Două ferme de familie și-au pus la comun munca și banii pentru a-și vinde legumele!
Angelica Lefter -Legume românești proaspete, direct de la producătorii locali! Este ceea ce au gândit și au pus în practică două ferme de familie care și-au unit forțele și banii pentru a pune ”pe roate” o afacere menită să le asigure desfacerea recoltelor. DESAGA CU LEGUME este o afacere clujeană care reunește două ferme locale și care include un site cu magazin online și o rulotă unde vânzarea se face direct de către producători.
În loc să se vadă ca doi rivali pe piața legumelor locale, două ferme de familie din județul Cluj au devenit un model de asociere. Cele două ferme sunt Ferma Dronea din Jucu de Jos, cea a familiei Cozea și din Gherla, cea a familiei Hodiș sub denumirea de Ograda lui Andrei. Cele două exploatații au reușit să-și pună la vânzare produsele cu ajutorul unei rulote, cu care vor străbate mai multe orașe și localități, sub brandul ”Desaga cu legume SRL”, care este, în fapt, un comerciant, sub numele căruia si-au pus marfa cele 2 familii de producători.
De întreaga activitate și acum și de vânzare sunt responsabili Ovidiu Cozea și Mihai Hodiș, cei care au pus pe picioare această asociere. Cele două familii s-au cunoscut, înainte de pandemia de COVID-19 la diverse târguri și evenimente la care au participat.
Ideea a pornit din 2016, când cei de la Jucu au început activitatea, când cu ajutorul fondurilor obținute prin programul ”Tânărul fermier” au reușit să construiască 6 solarii. Familia de la Gherla se ocupa de cultivarea legumelor de mai multă vreme, iar întâlnirea se pare că a fost una benefică.
”Cele 6 solarii sunt destul de mari, au fiecare câte 500 de metri pătrați, ar fi 3.000 de metri pătrați de solar, plus terenul arabil luat în arendă, aproape 2 hectare. Cultivăm mai multe tipuri de legume. În solarii am avut în fiecare an roșii, vinete, ardei, castravete, fasole urcătoare și afară cartof, fasole multă. Anul trecut, în primăvară ne-am asociat și am înființat conceptul și firma. Desaga cu legume SRL este un comerciant, suntem noi, cele două familii asociate, pentru că ne completăm reciproc culturile pentru o mai mare diversitate. Familia de la Gherla lucrează peste 20 de hectare în câmp, au cartofi, porumb, au vinetele în câmp, morcovi, pătrunjel, ceapă, țelină și alte rădăcinoase.”, a spus unul dintre reprezentanții familiei Cozea, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Investiția în punctul mobil de vânzare: 10.000 de euro
Ideea de a folosi o rulotă în activitatea de vânzare a aparținut ambelor familii, care au hotărât să se adapteze la vremurile actuale. Au cumpărat, în fapt, o carcasă a unei rulote pe care au îmbunătățit-o cu rafturi și vitrină frigorifică și familia Cozea a pus la bătaie propria mașină, o dubiță, pentru tracțiune. În total, investiția se ridică la aproximativ 10.000 de euro.
”Activitatea pe DESAGA CU LEGUME SRL a început încă de anul trecut și am avut norocul să participăm la mai multe târguri. Am fost contactați atunci de mediul HoReCa, restaurante din Cluj. Am colaborat cu ei, dar anul acesta domeniul HoReCa fiind afectat de COVID-19, și noi am fost în aceeași situație. Noi anul acesta am programat culturile pentru a acoperi cererea pentru HoReCa, dar venind pandemia am rămas cu cantitate foarte mare de produse pe care nu am putut să le valorificăm. De prin iunie am început să căutăm alternative. Am ajuns la varianta de o rulotă mobilă. Investiția a depășit sumele care erau pe firmă, fiind recent înființată, s-a creditat astfel SRL-ul de către ambele familii. Costurile se împart în mod egal, din banii proveniți din vânzări. Avem o mașină, un transporter, o dubă, pe care o aveam, mașină personală, cu care tragem rulota. Deocamdată, ieri a fost prima zi în care am vândut cu rulota, (9 noiembrie – nr.), a durat puțin chiar dacă am achiziționat-o pe la sfârșitul lunii august. A fost simplă, doar o carcasă, a trebuit mobilată, înmatriculată, autorizată, cheltuieli pe care le-au făcut cele 2 familii. S-au ridicat la aproape 10.000 de euro cu totul, rulota în sine a costat mai puțin pentru că nu este autorulotă, are 3,5 metri pătrați și nu a fost mobilată. A trebuit instalație electrică, vitrină frig”, au menționat reprezentanții familiei Cozea.
Rulota a fost autorizată pentru legume, dar și pentru mezeluri și lactate
În ideea că afacerea se va extinde, rulota a fost accesorizată și pentru alte produse precum mezeluri și lactate. De vânzare se ocupă chiar membrii familiei.
”Autorizația pentru rulotă am solicitat-o nu doar pentru legume-fructe pentru că avem prieteni care are și alte produse: mezeluri, ouă, caș, lapte. Ne-am gândit ca pe viitor să colaborăm. Deocamdată nu am apelat la un vânzător, deocamdată se ocupă familiile. Pentru a putea vinde cu rulota oriunde se autorizează un cod CAEN pe firmă pentru comerț ambulant, dar asta înseamnă că oriunde pe teritoriul țării poți să te oprești să vinzi. La Cluj, regulamentul primăriei interzice comerțul ambulant pe domeniul public. Momentan ne-am oprit într-o parcare privată și plătim chirie acolo. Având în vedere situația cu pandemia, cu piețele, nu știu ce reacție ar putea avea primăria, deși nu suntem pe domeniul public. La modul general în perioada aceasta autoritățile ar putea să facă o excepție”, spun cele două familii de producători.
Cei doi producători au tras linie după prima zi de vânzare, luni – 9 noiembrie, și au concluzionat că efortul le va fi răsplătit.
”Oamenii au făcut rând în fața rulotei, pe ceață și frig, pentru a cumpăra legume proaspete. Au fost extrem de răbdători, dar nimic nu este ușor nici pentru noi. Sperăm să fie din ce în ce mai bine pe viitor!”, au conchis legumicultorii.
Mai multe informații și oferta de produse de la DESAGA CU LEGUME găsiți pe site-ul producătorilor: www.desagaculegume.ro