• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bunicuța care la 73 de ani trăiește din agricultură! Statul o ”umilește” cu o indemnizație de 15 lei pe lună!

  Roxana Dobre -

  O bunicuță uitată de calculele complicate ale autorităților privind drepturile din pensia care i se cuvine trăiește în prezent cu o indemnizația de 15 lei pe lună. Singura speranță a bunicii Fica din satul Fântânele, județul Alba rămân animalele la care nu vrea să renunțe și anume: o vacă, un cal și câteva găini. Cazul femeii a fost prezentat la emisiunea Izolați în România de la TVR, iar ulterior Buni Fica a ajuns în atenția Ministrului Muncii Violeta Alexandru, care a promis că îi va rezolva problema, în sensul în care nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961.

  Sursa foto: Asociația Primește și Dăruiește

  Cu o indemnizație de 15 lei primită de la stat, bunica Fica se descurcă de la o lună la alta, își trăiește bătrânețea demn, fără să învinovățească pe nimeni pentru situația sa și mai ales, este recunoscătoare pentru fiecare vizită de care are parte. Are o vacă, un cal, niște găini în bătătură iar la cei 73 de ani trăiește din agricultură.

  Asociația Primește și Dăruiește din Mediaș a aflat despre cazul acestei bunicuțe, iar în urmă cu câteva zile, președintele acesteia, Daniel Dăbăcan împreună cu una dintre voluntare, Antonia Moga, i-au făcut o vizită femeii. Și nu orice vizită, ci una în care să îi ofere femeii, în prag de iarnă, alimentele de care are atâta nevoie. I-au oferit cu mare bucurie darurile, au stat de vorbă și au încercat să afle dacă mai pot ajuta cu ceva. Au fost peste 300 de kilometri de străbătut, însă minutele petrecute cu bunica Fica au meritat din plin fiecare kilometru parcurs.

  “Sat Fântânele, 10 kilometri distanță de Comuna Ceru Băcăinţi, județ Alba. O găsim pe Jurj Fica, bunicuța care trăiește într-un cătun din Munții Apuseni, de 73 de ani, de când s-a născut. În ciuda greutăților și a povarei pe care o poartă cu mândrie pe umeri, încă găsește puterea să zâmbească. Rămasă văduvă în urmă cu șase ani și jumătate, se descurcă cum poate cu indemnizația de doar 15 lei pe care o primește de la statul român. Are o vacă, un cal şi câteva găini, de altfel, majoritatea oamenilor din zonă trăiesc din agricultură şi din creşterea animalelor. Împreună cu Antonia Moga, voluntarul Asociației “Primește și Dăruiește” am dedicat acestui caz șase ore și am parcurs distanța de 340 km (dus-întors), pentru a-i mulțumi Bunicii Fica pentru exemplul și modelul de viață pe care ni-l oferă fiecăruia dintre noi, oferindu-i alimente de care are atâta nevoie, mai ales acum, în prag de iarnă”, povestește Daniel Dăbăcan, președintele Asociației Primește și Dăruiește Mediaș, potrivit www.sibiu100.ro.

  Cazul femeii a fost prezentat la emisiunea Izolați în România de la TVR, iar ulterior Buni Fica a ajuns în atenția Ministrului Muncii Violeta Alexandru, care a promis că îi va rezolva problema, în sensul în care nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Violeta Alexandru spune că, din păcate, acest caz nu este unul singular, la o primă estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. “Între timp doamnei i se plătesc banii datorați. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizației”, conchide Violeta Alexandru, Ministrul Muncii.


  Te-ar mai putea interesa

  Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

  Ultimele știri

  Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto