• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimele tratamente ce se fac la pomii fructiferi înainte de venirea iernii!

    Ramona Dascălu -

    Ultimele tratamente la pomi înainte de venirea iernii! Mulți fermieri au terminat deja culesul fructelor, dar asta nu înseamnă că s-au terminat și treburile în livadă. Pentru ca pomii fructiferi să treacă cu bine de iarnă și să dea o producție bună anul viitor, se impun o serie de lucrări specifice în livadă, precum și aplicarea unor tratamente imediat după recoltare.

    Prin intermediul unei postări pe grupul de Facebook Pepinierele Roman, dedicat pomicultorilor, Pedros Dav a venit în întâmpinerea fermierilor cu o serie de sfaturi în ceea ce privește îngrijirea pomilor fructiferi înainte de venirea iernii. Astfel, înainte de toate, imediat după recoltarea fructelor, se recomandă aplicarea unor tratamente, care au rolul de a feri pomii de boli.

    Zeama bordeleză, tratament recomandat imediat după recoltarea fructelor

    La finalul lunii octombrie-început de noiembrie, după recoltarea fuctelor, Pepinierele Roman recomandă aplicarea unui tratament cu zeamă bordeleză.

    ”Se aplică un tratament cu zeamă bordeleză în concentrație de 1,2 %, unele dintre bolile pe care le previne fiind mana, alternarioza, bacteriozele, monilioza. Cuprul întăreste sistemul natural de aparare al plantei și are efect antiseptic. După absorbire, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor. Zeama bordeleză este un fungicid de contact, adică nu pătrunde în ţesutul plantelor, precum și o solutie de suprafață, ea se va pulveriza pe întreaga plantă: ramuri, frunze, ramuri ,tulpină, fiind activă circa două săptămâni după aplicare”, a arătat Pedros Dav pe grupul de Facebook Pepinierele Roman.

    Tratament cu sulfat de cupru după căderea a aproximativ 30% din frunze

    Un al doilea tratament, care se recomandă a se aplica pomilor fructiferi după căderea a aproximativ 30% din frunze este tratamentul cu sulfat de cupru.

    ”În luna noiembrie, după ce aproximativ 30% din frunze au căzut, se poate aplica un tratament cu sulfat de cupru 3% ( 300 gr /10 l apă + uree 5 % ( 500 gr/10 l apă). Acest tratament are o importanță deosebită având un caracter obligatoriu pentru menținerea stării de sănătate a pomilor fructiferi. Atenție! La speciile piersic și nectarin concentrațiile se reduc astfel : sulfat de cupru 1,5% (150 gr/10 l apă) + uree 2% ( 200 gr/10 l apă). În timpul efectuării tratamentelor se recomandă purtarea echipamentelor de protecție!”, se mai arată în postare.

    Lucrări specifice de toamnă în livadă

    Pe lângă efectuarea tratamentelor, mai trebuie realizate și anumite lucrări specifice de toamnă cum ar fi lucrările de igienizare, precum și îngrășarea solului.

    ”În livezi și grădini se impune efectuarea anumitor lucrări specifice de toamnă cum ar fi lucrările de igienizare, precum eliminarea ramurilor bolnave sau rupte și strângerea frunzelor și fructelor căzute sau mumifiate și arderea lor în special acolo unde au apărut diverse boli. Alte lucrări: îngrășarea de bază a solului odată cu arătura ,frezarea, săparea, ocazie cu care se încorporează în sol toate îngrășămintele organice din norma anuală ( gunoi de grajd ,de pasăre ,compost ), îngrășăminte cu fosfor și potasiu ,precum și 1/3 din norma anuală de azot. Norma de gunoi de grajd care se aplică o dată la 3 ani în livezi este de 30-40 t/ha ,în funcție și de necesitățile și tipurile de sol. Se recomandă efectuarea în prealabil de analize de sol”, recomandă Pedros Dav.

    Începutul lunii noiembrie, perioadă optimă pentru plantarea pomilor fructiferi

    Pentru cei care vor să-și extindă livadă, tot în această perioadă este recomandat să se planteze și pomii fructiferi. După plantare există însă o serie de reguli care trebuie respectate cu strictețe de către pomicultori.

    ”Acum este perioada optimă pentru plantarea pomilor fructiferi, care se poate prelungi până la survenirea înghețului la sol și chiar în ferestrele iernii. După plantare, pomii se udă din abundență, se mușuroiesc pentru prevenirea înghețului la nivelul rădăcinilor ( mușuroirea se face doar pentru prima iarnă după plantare), se verifică legăturile acestora de tututori; dacă nu ați montat tutori, este momentul să o faceți. Acolo unde livada nu este împrejmuită, protejați tulpinile împotriva rozătoarele și cervidelor, cea mai sigură metodă fiind fixarea în jurul tulpinilor de plase cilindrice din materiale rezistente. Se poate poate efectua procesul de îngrijire prin văruirea trunchiului pomilor fructiferi, doar în cazul în care acest proces nu a fost efectuat înainte. Foarte eficient pentru protecția împotriva înghețului este procesul de mulcire efectuat la suprafața solului, mai ales în zonele cunoscute cu temperaturi foarte scăzute pe timpul iernii. Dacă toamna a fost secetoasă, se asigură norma de apă în vederea acumulării de rezerve necesare la nivelul rădăcinilor care, se dezvoltă și pe timpul iernii atunci când temperaturile sunt pozitive”, sunt sfaturile enumerate în postare.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd