• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Floarea-soarelui High Oleic: diagnoză, tendințe și oportunități

    agrointeligenta.ro -

    Suprafața cultivată cu floarea-soarelui în Europa manifestă un trend crescător în ultimii ani, în special datorită condițiilor nefavorabile pentru culturile de toamnă, ajungând până la ~20.4 milioane ha în 2020 (+2% vs. 2019). România rămâne și în 2020 cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu peste 1,1 milioane de ha semănate, ocupând locul 3 în clasamentul european după Rusia și Ucraina.

    Totodată, ponderea suprafețelor semănate cu floarea-soarelui high oleic a crescut semnificativ în ultimii ani, aceasta ajungând la 14% la nivel european în 2020. Totuși, în timp ce în Franța, Spania și Ungaria, cele mai mari țări cultivatoarea de high oleic din UE,  floarea high oleic reprezintă 80%, 50% și respectiv 40% din suprafața totală de floarea-soarelui, în România aceasta ocupă în jur de 17%. Așadar România are cel mai mare potențial de creștere pentru segmentul high oleic. La aceste valori cu siguranță nu mai putem vorbi despre o piață de nișă așa cum poate segmentul high oleic a fost perceput în trecut.

    Seceta pronunțată, instalată în mai multe țări producătoare de floarea-soarelui, va avea cel mai probabil un impact negativ în producția totală, producțiile medii obținute per hectar fiind estimate în scădere comparativ cu anii trecuți. Ultimele prognoze referitoare la producția totală de floarea -soarelui au fost revizuite în scădere, conform estimărilor recente aceasta fiind de 50.8 mil tone, cu 5 milioane tone mai mică vs. 2019 (Tabelul 1).

    Comparând datele legate de evoluția suprafețelor și a producțiilor estimate, se poate observa că, deși suprafața însămânțată a crescut cu 2%, producția totală obținută în Europa (UE, Rusia, Ucraina și Turcia) a scăzut cu 12% comparativ cu 2019.

    Revizuirea în scădere a producției obținute, a stat și la baza evoluției prețului la floarea-soarelui clasică, aceasta înregistrând un salt major în septembrie (Graficul 1), pe fondul unei oferte scăzute.

    Pentru floarea-soarelui high oleic prețul la fermă se compune în cele mai multe cazuri din prețul florii clasice la care se adaugă un bonus de high oleic. Prețul final însă, atât pentru floarea clasică cât și pentru high oleic, se modifică independent în funcție de cererea și oferta din piață. Altfel spus, dezechilibrul dintre cererea pentru consum și producția obținută (oferta),  pentru floarea clasică, impactează prețul acesteia, iar consumul și producțiile obținute în high oleic au impact asupra prețului acestuia. Bonusul în acest caz este o variabilă care se modifică în funcție de nivelul prețului celor două categorii de produse. Pentru exemplificare, în sezoanele 2018 și 2019  am avut o producție în creștere de floarea-soarelui (Tabelul 1), ceea ce a contribuit la scăderea prețului la floarea clasică (Graficul 1). În același timp, în segmentul high oleic se înregistra un deficit de producție, contribuind la creșterea prețului la high oleic. Astfel că, ambele componente au influențat pozitiv evoluția bonusului de high oleic, acesta urcând foarte mult.

    Estimări: 2020 se va închide cu un deficit de producție la floarea clasică

    Conform estimărilor, sezonul 2020 se va închide cu un deficit de producție la floarea clasică urmare a secetei și cel mai probabil cu un echilibru între cerere și ofertă la high oleic, unde suprafețele crescute compensează mediile mai mici de producție. Cererea și oferta în acest context, a dus la o creștere semnificativă a prețului la floarea clasică și o creștere mai ponderată a prețului la high oleic. Astfel că, deși valoarea bonusului la high oleic a fost mai mică comparativ cu anul trecut, prețul final de achiziție pentru high oleic a fost mai mare.

    Caracteristicile uleiurilor vegetale sunt determinate de compoziția lor chimică. Așadar, grăsimile saturate și uleiul de palmier  se solidifică la temperatura camerei în timp ce uleiurile vegetale nesaturate sunt lichide. Acizii grași din grăsimile vegetale, sunt la rândul lor de două feluri: acizi grași polinesaturați și acizi grași mononesaturați. Astăzi, experții în nutriție consideră benefică o creștere a raportului de uleiuri vegetale bogate în acizi grași mononesaturați  în dietă, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de floarea-soarelui high oleic.

    Datorită avantajelor pentru sănătate, rezultate in urma folosirii uleiurilor high oleic, industria alimentară a considerat oportună schimbarea grăsimilor saturate din mai multe produse, cum ar fi alimentele prăjite. Uleiul high oleic crește termenul de valabilitate al produselor deoarece perioada în care uleiul din alimente devine rânced este de 5 ori mai lungă față de uleiul clasic de floarea-soarelui. Prin urmare, în industria alimentară floarea-soarelui high oleic este una din puținele opțiuni de înlocuire a uleiului de palmier. În prezent, presiunea exercitată de organizațiile  de mediu și sănătate pentru reducerea utilizării în exces a uleiului de palmier în industria alimentară, determină producătorii să caute uleiuri vegetale mononesaturate. Aceasta este principala motivație care determină o cerere sustenabilă și în creștere pentru uleiul high oleic de floarea-soarelui.

    Compania Syngenta, lider la nivel european și în România la semințe de floarea-soarelui, (Conform volumului de semințe însămânțate. Cercetare de piață independentă – România 2020 și Europa 2019 – preluată de la AMIS, Grupul Kleffmann – acum parte a Kynetec), a anticipat  tendințele pieței alimentare și a dezvoltat un portofoliu de hibrizi high oleic cu performanțe de producție la același nivel cu cei mai buni hibrizi linoleici.

    Oferta Syngenta în România cuprinde trei hibrizi de floarea-soarelui high oleic: Talento , SY Experto și SY Gracia CLP, foarte bine adaptați condițiilor din țara noastră. Rezultatele de producție ale acestora sunt ridicate, cel puțin egale cu cei mai buni hibrizi de floarea-soarelui clasică, și cu un potențial genetic mare în ceea ce privește conținutul în acid oleic. Astfel, sunt acoperite atât nevoile fermierilor cât și cerințele procesatorilor.

    În plus, hibrizii Talento și SY Experto au toleranță genetică la toate rasele de mană cunoscute în România, care de altfel a devenit o problemă foarte mare în ultimii ani în culturile de floarea-soarelui.

    Așadar, dacă vorbim despre avantajele pentru fermieri, Syngenta oferă hibrizi de calitate, cu producții foarte mari, cu toleranță la mană și, nu în ultimul rând, cu un conținut oleic foarte ridicat.

    Mai departe, Syngenta oferă și suportul tehnic pentru a susține fermierii să obțină o producție high oleic de foarte bună calitate. Tehnologia de cultivare fiind aceeași cu cea aplicată la floarea-soarelui clasică, conservarea identității hibridului utilizat trebuie să fie principalul obiectiv al fermierului, pentru a-și asigura succesul în această cultură. În acest scop am realizat un protocol de bune practici, în cultura de floarea-soarelui high oleic, care poate fi accesat foarte ușor pe site-ul nostru. (https://www.syngenta.ro/floarea-soarelui-high-oleic)


    Daniela Răduică, Manager Marketing Semințe Floarea-Soarelui

    Floarea-soarelui high oleic, este segmentul în care noi credem și îl susținem foarte mult, pentru că vedem zona de high oleic ca pe o oportunitate pentru fermier, în a se diferenția într-o mare masă de uleiuri vegetale și implicit în a-și îmbunătății profitabilitatea în cultura de floarea-soarelui. Istoric, prețul la floarea-soarelui high oleic a fost întotdeauna mai mare comparativ cu cea clasică.

    Considerând oportunitățile din piață, și faptul că floarea high oleic necesită aceiași investiție ca și floarea clasică, rămâne de abordat doar subiectul productivitate, care se rezolvă foarte ușor prin alegerea corectă a hibrizilor. Recomandarea noastră pentru fermieri este să aleagă hibrizi cu un potențial ridicat de producție, cel puțin la nivelul celor mai buni hibrizi linoleici, așa cum sunt SY Experto, Talento sau SY Gracia CLP. Iar aici pot da și un exemplu referitor la hibridul SY Experto, care în ultimii trei ani consecutiv a fost în top 5 la nivel național, pe baza rezultatelor de producție obținute în rețeaua independentă de testare APPR, ce cuprinde aproximativ 60 de hibrizi din toate segmentele și tehnologiile din România.”

    Tiberiu Șerbănoiu, Inginer Cercetare Semințe Floarea-Soarelui

    ”Productivitatea hibrizilor noștri este un element ce ne caracterizeză, iar în cercetare-dezvoltare această caracteristică stă în centrul fiecărui program de ameliorare, atât pentru hibrizii linoleici cât și pentru cei high oleic. A doua caracteristică urmărită la hibrizii Syngenta este stabilitatea în producție și calitate. Iar aici, investițiile făcute în achiziții de companii și germoplasmă ne dau posibilitatea să selectăm din diferite surse genetice.

    De aceea, în rețeaua noastră globală de testare evaluăm producția hibrizilor high oleic utilizând martori cu cel mai înalt potențial productiv, indiferent de segment și tehnologie, pe parcursul mai multor ani.

    Toleranța la boli și mană este de asemenea foarte importantă. Acestea conferă siguranță fermierilor în rezultatele obținute. Iar în acest sens, vă pot spune că tratăm cu aceiași seriozitate problema manei, la toți hibrizii pe care ii dezvoltăm. Astfel, hibrizi high oleici precum SY Experto și Talento au toleranță la toate rasele de mană cunoscute în România. Cred că succesul nostru în high oleic, este rezultatul unui cumul de ani de eforturi și investiții în acest segment.”

    Valentin Păun, Manager Dezvoltare Portofoliu Semințe  Floarea-Soarelui

    „În momentul în care am decis lansarea hibrizilor high oleic în România, știam că ne vom confrunta cu percepția fermierilor privind pierderile de producție ale hibrizilor high oleic versus linoleic. Această convingere, avea la bază genetica existentă în acel moment în piață ce cuprindea hibrizi cu o maturitate nepotrivită și cu o slabă adaptare la zona României.

    Ce am făcut diferit, a fost să aducem hibrizi cu o bună adaptabilitate pentru regiunea noastră, cu un mare potențial productiv, testați local în comparație cu cei mai buni hibrizi de floare clasică. Astfel, putem spune că am reușit să schimbăm percepția multor fermieri, care acum știu că în segmentul high oleic pot alege hibrizi Syngenta, care să le ofere producții cel puțin la nivelul celor mai buni hibrizi linoleici.

    În continuare vedem o oportunitate în segmentul high oleic, având producții și investiții  similare cu floarea clasică, iar recomandările noastre pentru fermieri în sezonul 2021 sunt să rămână fideli segmentului, asta și din perspectiva gestionării samulastrei.”


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd