată Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Dacă acest lucru se va întâmpla în perioada următoare, măsura de sprijin va putea beneficia și de alocare bugetară pentru ca de anul viitor, fermierii să înceapă să o acceseze.

  Vă reamintim că în data de 13 octombrie, Legea subvențiilor anuale pentru fermieri a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional. Anunțul a fost făcut de către inițiatorul legii, deputatul Ion Ștefan, cel care a propus ca statul să sprijine producătorii agricoli cu o primă de până la 20.000 de euro dacă vând la procesator sau 10.000 de euro dacă vând la piață, direct pentru consum.

  Legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.

  Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti. Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe.

  Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă. Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum. Producătorii locali pot obține această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură. Am gândit această lege, alături de colegii parlamentari din PNL, cu scopul de a stimula intrarea produselor agricole locale în circuitul comercial oficial.

  Beneficiază de cei 200 de euro respectiv 100 de euro persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:
  – dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  – posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
  – comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
  – fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.
  Prima de comercializare se acordă la cerere, având următoarele documente:
  – adeverință care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/ deținut de către solicitant;
  – atestatul de producător vizat la zi, sau documentele de înregistrare, sau licența de acvacultură, sau licența de pescuit comercial, după caz;
  – dovada comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură.

  Legea primei de comercializare intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se aplică până la 31 decembrie 2023.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021- calendarul plăților pentru fermieri în luna martie Anunțul șefului APIA despre plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT)! Subvenții APIA 2021: Plafon la plata ANT de 50% din pachetele financiare autorizate în anul de referință

  Ultimele știri

  Deputații care n-au votat despăgubirile de secetă, au votat 274 de noi posturi în Ministerul Agriculturii! Stiripesurse.ro: Oros refuză să publice lista consilierilor personali Prognoza meteo pe luna martie – actualizată. Graficul ploilor în următoarele patru săptămâni!